Az újévi népszokások igen pontos utasításokat adnak, legalábbis azt illetően, hogy mit és mit nem tanácsos az év első napján enni. Amit a legtöbben betartunk, az a lencsézés, bár nem feltétlenül a babonától való félelem miatt, inkább már hozzászoktunk, hogy ilyenkor ez dukál, mint karácsonykor a halászlé. Azt viszont már kevesebben veszik számba, hogy szilveszter másnapján óva intenek minket a baromfihústól, mert „elkaparja” a szerencsénket. Sokkal jobban járunk viszont, ha malac kerül a tányérra, hiszen ő kitúrja nekünk a jóságot.
Az én újévi étkezési szokásaimat ennek ellenére leginkább az befolyásolja, hogy miként töltöttem a szilveszter estét. Előfordult már, hogy beáztattam ugyan a lencsét, de az átmulatott éjszaka után még másnap is áztattam, helyette pedig az alvást, és a hűtő tartalmából összeállítható tetszőleges szendvicset választottam. Gondolom más is járt már így, viszont ezzel a recepttel mindez nem történhet meg! Hogy miért? Mert annak ellenére, hogy elképesztően látványos, legalább ugyanilyen egyszerű és gyors is. A legjobb, ha előző nap beízesítjük, megkenjük a húst, és feltekerve érleljük a hűtőben, amíg mi a tűzijátékot durrogtatjuk, következő nap pedig csak annyi dolgunk van, hogy betoljuk a sütőbe. A ráadás az, hogy nemcsak frissen sülve, de hidegen, vékonyra szeletelve is isteni!
Tipp
Ha nem kaptunk szép nagy darab bőrös császárhúst, akkor vegyünk bőrös oldalast, és kérjük meg a hentest, vagy csontozzuk ki mi magunk.