Úgy nem szeretem, mikor a receptek átvernek. Nem arra gondolok, mikor összeollózott, soha ki nem próbált receptekből készült szakácskönyvekből nem tudunk kihozni valamit - aki egy kicsit tud főzni, az egy idő után kiszűri azokat a turpisságokat, amik arra utalnak, hogy ez a recept nem fog működni. Inkább arra, mikor egy recept azt ígéri, hogy gyorsan hozzájutsz a végeredményhez, aztán mégsem. Ha ételről beszélünk - legyen az leves, főzelék, tészta, vagy húsétel - , nagyon bosszantó, ha valaki azt állítja, hogy pik-pakk elkészül, aztán kiderül, hogy mégse. Különösen akkor, ha egy nyúzós hétköznap vacsorára szántuk, és egy éhes sereg köröz körülöttünk a konyhában arra várva, hogy elkészüljön a táp.
Ennél már csak az felháborítóbb, mikor a desszerttel csalják meg az embert: "15 perc alatt elkészül" ....aha, csak aztán egy éjszakán át hűtőben kell tartani. Köszi, ha holnap ebédre akarnék desszertet, akkor valószínűleg nem írtam volna be a keresőbe a 'villámgyors' kulcsszót. Hozzáteszem, az is igaz, hogy aki öt perc alatt akar valami édességet magába vinni, az kenjen mogyorókrémet vajas kekszre - mert kb. ez az egyetlen édesség, ami ilyen gyorsan elkészül. Nekem a gyors süti ismérve az, hogy a) az összedolgozás nem vesz igébe 10 percnél többet b) a sütőben nem tölt többet fél óránál c) olyan hozzávalók kellenek hozzá, amik jó eséllyel otthon is megvannak, vagyis a villámgyors sütinkhez jó eséllyel nem kell felöltözni, és elbattyogni a boltig.
Ez a szilvás süti pont ilyen - igazi lustálkodós hosszú hétvégére való darab. A németek leghíresebb sütijének, a pflaumkuchennek az egyik változata. Mikor először készítettem, még nagyon kezdő voltam a konyhában, és teljesen biztos voltam benne, hogy valamit nagyon elrontottam - a viszonylag sok szárazanyaghoz ugyanis meglepően kevés krémesítő, nedves hozzávaló jár, így a tészta se nem a jól megszokott, piskóta jellegű folyós állagot, sem a klasszikus nyújtható formát nem veszi fel, inkább valahol a kettő között van, ráadásul a formához képest iszonyú kevésnek tűnik. Aggodalomra semmi ok, ebben az esetben, ha úgy érzitek, valami nem stimmel, akkor tuti, hogy jól dolgoztatok! Én most direkt szilvával csináltam, de almával, körtével vagy bármilyen idénygyümölccsel is jó, ad abszurdum konzerv barack is mehet a tetejére, ha pont csak az van otthon.
Úgyhogy ha valami gyorsra, édesre, nagymamásra vágytok a pihenő második felében, már meg is van a ti receptetek!
Ezeket olvastad már?
8 elképesztő külsejű pite
Unalmas a pite? Dobd fel egy kicsit ezekkel a mókás ötletekkel. Csak aztán nehogy sajnáld felvágni.
Miss LemonTop 11 piteféle gluténmentesen
Pite, lepény, tartelette - és ráadásul gluténmentesen!
Bodon Judit dietetikusÁdám almái, avagy süssünk pitét!
Ha valamilyen gyümölcsös sütire vágynánk, készítsünk lepényt. Na, nem mintha épp dúskálnánk a gyümölcsökben, de a finom és egészséges almáról ne feledkezzünk meg!
adminPörkölt vagy csokitorta? A génjeid mondják meg, melyiket válaszd!
Szereted a szaftos pörköltet, míg egy tepsi almás süti egyáltalán nem kelti fel az érdeklődésed? Lehet, hogy egy génmutáció áll a háttérben!
Nosalty