Padlizsánt ugyan egész évben kapni, de ilyenkor, mikor szezonja van, a legfinomabb! Mondjuk pont nem az a műfaj, mint az eper vagy a barack, ami szezonon kívül ízetlen és élvezhetetlen, de valahogy a nyár végi, kora őszi, élénk lila, girbe-gurba padlizsánoknak sokkal jobb az ízük, és szívesebben is dolgozik velük az ember. Talán azért, mert a hozzá színben, ízben, illatban leginkább illő zöldségeknek szintén ilyenkor van a szezonjuk, és a többiek is csak úgy tudnak védekezni az egész éves dömping ellen, hogy ebben az időszakban a legzamatosabbak.
A piacon szereztem be néhány illatos példányt - egy pár belőlük biztos, hogy a grillen végzi a hétvégén, mert a padlizsánkrémnek ezer receptje van, de bármit is adunk hozzá, ha szabad tűzön füstöltük előtte, már nem ronthatjuk el. A többiről nem volt konkrét elképzelésem, de mindenképpen valami olyat szerettem volna, ami húsmentes, szezonális, kicsit fűszeres és pikáns, és lehetőleg hamar elkészül. Eszembe jutott kezdő szakácskorom kedvence, a joghurtos padlizsán, de valamiért elvetettem - ha nagyon rohangálós napom van, és nincs időm se főzni, se beülni valahova, általában ezzel vigasztalódom, mondván, nincs az a lepukkant körúti műtörök gyorsétterem, ahol ezt el lehet rontani. Pedig dehogynem, valószínűleg pont ez az oka, hogy mostanában nem igazán vágyom rá.
Eszembe jutott viszont, mennyire szeretem azokat az indiai jellegű recepteket, ahol a csicseriborsót fűszerekkel és hagymával sütik össze, meg az is, hogy egyszer egy szupervega, állatian egészséges ételeket kínáló kaliforniai étteremben ettem egyszer egy olyan padlizsánt, amit dióval turbózott joghurtszósszal öntöttek nyakon - és már lett is ötlet, mi legyen ebédre extragyorsan.
A padlizsánok előkészítéséhez nagy segítség, ha van rácsozott fenekű serpenyőnk - természetesen másban is elkészíthető, de nekem úgy tetszik, hogy a kerti grillezést imitálják a padlizsánba sült csíkok. Amúgy meg így kicsit kevesebb olajat vesz fel, de most nem ezért kaptam elő a kedvenc grillserpenyőmet. A csicseriborsót legközelebb sütőben fogom elkészíteni - ÍzHuszárnak volt egyszer egy receptje: keleti fűszerekkel borított csicseriborsót sütött roppanósra sütőben. A receptnek ez csak egy része volt, később szerette volna felhasználni, de elkövette azt a hibát, hogy az irodában állt neki, és szerintem legalább a háromnegyedét ettem meg, mire odáig jutott, hogy le is fotózza. A joghurtos szószt is lehet még fokozni más fűszerekkel, kis citromlével vagy más fűszernövénnyel petrezselyem helyett - rátok bízom. Összesen két cél volt a recepttel - már azon kívül, hogy szuperfinom ebédem legyen - , hogy egyszer kóstoljátok meg ti is így, másrészt, hogy vegyetek padlizsánt, hiszen szezon van, és kreatívkodjatok össze belőle minél több újdonságot!