Sokan nem mernek otthonukban gofrit sütni, a könnyebb utat választják, megelégednek a boltban kapható, porladós tésztájú termékkel, ami külsőre tényleg tökéletes, de megannyi tartósító-, színező- és ízesítőszerrel terhelt. Ahogy az amerikai filmekben láthatjuk, rányomnak egy nagy gombóc vaníliafagyit, gyümölcsöt csak nyomokban tartalmazó, élénk színű szószt és egy hatalmas adag mű tejszínhabot. Látványban csodálatos az egész, de saját konyhánkban mindezt egészségesebben, sőt, sokkal finomabban is elkészíthetjük. Nézzünk pár trükköt, amitől még finomabb lesz a gofrink!
Barnított vaj
Nem hiszem, hogy a gyári gofriba vajat tennének, inkább margarinnal vagy olajjal lazítják, ami fantasztikus hatásfokkal levegősíti a tésztát, de ízben nem ad hozzá. Olvasztott vajjal már a sütés alatt lehet érezni a különbséget, és akkor itt jön a még jobb megoldás: a barnított vaj, ami meg ízben is egy plusz bomba. Ha a vajat először lassan felforraljuk, lehúzzuk a habját, vagyis tisztítjuk, aztán a ghi (ghee) további óvatos forralásával bebarnítjuk, akkor kap egy plusz mogyorós ízt, ami utánozhatatlan, mély, és szétárad a szánkban. Szóval, ehhez a kis cselhez folyamodhatunk, ha a sima, ízben hozzáadott értékkel nem rendelkező olajat fel szeretnénk váltani a gofrink tésztájában.
Narancshéj
A barnított vaj mellett megfér egy kis narancshéjból nyert illóolaj. A citrom íze ehhez annyira nem passzolna, de a kesernyés narancsot, ha egy szelet csokiban mogyoróval összezárva elképzeljük, akkor összefut a nyál a szánkban. Így érdemes gondolkodni, amikor ízeket ötvözünk, mi mivel passzol, először fejben tesszük össze a kettőt, ha már ott van egy kapcsolódás, akkor utána mehet a sütős próba is. Érdemes bátran kísérletezni, így találhatjuk meg a számunkra leginkább egyedi ízkombinációkat.
Szerecsendió
Egy fűszerbogyó, amiből tényleg csak egy-két csipetnyit kell az ételhez, vagy esetünkben a gofri tésztájába reszelni. Mindig a frissen reszelt a legjobb!
Alma és cukor
Eredetileg nem kerül a gofri vagy waffel tésztájába semmi, csak liszt, tojás, tej egy kevés sütőpor és sok-sok cukor. A legtöbb receptben található cukor mennyiségét kapásból le lehet felezni, aztán a maradék mennyiségben barna cukrot alkalmazni, ami segít az ízek elmélyítésében. Ha reszelt almát teszünk a tésztába, akkor használjunk jó édes almákat, ezzel még több cukrot kihagyhatunk a keverőtálból, mindamellett, hogy a tésztán is könnyítünk.
Tej
Idáig az ízbéli trükkökről volt szó, most jöjjenek az alternatív megoldások. Számtalanszor készítettem magtejjel palacsintát, így nem ódzkodtam attól sem, hogy a gofri tésztájába ez kerüljön. Akinek nincs problémája a sima tejjel, nem fogja észrevenni a különbséget, akinek viszont van, nagyon megköszöni, hogy ebből az almás gofriból ehet.
Liszt- és tojásalternatívák
- Amennyiben gluténmentesen szeretnénk elkészíteni az almás gofrit, csak a tojások fehérjét használjuk, és talán eggyel többet a mennyiség miatt. A liszt alternatívája pedig a mandulaliszt lehet.
- Ennél olcsóbb variáció talán a gluténmentes, sütőporos lisztkeverék, ehhez mehetnek egész tojások.
- Tojás helyett használhatunk 3 púpozott teáskanál lenmaglisztet, amit vízzel keverve kocsonyásítunk, ebben az esetben viszont tömörebb, sűrűbb lesz a tészta, amin plusz tej vagy növényi ital hozzáadásával segíthetünk.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: