5 trükk, amitől még finomabb lesz az almás gofrid

Gofri, vagy más néven waffel, azaz a sűrű palacsintatésztából sült street food – szelídítsd meg, mert a házi sokkal, de sokkal finomabb, mint a futószalagon gyártott.

Sokan nem mernek otthonukban gofrit sütni, a könnyebb utat választják, megelégednek a boltban kapható, porladós tésztájú termékkel, ami külsőre tényleg tökéletes, de megannyi tartósító-, színező- és ízesítőszerrel terhelt. Ahogy az amerikai filmekben láthatjuk, rányomnak egy nagy gombóc vaníliafagyit, gyümölcsöt csak nyomokban tartalmazó, élénk színű szószt és egy hatalmas adag mű tejszínhabot. Látványban csodálatos az egész, de saját konyhánkban mindezt egészségesebben, sőt, sokkal finomabban is elkészíthetjük. Nézzünk pár trükköt, amitől még finomabb lesz a gofrink!

Almás gofri karamellizált almával, recept a képen!

Barnított vaj

Nem hiszem, hogy a gyári gofriba vajat tennének, inkább margarinnal vagy olajjal lazítják, ami fantasztikus hatásfokkal levegősíti a tésztát, de ízben nem ad hozzá. Olvasztott vajjal már a sütés alatt lehet érezni a különbséget, és akkor itt jön a még jobb megoldás: a barnított vaj, ami meg ízben is egy plusz bomba. Ha a vajat először lassan felforraljuk, lehúzzuk a habját, vagyis tisztítjuk, aztán a ghi (ghee) további óvatos forralásával bebarnítjuk, akkor kap egy plusz mogyorós ízt, ami utánozhatatlan, mély, és szétárad a szánkban. Szóval, ehhez a kis cselhez folyamodhatunk, ha a sima, ízben hozzáadott értékkel nem rendelkező olajat fel szeretnénk váltani a gofrink tésztájában.

Narancshéj

A barnított vaj mellett megfér egy kis narancshéjból nyert illóolaj. A citrom íze ehhez annyira nem passzolna, de a kesernyés narancsot, ha egy szelet csokiban mogyoróval összezárva elképzeljük, akkor összefut a nyál a szánkban. Így érdemes gondolkodni, amikor ízeket ötvözünk, mi mivel passzol, először fejben tesszük össze a kettőt, ha már ott van egy kapcsolódás, akkor utána mehet a sütős próba is. Érdemes bátran kísérletezni, így találhatjuk meg a számunkra leginkább egyedi ízkombinációkat.

Szerecsendió

Egy fűszerbogyó, amiből tényleg csak egy-két csipetnyit kell az ételhez, vagy esetünkben a gofri tésztájába reszelni. Mindig a frissen reszelt a legjobb!

Alma és cukor

Eredetileg nem kerül a gofri vagy waffel tésztájába semmi, csak liszt, tojás, tej egy kevés sütőpor és sok-sok cukor. A legtöbb receptben található cukor mennyiségét kapásból le lehet felezni, aztán a maradék mennyiségben barna cukrot alkalmazni, ami segít az ízek elmélyítésében. Ha reszelt almát teszünk a tésztába, akkor használjunk jó édes almákat, ezzel még több cukrot kihagyhatunk a keverőtálból, mindamellett, hogy a tésztán is könnyítünk.

Almás gofri karamellizált almával - recept a képen!

Tej

Idáig az ízbéli trükkökről volt szó, most jöjjenek az alternatív megoldások. Számtalanszor készítettem magtejjel palacsintát, így nem ódzkodtam attól sem, hogy a gofri tésztájába ez kerüljön. Akinek nincs problémája a sima tejjel, nem fogja észrevenni a különbséget, akinek viszont van, nagyon megköszöni, hogy ebből az almás gofriból ehet.

Almás gofri tejfölös, citromhéjas, édesített túróval, friss alma/körteszeletekkel, dióval, mézzel

Liszt- és tojásalternatívák

  • Amennyiben gluténmentesen szeretnénk elkészíteni az almás gofrit, csak a tojások fehérjét használjuk, és talán eggyel többet a mennyiség miatt. A liszt alternatívája pedig a mandulaliszt lehet.
  • Ennél olcsóbb variáció talán a gluténmentes, sütőporos lisztkeverék, ehhez mehetnek egész tojások.
  • Tojás helyett használhatunk 3 púpozott teáskanál lenmaglisztet, amit vízzel keverve kocsonyásítunk, ebben az esetben viszont tömörebb, sűrűbb lesz a tészta, amin plusz tej vagy növényi ital hozzáadásával segíthetünk.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...