A dietetikus szerint ez a 11 legegészségesebb zöldség

Persze minden zöldség egészséges, azonban akadnak közöttük szuperegészségesek. Nézzük, melyek azok, amiket a legtöbbször kéne fogyasztanunk a dietetikus szerint.

Ha szeretnénk valóban egészségesek lenni, akkor érdemes minél több zöldséget fogyasztani, ezt mindenki tudja. Persze minden egyes zöldség szóba jöhet, vannak, amelyeknek kiemelten magas a tápanyagtartalmuk, így érdemes egy kicsit nagyobb előnyben részesíteni őket. Nézzük, mely zöldségeket ajánlja a dietetikus.

Répa

A zöldség fontos biológiai hatóanyaga a bétakarotin (más karotinokat is tartalmaz), amelynek egyébként a színét is köszönheti. A szervezet a bétakarotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át. Kutatások kimutatták, hogy a karotin fogyasztás csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Ezen kívül a répa tartalmaz még K- és C-vitamint is.

Hummuszos sárgarépa-pite

Karantén idején törekedjünk arra, hogy kevés, alap-élelmiszerekből készült ételeket készítsünk. Ez a hummuszos sárgarépa-pite azért tökéletes erre a célra, hiszen a hozzávalók ...

Marokkói sárgarépa-saláta

Ez a saláta nem csak finom, rendkívül egészséges, ráadásul annyira szép színes, hogy már a látványa bearanyozza az ember napját. Tökéletes szereplője lehet a grillezéseknek, de ...

Sültsárgarépa-krém

A sárgarépa az a fajta zöldség, ami hőkezelt (sült vagy főtt állapotában) egészségesebb, mint nyersen. Ha sült répából készítünk krémet, a mennyei íz mellett ezt is vegyük ...

Brokkoli

A brokkoli többek között azért került fel a listára, mert nagyon alacsony a kalóriatartalma, tápanyagtartalma azonban rendkívül gazdag. Magas A-, K- és C-vitamin-tartalma miatt nagyon egészséges, a rákmegelőző diétában is fontos szerepet kap.

Gomba

A gombák technikailag nem zöldségek, de rendkívül jó tulajdonságokkal rendelkeznek. Többek között támogatják a szív egészségét, segítséget nyújtanak a betegségek megelőzésében, és tanulmányok szerint csökkenthetik a depresszió kockázatát.

Klasszik svéd gombasaláta

A svéd gombasaláta általában a szilveszteri bulik egyik sztárja, de miért ne lehetne az év bármely szakában elkészíteni? Pillanatok alatt elkészül, és rendkívül finom. Próbáljátok ...

Tárkonyos csirkeragu

A tárkonyos csirkeragulevest imádjuk, de miért ne készíthetnénk el főételként? Én pontosan ezt tettem. Köretként tésztát vagy rizst is kínálhatunk hozzá.

Fodros kel

Energia- és makrotápanyag-tartalmát tekintve a kelkáposzta és a fodros kel között nincs érdemi különbség, a kale szénhidráttartalma valamivel alacsonyabb, mint a kelkáposztáé, míg élelmirost-tartalma kicsit magasabb.

A mikrotápanyagokat tekintve már azonban valóban vannak látványos különbségek: a fodros kel kalciumtartalma mintegy hétszerese a kelkáposztáénak, a C-vitamin-tartalma háromszorosa, míg az A-vitamin-tartalma közel ötszöröse.

Fodroskel-chips

Fodros kelből készítettünk egy szuper egészséges chipset, ami olyan lett, hogy nem lehet abbahagyni! A recept roppant egyszerű, percek alatt elkészül és a végeredmény egy olyan chips, ami ...

Edzés utáni zöld turmix

Sportolás utáni fontos, hogy fogyasszunk valamit, ami gazdag tápanyagokban, ásványi anyagokban, segíti regenerálni az izmokat, és feltölt energiával. Ez a turmix tartalmaz könnyen ...

Spenót

A spenót kiváló C-, A-, és B-vitamin-forrás, és hírével ellentétben nem tartalmaz túl sok vasat. Ezenkívül tele van nitrátokkal, melyek segítik a szív- és érrendszer helyes működését. A fiatal, friss, élénkzöld spenótleveleket fogyaszthatjuk nyersen salátákban, míg az öregebb, mélyzöld leveleket inkább párolva, főzve.

Zöldspárga

Energiatartalma alacsony, sok vizet, káliumot és C-vitamint tartalmaz. Ezen kívül remek természetes vízhajtó, és prebiotikumként táplálja az egészséges bélbaktériumokat. A zöldspárga élénk zöld színű, íze intenzívebb, mint a fehéré. Sokoldalúan felhasználható: alkalmas előtelnek, levesnek, köretnek, rizottóba vagy húsételekhez.

Tavaszi spárgás bavette

Azon a pár héten, mikor van friss, roppanós, zöld spárga, érdemes minél több ételt készíteni vele. Ez a gyors tészta kicsit citromos, csupa zöld, nagyon spárgás, és még bacon is van ...

Spárga kabátban

Nagy kedvenc nálunk a spárga, és ez a recept az egyik első számú. Néha bacon, néha feketeerdei sonka kerül bele, illetve a sajt is lehet trappista vagy gouda, amit szeretünk. Ami biztos, ...

Karfiol

A karfiol energiatartalma alacsony, így energiaszegény étrendek kialakításánál és a cukorbetegek számára kedvező tápanyagforrás lehet. Szénhidráttartalma csekély. A karfiolnak az egészséges táplálkozásban nagy szerepe van, mivel a benne lévő élelmi rost, és bizonyos kéntartalmú összetevők- a többi káposztafélékhez hasonlóan- védelmet nyújthatnak egyes betegségekkel szemben. Továbbá a növény C-vitamin-tartalma is jelentős.

Sajtos-csirkés rakott karfiol

A rakott karfiolt is rengeteg formában el lehet készíteni, de most ezt a nagyon egyszerű és gyors verziót mutatjuk meg, amiben sült csirke és rengeteg sajt van. Próbáljátok ki, nem fogtok ...

Hagyományos finomfőzelék

Turós Emil régi szakácskönyvéből származik a recept. Azt gondolom, ha igazán jó finomfőzeléket szeretnénk készíteni, csináljuk csak friss zöldségekből, és ne sajnáljuk az ...

Cékla

Jelentős a kálium-, kálcium-, vas-, nátrium-, foszfor- és kéntartalma, valamint gazdag antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminban. A népi gyógyászatban kiváló vérképzőként ismerik. A céklalé sárgarépalével keverve májtisztító, májvédő hatású. Erősíti az immunrendszert. Magas folsavtartalma miatt kismamák számára ajánlott a fogyasztása.

Céklafasírt

Nem bírok betelni a cékla színével! Újra meg újra rácsodálkozom, hogy hogyan létezhet ilyen csodálatos szín egy zöldség belsejében. Az íze viszont megosztja az emberiséget. Aki még ...

Céklatorta csokival

Cékla, mint süti alapanyag? Ha eddig csak az agyonfőzött, ecetes, szeletelt savanyúságot ismerted, akkor éppen itt az ideje, hogy az eddig haszontalannak, sőt egyenesen bosszantónak vélt ...

Paradicsom

A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin, de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben tartalmaz karotint. Szemben a gyümölcsökkel, amelyeknek nyersen magasabb a C-vitamin-tartalma, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül.

Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek.

Édesburgonya

Rendkívül hasznos és gazdag tápanyagforrás, kalóriatartalma azonban igen alacsony, így diétázók is bátran fogyaszthatják. Gazdag béta-karotinban, ami egy antioxidáns hatású vegyület, az A-vitamin elővitaminja, emellett pedig gazdag folsavban, magnéziumban és káliumban is.

Édesburgonya-pirítós

Egy amerikai oldalon jött szembe ez a különlegesség, ami persze csak első ránézésre tűnik furcsának, ha egyszer elkészíti az ember, nem is érti, miért nem jutott még addig az eszébe. ...

Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonyakrémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészíthető, de az első őszi hidegekben ...

Édesburgonya egytálétel

Az amerikai filmekben szereplő dínom-dánom kedvenc kelléke az édesburgonya. Tehát az amerikaiak szeretik... Éppen ennyit tudtam róla eddig. Karácsony előtt a sógoroknál jártunk egy kis ...

Padlizsán

Az indiai természetgyógyászat szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó, ezen kívül nyákoldó hatása enyhíthet az asztmában illetve hörghurutban szenvedőknek is. Emésztőszervi, máj- és vesebetegségeknél jó hatású, de nem ajánlott gyomorsavtúltengés és gyomorfekély esetén.

A gyógyászatban a padlizsán terméskivonatát a máj és epefunkció javítójaként tartják számon. Japán kutatások szerint a padlizsán antocianintartalma csökkenti az összkoleszterin-szintet, és növeli a jótékony hatású HDL-koleszterinszintet. A fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől, így rákellenes hatásúak.

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...