Számos különböző típusú cseresznye közül választhatnak a gyümölcs rajongói: a legnépszerűbbek közé tartoznak a Germersdorfi 3, a Hedelfingeni óriás, a Carmen és a Sunburst cseresznyék. Bármelyik is legyen a kedvencünk, biztosak lehetünk abban, hogy a nyár folyamán a piacokon és a szupermarketekben egyaránt hozzájutunk, sőt a legtöbb csonthéjashoz hasonlóan cseresznyét is találunk mirelit formában egész évben. És hogy miért érdemes minél többet fogyasztani ebből a gyümölcsből? Most felsoroljuk egy táplálkozási szakértő véleménye alapján.
Gazdag antioxidánsokban
Általában minél sötétebb egy gyümölcs vagy zöldség, annál magasabb az antioxidáns szintje.
A cseresznye a gyönyörű mélyvörös színét az antociántartalmának köszönheti, ami egy antioxidánscsoport. Az olyan gyümölcsök, mint az eper és az áfonya szintén tartalmazzák ezt a tápanyagot, de a cseresznye majdnem kétszer annyit! Az antociánok segítenek harcolni a káros vegyületek, az úgynevezett szabad gyökök ellen.
Elősegíti a pihentető alvást
A cseresznye különösen gazdag melatoninban, különösen a fanyar fajták. Testünk természetes módon termel melatonint válaszként az éjszakai sötétségre, ezáltal segít elaludni és szabályozza a cirkadián ritmusunkat.
A melatonin termelését számos külső hatás megzavarhatja, például a képernyők fénye, a túlzott koffeinfogyasztás vagy a nem megfelelő táplálkozás. Egy kis cseresznye vagy egy pohár cseresznyelé megivása lefekvés előtt ösztönözheti a melatonintermelést és így kellemesebb alvást biztosíthat.
Igazi tápanyagbomba
A cseresznye vasat, magnéziumot, B6-vitamint, foszfort, káliumot, C-vitamint és még sok más tápanyagot tartalmaz. Emellett energizáló hatása is van, mivel teljes értékű szénhidrátforrás, miközben jótékony rostokat is biztosít a rendszeres bélmozgás, a teltségérzetért és a vércukorszint szabályozásának támogatására.
Építsük be az étrendünkbe!
Ha több cseresznyét szeretnénk fogyasztani, akkor érdemes egy kicsit kreatívnak lenni. Amellett, hogy egyszerűen eszegetjük a tálból, amibe kiszedtük, bele is építhetjük néhány fogásba, amit szeretünk.
Hozzáadhatjuk zabkásához, megfőzhetjük szósznak és adhatjuk palacsintához, gofrihoz vagy akár húshoz is.
Ha fagyasztottan vásároljuk, nagyszerű fagyasztott nassolnivalóként is fogyaszthatók közvetlenül a csomagból, de belekeverhetjük turmixokba, smoothie-kba is.
Van, akinek kevésbé ajánlott
A cseresznye általában biztonságosan fogyasztható, viszont ha túl sokat eszünk belőle, akkor hashajtó hatású lehet a rosttartalma miatt. A kisgyermekeknek óvatosan kell enniük, mert a fogyasztása balesetveszélyes lehet. Azoknak pedig, akik emésztési problémákkal küzdenek vagy általában alacsony FODMAP-étrendet követnek, szintén mérsékelniük kell a fogyasztást.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: