Az étkezési szakértő szerint ez a legegészségesebb nyári gyümölcs

A nyár rengeteg finom, szezonális alapanyagot kínál, amelyek különböző mértékben táplálóak – a cseresznye viszont kétségtelenül a lista élén áll. Nemcsak édes és egy kicsit fanyar, de telis-tele van tápanyagokkal is, így nyugodtan nassolhatjuk egész nyáron.

Számos különböző típusú cseresznye közül választhatnak a gyümölcs rajongói: a legnépszerűbbek közé tartoznak a Germersdorfi 3, a Hedelfingeni óriás, a Carmen és a Sunburst cseresznyék. Bármelyik is legyen a kedvencünk, biztosak lehetünk abban, hogy a nyár folyamán a piacokon és a szupermarketekben egyaránt hozzájutunk, sőt a legtöbb csonthéjashoz hasonlóan cseresznyét is találunk mirelit formában egész évben. És hogy miért érdemes minél többet fogyasztani ebből a gyümölcsből? Most felsoroljuk egy táplálkozási szakértő véleménye alapján.

Az étkezési szakértő szerint ez a legegészségesebb nyári gyümölcs

Gazdag antioxidánsokban

Általában minél sötétebb egy gyümölcs vagy zöldség, annál magasabb az antioxidáns szintje.

A cseresznye a gyönyörű mélyvörös színét az antociántartalmának köszönheti, ami egy antioxidánscsoport. Az olyan gyümölcsök, mint az eper és az áfonya szintén tartalmazzák ezt a tápanyagot, de a cseresznye majdnem kétszer annyit! Az antociánok segítenek harcolni a káros vegyületek, az úgynevezett szabad gyökök ellen.

Elősegíti a pihentető alvást

A cseresznye különösen gazdag melatoninban, különösen a fanyar fajták. Testünk természetes módon termel melatonint válaszként az éjszakai sötétségre, ezáltal segít elaludni és szabályozza a cirkadián ritmusunkat.

Cseresznyés pite

  A cseresznyés recepteket elnézve, sokan tudhatták már, ami számomra csak most bizonyosodott be: a cseresznye sütve is finom. Nem is kicsit. Gordon Ramsay Világkonyha c. könyvét ...

A melatonin termelését számos külső hatás megzavarhatja, például a képernyők fénye, a túlzott koffeinfogyasztás vagy a nem megfelelő táplálkozás. Egy kis cseresznye vagy egy pohár cseresznyelé megivása lefekvés előtt ösztönözheti a melatonintermelést és így kellemesebb alvást biztosíthat.

Igazi tápanyagbomba

A cseresznye vasat, magnéziumot, B6-vitamint, foszfort, káliumot, C-vitamint és még sok más tápanyagot tartalmaz. Emellett energizáló hatása is van, mivel teljes értékű szénhidrátforrás, miközben jótékony rostokat is biztosít a rendszeres bélmozgás, a teltségérzetért és a vércukorszint szabályozásának támogatására.

Építsük be az étrendünkbe!

Ha több cseresznyét szeretnénk fogyasztani, akkor érdemes egy kicsit kreatívnak lenni. Amellett, hogy egyszerűen eszegetjük a tálból, amibe kiszedtük, bele is építhetjük néhány fogásba, amit szeretünk.

Hozzáadhatjuk zabkásához, megfőzhetjük szósznak és adhatjuk palacsintához, gofrihoz vagy akár húshoz is.

Ha fagyasztottan vásároljuk, nagyszerű fagyasztott nassolnivalóként is fogyaszthatók közvetlenül a csomagból, de belekeverhetjük turmixokba, smoothie-kba is.

Van, akinek kevésbé ajánlott

A cseresznye általában biztonságosan fogyasztható, viszont ha túl sokat eszünk belőle, akkor hashajtó hatású lehet a rosttartalma miatt. A kisgyermekeknek óvatosan kell enniük, mert a fogyasztása balesetveszélyes lehet. Azoknak pedig, akik emésztési problémákkal küzdenek vagy általában alacsony FODMAP-étrendet követnek, szintén mérsékelniük kell a fogyasztást.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...