Az 5 legegészségesebb halfajta, amit ehetsz

Bár a halak alapvetően egészségesnek mondhatók, akadnak közülük olyanok, melyeket különösen gyakran kéne fogyasztanod az egészséged érdekében.

A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy az egészség érdekében hetente minimum kétszer kéne halat fogyasztanunk. A magyarországi éves halfogyasztás 30-35 százaléka továbbra is karácsonykor teljesül, azonban szerencsére javuló tendenciát mutatunk, ugyanis egyre többen vásárolnak az év többi részében is halat vagy halkonzervet. Bár a hal nagyon egészséges, fontos szempont lehet (mint minden alapanyagnál), hogy a környezetvédelmet is figyelembe vegyük.

Az eatingwell nemrégiben készített egy összeállítást azokról a halakról, melyeket bátran fogyaszthatunk környezetvédelmi és egészségügyi szempontból.

Makréla

A makréla egy zsírokban gazdag tengeri hal, melynek többszörösen telítetlen zsírsavai az emberi szervezet számára hasznosak. Mint minden hal, a makréla is gazdag B-vitaminokban, káliumban, nátriumban és foszforban. A friss makréla egyenes és rugalmas, hasa domború, húsa fehér, szemei csillogóak és a farka egyenesen áll. Sütésre alkalmas hal, mert bőre ropogósra sül. A szálkái miatt sem kell aggódnunk, hiszen hosszú szálkái könnyen eltávolíthatók.

Grillezett makréla

Kedves kollégám már többször mesélte, mennyire szereti a makrélát grillezve. Mivel még sohasem kóstoltam ezt a halat, azonnal erős késztetést éreztem egy próbára. Nekem elnyerte a ...

Vadlazac

A lazac iránti óriási kereslet következményeként napjainkban tömegesen szaporítják, ám a szakértők szerint a tenyésztett, illetve a vadlazac hús íze össze sem hasonlítható.

A vadlazacot leggyakrabban a Jeges tengerben, Alaszka partjainál, illetve a kanadai, orosz partok mentén fogják. Míg a tenyésztett lazac húsa rózsaszínes-narancsos színű, addig a vadlazac húsa inkább a bordó árnyalataiban játszik. A vadlazac húsa omlósabb, ízletesebb, zamatosabb. Mind a tenyésztett, mind a vadlazac húsa szálkamentes és a tonhalhoz hasonlósan sok ómega3-zsírsavat tartalmaz.

Lazacos-mangós ceviche

Közép és Dél-Amerika népszerű nyers halétele, amelynek nincsenek szabályai. Ez csak egy példa, a lazac kiváltható bármilyen tengeri hallal vagy tenger gyümölcseivel, a mangó is ...

Gyömbéres-szójaszószmázas lazac

Azt hiszem, ez lett az egyik kedvenc lazacreceptem azok közül, melyeket az elmúlt évek során kipróbáltam. Ennek az ázsiai stílusú halreceptnek az a csíziója, hogy a gyömbér és az ...

Szardínia

Mivel a szardínia gyorsan szaporodik, ezért nem veszélyezteti a kihalás halászatával. A szardínia sok vasat, cinket és fehérjét tartalmaz, zsírtartalma kb. 10%. A friss szardíniát általában olajban sütve fogyasztják, a konzerv változatból pedig halkrémek vagy saláták készíthetők.

Pisztráng

A pisztráng az egyik legnemesebb édesvízi hal Magyarországon. Fogyasztása évszázados múltra tekint vissza hazánkban, sőt nemrég az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a magyar szilvásváradi pisztráng felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára. A pisztráng húsa sovány, kiváló ómega3-forrás, ezen kívül magas a kálium-, a szelén- és a B6-vitamintartalma.

Papírban sült pisztráng

Ez egy ilyen "bedobom a sütőbe osz'jóvan" recept. A ráfordított idő ugyanakkor hatványozottan ellentétes arányban áll az ízével. Karácsonyra is ajánlom, akár elő-, akár ...

Egészben sült pisztráng

Ha valami egyszerűt és könnyedet készítenénk az ünnepekre, ez az egészben sült pisztráng tökéletes választás lehet. Csodálatosan passzol salátához, krumplikörethez és ...

Hering

A hering a skandináv diéta egyik fő alkotóeleme, nem véletlenül. A hering húsa olajos, gazdag B12-vitaminban, kalciumban és ómega3 zsírsavban, továbbá D-vitamintartalma is magas. A boltok polcain jellemzően konzerv, pácolt vagy füstölt hering szerepel.

Shuba - ukrán céklás heringsaláta

Ukrán hidegtál-saláta. Kicsit macerás a sok reszelgetéssel meg a mosogatással, cserábe elképesztően finom. Én most egyesével tálaltam, de tepsibe vagy jénaiba is rétegezhetjük, és ...

Zöldsaláta ecetes heringgel

Németország északi részén népszerű az ecetes hering - ezt az ízvilágot hozza vissza ez a saláta, csak egy kicsit könnyebb verzióban! www.salatazz.hu


Még több alapanyag:

Legújabb receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...

Medvehagymás sós rúd

Kívül enyhén roppanós, belül mégis eszméletlenül omlós sós rudak várnak, karakteres medvehagymával megspékelve. Utolsó pillanatos vendégvárónak tökéletes, ugyanis nem kell ...

Spenótos-fetás sajtos masni

Görög ízvilág ihlette ezt a gyors házi sajtos masnit: a kész leveles tésztába spenótos-fetás tölteléket kenhetünk. Itt azonban még nem fogynak el a jó dolgok: a fonatokra plusz reszelt ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezeket a sonkákat ne vedd meg a boltban, mert megbánod

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén sem hagyja magára azokat a vásárlókat, akik nehezebben igazodnak el a széles választékú sonkakínálatot nézegetve. Összegyűjtötték, mi mindenre kell figyelni, hogy a lehető legjobb minőségű, valóban jóízű sonkák kerüljenek az ünnepi asztalra!

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!