E heti gasztrobloggerünk, Flóra, az egyik legrégebbi és legaktívabb szakácsunk. Most egy klasszikus amerikai édességet, a brownie-t készíti el nektek. Tartsatok vele!
Mert a brownie-t mindenki szereti
A brownie, amit először sütöttem, három éve készült el. Boldog tudatlanságban láttam neki, mert egyszerűnek és finomnak tűnt. Szerelem volt első „ízlésre”, amely az utóbbi egy évben bontakozott ki. Azóta készítettem már epreset, kókuszosat, tripla csokisat, és még sorolhatnám… Egyik variációban sem csalódtam soha. Az összes ismerősöm azért könyörög, hogy süssek még. Mert a brownie-t mindenki szereti. Meglepve tapasztaltam, hogy rengetegen vannak, akik még nem kóstolták. Pedig nem nehéz elkészíteni. Csak összekutyulod a hozzávalókat, és megsütöd. Szóval, bátran ajánlom mindenkinek, aki eddig nem próbált még brownie-t, hogy süssön, és egyen.
Hogy honnan ered a brownie?
Három „legenda” is kötődik hozzá. Az első történet szerint egy bostoni cukrász véletlenül olvasztott csokit adott egy keksz tésztájához. Egy másik sztori úgy tartja, hogy egy háziasszony kifelejtette a sütőport a sütije tésztájából, de nem dobta ki, hanem kockákra szeletelve tálalta. A harmadik legenda szerint egy szakács tortát akart sütni, de nem volt hozzá elegendő liszt. Az biztos, hogy mindhárom történet azt összegzi, hogy a brownie fő összetevője a csokoládé. Mert a brownie ilyen: nagyon csokis, nagyon tömény, nagyon finom… Most egy mézes-diós brownie-ra esett a választásom. Azért különlegesebb, mint a szimpla brownie, mert tényleg lehet benne érezni a méz ízét, nem csak egy „adalékanyag”.
Hozzávalók
- 15 dkg liszt
- 10 dkg dió
- 18 dkg étcsokoládé
- 1,25 dl méz
- 12 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
Elkészítés
- A vajat és a csokit mikróban vagy vízgőz felett összeolvasztjuk.
- Belekeverjük a cukrot, a mézet, a tojást és a lisztet.
- A diót apróra vágjuk (ez aprító gépben egyszerűbb) és hozzákeverjük a masszához.
- A tésztát egy sütőpapírral bélelt, 20x30 centis tepsibe öntjük.
- Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 perc alatt megsütjük.
NoSalty-tipp:
Nem szabad túlsütni! A brownie akkor jó, ha külseje már szilárd, de a belseje még ragacsos.
Flóra blogja, az Ízek és élmények