Lecsótörténelem – a magyar klasszikus lecsó régen és most

A lecsó az egyik legfinomabb nyári étel, amiért már Krúdy Gyula és Kodály Zoltán is rajongott. Te is kitunkolod a szaftját?  

A lecsó örök klasszikus, és nem sok magyar él a földön, aki ne szeretné. Sokféleképpen elkészíthetjük, van, aki tojással, van, aki virslivel vagy kolbásszal készíti, de abban szinte mindenki egyet ért, hogy megunhatatlan és mennyei ételről van szó.

A magyar lecsó története

A zöldségragu eredetileg a balkánról származik, amit minden nemzet a saját képére és ízlésére formált. Ugyanis ami nálunk a lecsó, az a franciáknál a ratatouille padlizsánnal és cukkinivel, a szerbeknél a dzsuvecs, az olaszoknál a peperonata, a törököknél a menemen, a közel-keleten pedig a shakshuka.

A magyar lecsó szó vélhetően a 'lecs'szóból ered, ami régen szétfőtt főzeléket, elfőtt ételt jelölt, és ennek továbbképzett változata a lecsó.

Receptajánló:

Shakshuka humusz ágyon

Pesten az V. kerületi Hummus Bárban ettem ezt a fantasztikus összeállitást. Ott forró, helyben sütött kemencés kenyérrel kínálják. Kimondhatatlanul finom! Ráadásul egészséges is ...

Ugyan már ükanyáink is gyakran kanalaztak lecsót, az étel egyik alapeleme, a paprika csak a 18. századtól hódította meg Magyarországot, a paradicsom karrierje pedig még később, az 1800-as évektől indult. A klasszikus magyar lecsó a hungarikumként nyilvántartott makói vöröshagymával, érett paradicsommal és a szintén hungarikumnak számító fehér húsú cecei zöldpaprikával készül. Ezt a lecsót aztán tájegységenként, családonként máshogy készítik, de a mennyei végeredmény általában még aznap elfogy.

Krúdy és Liszt is odavolt érte

Lecsó libamájjal

Kiskoromban nem kedveltem a lecsót, a puha, összetöppedt zöldségek látványa nem nyerte meg a tetszésemet. Egyszer azonban megkóstoltam nagymamám főztjét, és szerelem lett belőle. Ez egy ...

Tavaszi sült lecsó

Megy a készülődés az esti születésnapra, de közben ne feledjük, hogy végre tavasz van! Mindig mindent szakaszokra bontunk. Évek, születésnapok, évszakok. Mintha jelentősége lenne ...

A lecsó elkötelezett híve volt Krúdy Gyula író is, aki a zöldséges ételt inkább télen ette, de Kodály Zoltánnak mindegy volt az évszak: kedvenc ételéből, a tojáspörköltből bármikor szívesen falatozott. Kodály tojáspörköltje valójában tojásos lecsó volt, ami pirított szalonnából és hagymából, paprikából, valamint paradicsomból készült, végül tojással sűrítették.

Sült kolbászos lecsó

Tulajdonképpen majdnemhogy szégyenlem magam, hogy lecsóreceptet küldök be, de hát...biztosan vannak még kezdők. Ráadásul a lecsót mindenki máshogy szereti. Aki a szaftos, paradicsomos, ...

Nemzeti nagyjaink után szabadon, gyerekkorunkban a klasszikus lecsót fehér kenyérrel ettük, az étkezés végét pedig egy jó kis tunkolással fejeztük be, és kimártogattuk a szaftját. A lecsónak a hagyma, a paprika és a paradicsom az alapja, de csak fantáziánk szab határt, hogy még mit teszünk hozzá: van, aki szalonnával, kolbásszal, virslivel, tojással, más babbal vagy tökkel készíti, és sokan nem kenyeret, hanem tarhonyát vagy rizst választanak kísérőnek mellé.

Te hogyan szereted a lecsót?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...