Lecsók legjava

A paradicsomok és paprikák napról napra ízesebbek és olcsóbbak! Szinte adja magát, hogy dinsztelt hagymára dobva lecsót főzz belőlük. Tuti vegatippek következnek!

Az egyik kedvenc ételem, a szívem csücske a lecsó! Hamar elkészül, rengeteg friss zöldség van benne, és egy kis szerencsével olcsón megúszom a lecsófőzést. De a legjobb benne, hogy számtalan variációja létezik!

Vegetáriánusként sem szalonna, sem kolbász, sem virsli nem kerül bele, még szójavirsli vagy tofu is csak elvétve, jól lehet vele lakni egy-két szelet fehér kenyérrel tálalva is. Köretnek persze nemcsak kenyeret, hanem rizst vagy tarhonyát is kínálhatunk hozzá. De egy ismerősöm például a tésztával körített lecsóra esküszik, megmondom őszintén, ezt még nem próbáltam.

Pedig szeretek lecsóval kísérletezni! Egy kedves barátnőm anyukája tejfölösen készíti, és a kezdeti bizalmatlanságomat legyőzve, azt kell hogy mondjam, ezt nagyon jól teszi. A tojásos lecsó már kevésbé hangozhat furcsán, sőt maga a nyári mámor! És a harmadik nagy kedvencem a gombás lecsó, ez egy könyvélménynek köszönheti, hogy a nyári étlapunkon helyet kapott.

Cukkinis lecsó 5. - risonival

Nyári hőségben, amikor nem kívánjuk a nehéz, zsíros és fűszeres ételeket, ráadásul rendelkezésre állnak a finomabbnál finomabb zöldségek, szinte minden család menüjében ...

Hagymalecsó

Gyermekkorom egyik kedvenc étele. Főtt krumplival és füstölt szalonnával, ropogós héjú friss kenyérrel került az asztalra, de én mindig csak tejföllel összekeverve ettem (úgy is ...

Peperonata- szegények lecsója

Bár ez az olasz éltel nálunk a hús és kolbász hiánya miatt szegények lecsója néven fut - ízének semmi köze a mi magyar lecsónkhoz. Sokkal inkább emlékeztet az ajvárra, ...

A lecsó, ha igazán magyaros, szabad tűzön, bográcsban fő istenire. De ne sajátítsuk ki magunknak ezt az ételt, a francia gourmand-ok vérig is sértődnének, a kis patkányséf pedig talán el sem vállalná a L'ecsó című rajzfilm második részében a főszerepet.

Szóval ne feledkezzünk meg a ratatouille-ról sem, kockáztassunk és kockázzunk padlizsánt, cukkinit és tököt az edénybe. De főzhetsz törökös menement vagy olaszos peperonatát, amit a szegények (vagy vegák) lecsójának is neveznek, ha egy különleges lecsóval teremtenél csodás nyári gasztrohangulatot.

Ratatouille a la L'ecsó

A barátnőmmel néztük meg a rajzfilmet, és rákérdezett, hogy el tudom e készíteni Remy lecsóját. Utánanéztem az interneten, és nem kevés keresés után találtam egy lefordított ...

Juhtúrós ratatouille

Itt a ratatouille-szezon. Egyrészt zöldségszezon, másrészt kánikula; az embernek semmi kedve nehezebb ételekhez. Gondolom, nem én vagyok az első a világon, aki juhtúrót kevert a ...

Ratatouille provencale

A ratatouille hagyományos francia egytálétel. Szokás mediterrán lecsónak is nevezni. Elsősorban Provence-ban készítik, különösen Nizzában. A franciák szerint a jó ratatouille titka a ...

Ratatouille - francia lecsó hajdinával

Egy családi összejövetelen készítettem el ezt először, de 2 változatban, egy gombás és egy gombátlan verzióban - a tesóm kedvéért. Összesen négyen voltunk, akik ettünk, de rendes ...

Ratatouille 4.

A francia lecsó. Mindenki úgy készítse, ahogy szereti. Akárcsak a mi lecsónkat. :-)  Köretnek is kiváló.

Még több lecsóreceptet itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...