Aki járt már a ködös Albionban, könnyen találkozhatott a híres húsos pitével - ez azon műfajok egyike, melyeket kimondottan magas szinten űz a sokszor lenézett angol konyha. Tésztával körbebélelt húsos ételeket minden bizonnyal készítettek korábban is, a ma ismert húsos pite divatja azonban az 1400-as években lendült fel a gentry-rétegnek köszönhetően (nem keverendő a magyar dzsentrikkel; az angoloknál a földbirtok kiadásából élő nemeseket jelöli a megnevezés). Ezt a népszerű, egyszerűen elkészíthető receptet aztán az Újvilágba is magukkal vitték a telepesek, ahol azonban már a pot pie kifejezést használták rá.
Hogy pontosan mi történt a pitéket általában jellemző, alsó tésztaréteggel, azt nem tudni, az én elképzelésem, hogy a nélkülözés vitte rá az embereket, hogy megfelezzék a tésztaadagjukat e módon.
Elvitathatatlan előnye azonban az ilyen, felültésztás pitéknek, hogy a tölteléket nem kell vághatóan sűrűre készíteni, így pedig sokkal több minden kerülhet bele és változatosabb lehet állagra is.
Bár fentebb említettem, hogy általában hússal készül a pot pie, én most csak zöldséggel, magyarosra hangolva készítettem el, így született meg a LECSÓS pot pie. Még javában dübörög a lecsószezon, így egyszerűen vétek lett volna kihagyni ezt a kombinációt! Ahogy ebből már sejthető, én most frissen, csak ezért készítettem egy gyors lecsót, de ez a recept a télire eltett lecsóból és maradékból is remekül elkészíthető.
A receptet a lecsó lefedésére használt tésztával kell kezdeni, ami egy egyszerű shortcrust pastry, azaz lisztből és zsiradékból 2:1 arányban készült. A zsiradék nálam felesben volt vaj és zsír, ezt először morzsásra kevertem a liszttel, majd hozzáadtam egy tojássárgáját és pár kanál jéghideg vizet. Az összhatás kedvéért frissen aprított petrezselymet és bazsalikomot is kevertem a tésztába (utóbbit csak mert maradt előző napról), majd hűtőben pihentettem egy órát, amíg a lecsót megfőztem.
A lecsót nem flancoztam túl, csak hagyma, paprika és paradicsom került bele, utóbbit előzőleg leforráztam és meghámoztam, mert bizonyítottan így a legfinomabb. Zsíron pároltam le a zöldségeket, a hagymát picit előpirítva, majd füstölt fűszerpaprikával és köménnyel fűszereztem.
A végén adtam hozzá némi aprított petrezselymet, majd beleöntöttem pár kanál, vízzel elkevert keményítőt - erre azért van szükség, hogy kicsit megkösse a szaftot, és az ne forrjon ki a tészta alól a sütőben.
A pihentetett tésztát két sütőpapír közt (két adagban) kinyújtjuk , majd akkora köröket vágunk belőle, ami 2-4 centivel szélesebb, mint a sütéshez használt sütőformánk. Érdemes kisebb adagokban készíteni, ramekin- vagy szufléformát használva, ezekből mérettől függően 3-4 adag jön ki. A maradék tésztát semmiképp ne dobjuk ki, gyúrjuk össze, és nyújtsuk ki újra, majd formázzunk belőle csigákat vagy stanglit, és süssük ki a pitével együtt.
A lecsót ezután a formákba kanalazzuk, úgy, hogy 1-2 cm szabadon maradjon a tetején, majd befedjük a tésztakoronggal. Sütés előtt vágunk a közepébe egy lyukat a gőznek, majd megkenjük kevés vízzel elkevert tojással. 185 fokos sütőben 20-25 perc alatt elkészül.
A lecsós pot pie receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el annak, akinek napfényt szeretnél csempészni a napjába!
Fotók és recept: Rosanics Petra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több különleges recept Petrától: