Így bugyoláld a maradék lecsót fűszeres tésztasapkába

A pot pie egy USA- és Kanada-szerte népszerű, jellemzően húsos piteféle, lényege, hogy a tölteléket képző ragut egyből a sütőedénybe kanalazzák, a tészta pedig a tetejére kerül. Sütés után ezen a csodás, omlós, aranybarna szénhidrátrétegen át kanalazzák a húsos-zöldséges ragut, aminek egyben köretéül is szolgál.

Aki járt már a ködös Albionban, könnyen találkozhatott a híres húsos pitével - ez azon műfajok egyike, melyeket kimondottan magas szinten űz a sokszor lenézett angol konyha. Tésztával körbebélelt húsos ételeket minden bizonnyal készítettek korábban is, a ma ismert húsos pite divatja azonban az 1400-as években lendült fel a gentry-rétegnek köszönhetően (nem keverendő a magyar dzsentrikkel; az angoloknál a földbirtok kiadásából élő nemeseket jelöli a megnevezés). Ezt a népszerű, egyszerűen elkészíthető receptet aztán az Újvilágba is magukkal vitték a telepesek, ahol azonban már a pot pie kifejezést használták rá.

A lecsós pot pie pontos receptjéért katt a képre

Hogy pontosan mi történt a pitéket általában jellemző, alsó tésztaréteggel, azt nem tudni, az én elképzelésem, hogy a nélkülözés vitte rá az embereket, hogy megfelezzék a tésztaadagjukat e módon.

Elvitathatatlan előnye azonban az ilyen, felültésztás pitéknek, hogy a tölteléket nem kell vághatóan sűrűre készíteni, így pedig sokkal több minden kerülhet bele és változatosabb lehet állagra is.

Bár fentebb említettem, hogy általában hússal készül a pot pie, én most csak zöldséggel, magyarosra hangolva készítettem el, így született meg a LECSÓS pot pie. Még javában dübörög a lecsószezon, így egyszerűen vétek lett volna kihagyni ezt a kombinációt! Ahogy ebből már sejthető, én most frissen, csak ezért készítettem egy gyors lecsót, de ez a recept a télire eltett lecsóból és maradékból is remekül elkészíthető.

Ha ti is elkészítenétek ezt a szaftos piteféleséget, katt a képre!

A receptet a lecsó lefedésére használt tésztával kell kezdeni, ami egy egyszerű shortcrust pastry, azaz lisztből és zsiradékból 2:1 arányban készült. A zsiradék nálam felesben volt vaj és zsír, ezt először morzsásra kevertem a liszttel, majd hozzáadtam egy tojássárgáját és pár kanál jéghideg vizet. Az összhatás kedvéért frissen aprított petrezselymet és bazsalikomot is kevertem a tésztába (utóbbit csak mert maradt előző napról), majd hűtőben pihentettem egy órát, amíg a lecsót megfőztem.

A lecsót nem flancoztam túl, csak hagyma, paprika és paradicsom került bele, utóbbit előzőleg leforráztam és meghámoztam, mert bizonyítottan így a legfinomabb. Zsíron pároltam le a zöldségeket, a hagymát picit előpirítva, majd füstölt fűszerpaprikával és köménnyel fűszereztem.

A végén adtam hozzá némi aprított petrezselymet, majd beleöntöttem pár kanál, vízzel elkevert keményítőt - erre azért van szükség, hogy kicsit megkösse a szaftot, és az ne forrjon ki a tészta alól a sütőben.

Részletes recept a képre kattintva elérhető

A pihentetett tésztát két sütőpapír közt (két adagban) kinyújtjuk , majd akkora köröket vágunk belőle, ami 2-4 centivel szélesebb, mint a sütéshez használt sütőformánk. Érdemes kisebb adagokban készíteni, ramekin- vagy szufléformát használva, ezekből mérettől függően 3-4 adag jön ki. A maradék tésztát semmiképp ne dobjuk ki, gyúrjuk össze, és nyújtsuk ki újra, majd formázzunk belőle csigákat vagy stanglit, és süssük ki a pitével együtt.

A lecsót ezután a formákba kanalazzuk, úgy, hogy 1-2 cm szabadon maradjon a tetején, majd befedjük a tésztakoronggal. Sütés előtt vágunk a közepébe egy lyukat a gőznek, majd megkenjük kevés vízzel elkevert tojással. 185 fokos sütőben 20-25 perc alatt elkészül.

A lecsós pot pie receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el annak, akinek napfényt szeretnél csempészni a napjába!

Fotók és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több különleges recept Petrától:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...