Olaszországban is léteznek paradicsomos-paprikás receptek, a két termény sokszor kerül párba, például öntet- vagy szószalapba, avagy cukkinivel tésztaszószba, padlizsánba töltve, csirkecomb alá a sütőbe. Kifejezetten lecsót nem készítenek, de a salsához hasonlóan elteszik, vagy krémbe zárják, amit aztán sós fánkhoz, focacciához, szendvicsbe, mártogatósnak használnak. Most egy pikáns receptet mutatok nektek, amelyet a chilipehely tesz feledhetetlenné!
Paprika arányok
Mivel pont olyan paprikát, amit Pugliában termelnek, itt nagy valószínűséggel nem fogunk kapni a legközelebbi piacon vagy élelmiszerboltban, ezért érdemes többfélét venni, és a megfelelő aroma érdekében keverni őket. TV-paprikát ne tegyünk bele, ilyen nincs Olaszországban egyáltalán, nagyobb méretű, édes és vastag húsú paprikákat keressünk akár több színben. Pirosak előnyben, de egy sárga vagy zöld is mehet bele az íze miatt. Több más árnyalatú, mint piros, nem kell a lecsókrémbe, ezek befolyásolhatják a szépséges vörös árnyalatát.
Paradicsom fajtája
Jó húsos, szaftos paradicsomokat válasszunk a befőzéshez, a kis koktélparadicsomok egy friss tésztaszószba nagyszerűek, de itt most tömeget kell képezni, ami kellőképpen bekrémesíti majd a paprikát. Ha mégsem elég husi a paradicsomunk, akkor pótoljuk a térfogatot egy kevés passzírozott paradicsommal, amiben semmi más nincs, csak tényleg olasz paradicsom.
Plusz ízesítő
Nem kerül bele túl sok fűszer, a paprika és a paradicsom adják ténylegesen az ízét, amit a zellerszár kerekít ki teljes egészre. A lecsókrém pikantériájáért pedig az erőspaprika felel, ami ugye tájanként változhat. Mára a csinos, vékony, több színben kapható pepperoncino mellett a chili is bekerült az olasz kulináriába.
Tipp: ez a sok színes zöldség egy csipet füstöltpaprikáért kiált, nyugodtan szórj bele, ha szereted!
Borral főzve
Ebbe a receptbe nem kerül fehérbor, de Itália más tájain cukorral és fehérborral tartósítják a két „P”-t, vagyis a paprikát és a paradicsomot közösen. Ez inkább a salsához hasonlít, mivel ebben több a paradicsom, mint a paprika, sültek, sült zöldségek, halak mellé kínálják melegen, emellett hidegen borkorcsolyaként, vagy annak kiegészítéseként, mellé is az asztalunkra kerülhet.
Készítsd el most, tartósítsd a lecsókrémet és add ajándékba karácsonykor!
Hatalmas paprikatartalma miatt leginkább az ajvárhoz lehet hasonlítani ezt a zöldségkrémet. Lecsó ugyan olasz honban nem készül, de a krémbe került hozzávalók összeállítása és az elkészítésének helyszíne alapján nem kaphatott volna más nevet, csak a lecsókrémet.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: