Idén tedd el a lecsót pikáns olasz recept alapján, lecsókrémként

Nem csak mi, magyarok gondoskodunk arról, hogy a nyár ízeit üvegbe zárjuk, az olasz háziasszonyok is jeleskednek a gyümölcsök és zöldségek tartósításában. A fügelekvár és a passzírozott paradicsom után harmadik helyen ez a fűszeres-zöldséges krém áll, nézzétek, a csizma sarkában hogyan készítik.

Olaszországban is léteznek paradicsomos-paprikás receptek, a két termény sokszor kerül párba, például öntet- vagy szószalapba, avagy cukkinivel tésztaszószba, padlizsánba töltve, csirkecomb alá a sütőbe. Kifejezetten lecsót nem készítenek, de a salsához hasonlóan elteszik, vagy krémbe zárják, amit aztán sós fánkhoz, focacciához, szendvicsbe, mártogatósnak használnak. Most egy pikáns receptet mutatok nektek, amelyet a chilipehely tesz feledhetetlenné!

Pikáns lecsókrém dél-olasz recept alapján - itt találod!

Paprika arányok

Mivel pont olyan paprikát, amit Pugliában termelnek, itt nagy valószínűséggel nem fogunk kapni a legközelebbi piacon vagy élelmiszerboltban, ezért érdemes többfélét venni, és a megfelelő aroma érdekében keverni őket. TV-paprikát ne tegyünk bele, ilyen nincs Olaszországban egyáltalán, nagyobb méretű, édes és vastag húsú paprikákat keressünk akár több színben. Pirosak előnyben, de egy sárga vagy zöld is mehet bele az íze miatt. Több más árnyalatú, mint piros, nem kell a lecsókrémbe, ezek befolyásolhatják a szépséges vörös árnyalatát.

Paradicsom fajtája

Jó húsos, szaftos paradicsomokat válasszunk a befőzéshez, a kis koktélparadicsomok egy friss tésztaszószba nagyszerűek, de itt most tömeget kell képezni, ami kellőképpen bekrémesíti majd a paprikát. Ha mégsem elég husi a paradicsomunk, akkor pótoljuk a térfogatot egy kevés passzírozott paradicsommal, amiben semmi más nincs, csak tényleg olasz paradicsom.

Plusz ízesítő

Nem kerül bele túl sok fűszer, a paprika és a paradicsom adják ténylegesen az ízét, amit a zellerszár kerekít ki teljes egészre. A lecsókrém pikantériájáért pedig az erőspaprika felel, ami ugye tájanként változhat. Mára a csinos, vékony, több színben kapható pepperoncino mellett a chili is bekerült az olasz kulináriába.

Tipp: ez a sok színes zöldség egy csipet füstöltpaprikáért kiált, nyugodtan szórj bele, ha szereted!

Pikáns lecsókrém télire Pugliából - receptért kattints a képre!

Borral főzve

Ebbe a receptbe nem kerül fehérbor, de Itália más tájain cukorral és fehérborral tartósítják a két „P”-t, vagyis a paprikát és a paradicsomot közösen. Ez inkább a salsához hasonlít, mivel ebben több a paradicsom, mint a paprika, sültek, sült zöldségek, halak mellé kínálják melegen, emellett hidegen borkorcsolyaként, vagy annak kiegészítéseként, mellé is az asztalunkra kerülhet.

Készítsd el most, tartósítsd a lecsókrémet és add ajándékba karácsonykor!

Hatalmas paprikatartalma miatt leginkább az ajvárhoz lehet hasonlítani ezt a zöldségkrémet. Lecsó ugyan olasz honban nem készül, de a krémbe került hozzávalók összeállítása és az elkészítésének helyszíne alapján nem kaphatott volna más nevet, csak a lecsókrémet.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...