Így tedd el a lecsót, hogy télen is bármikor tunkolhasd

Ahogy egyetlen, autentikus lecsórecept nem létezik, úgy abban sincs egyetértés, lehet-e egyáltalán tartósítani a lecsót, azaz télire eltenni a nyári, szabadföldi paradicsom és paprika legzamatosabb darabjaiból készülő lecsónakvalót. Szerintünk lehet, mutatjuk, mire figyelj, hogy tényleg a nyarat idézze a végeredmény.

A friss, húsos paprikából és paradicsomból készülő nyári lecsónak természetesen nincs párja, de az is biztos, hogy egy jól eltett lecsóalap felveszi a versenyt a télen kapható, üvegházas, az igazi zöldségekre csak nyomokban emlékeztető paprikából és paradicsomból készülő lecsóutánzattal. Mivel télen csak az utóbbira van esélyünk, jobban járunk, ha kis odafigyeléssel és munkával eltesszük télire a lecsót.

Mennyire főzzük meg?

Vannak, akik a szinte teljesen készre főzött, ízesített lecsóra esküsznek, amit kvázi csak melegíteni kell felbontás után, mi mégis azt ajánljuk, hogy maradjunk az alapoknál. Ha a paprikát és paradicsomot – akár hagyma nélkül, de sokan hagymát azért adnak hozzá – daraboljuk, dinszteljük, már van is egy nagyszerű lecsóalapunk, amit aztán majd kedvünkre ízesíthetünk, friss hozzávalókkal gazdagíthatunk, így aztán egyik alkalommal kerülhet pörköltökbe, húsok mellé, készülhet belőle tojásos, vagy épp rizses változat, vagy elvihetjük keleties irányba és főzhetünk belőle shakshukát.

Lecsó télire 2.

A világ legegyszerűbb lecsó eltevési módszere szerintem. Nem egyszerre teszek el 20 kg paprikából, hogy rámenjen az egész napom, hanem ilyen kis adagokban, mikor van szabad 1,5 órám. Ez a ...

Lecsó télire - tartósítószer mentes

A nyári nagy lecsózásokban nem árt gondolni a hideg téli napokra, amikor ha kibontunk egy üveg általunk eltett lecsót, máris megidézzük vele a  nyári forró napokat. Bizony az a friss ...

Karikára, hosszúkásra, kockára?

Örök vita tárgya nemcsak az, hogy vajon kerüljön-e a lecsóba tojás, rizs, kolbász vagy épp pirospaprika, hanem az is, hogy milyen alakúra vágjuk a paprikát és a paradicsomot.

Míg a legtöbben az utóbbit apró kockákra darabolják, a paprikánál ütköznek a vélemények, van, aki szerint csak a vékonyra karikázott lecsó a lecsó, mások épp a vastag, hosszú szeletekre, vagy ellenkezőleg, a kockára vágott apró darabokra esküsznek.

Dönteni mi sem fogunk, egyéni ízlés dolga, milyenre vágjuk a paprikát, egyre érdemes figyelni: a tartósítás során annál frissebbnek érződik majd a felbontott lecsónk, minél inkább ressek maradnak a paprika rostjai, így ebben az esetben nem érdemes a legvékonyabbra szeletelni a zöldséget, jobb ha kicsit vastagabbra hagyjuk.

Lecsó télire Iluska konyhájából

Többször készítettem már télire lecsót. Mindig jó elővenni, és felhasználni különböző ételekhez. Ma is még eső előtt kimentem a kertembe leszedni a hozzávalókat. Finom, édes, ...

Lecsó télire Melócától

A hozzávalók saját kertből származnak. Befőző és vietnámi paradicsomot használtam  vegyesen a befőzéshez. Tartósítószer mentes! :)

Ízesített paradicsompüré télire

A recept azt írja, hogy tartósító nélkül is eláll, de én biztosra akartam menni (és nem szívesen), de tettem bele... Mikor főztem, kellemes illata volt. Az árát nem tudom pontosan, mert ...

Hogy tartósítsuk?

Bár a paprika és a paradicsom is fagyasztható, nem a legjobb megoldás egyszerűen mélyhűtőbe pakolni összefőzött párosukat, hiszen nagyjából három hónapig lesz igazán finom a fagyasztóból kivéve. Ha viszont a lekvárokhoz hasonlóan melegen üvegekbe töltjük, és dunsztoljuk, hosszú hónapokig eláll, és sokkal ízesebb marad a lecsónk. Sót és pirospaprikát, ahogy már mondtuk, nem érdemes tenni bele, elég majd főzéskor ízesíteni. Egy dologra viszont nagyon figyeljünk: mindig teljesen tiszta üvegekkel dolgozzunk, a befőttesüvegeket alaposan öblítsük el, majd forrásban lévő vízben főzzük ki – ezt végezhetjük mikróban is. Ugyanígy figyeljünk, hogy a tető se legyen csorba vagy rozsdás, és ezt is csírátlanítsuk forró vízzel.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több tipp itt:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...