Így tedd el a lecsót télire, hogy bármikor nyár lehessen otthon

A nyári lecsónál már csak egy jobb dolog van: a lecsó EGÉSZ évben! Váltsd valóra ezt a vágyad, tedd el a szezon legfinomabb (és arányaiban legolcsóbb) paprikáját és paradicsomját befőtt formájában, lecsóalapként. Mutatjuk, hogyan.

Befőzni nemcsak a gyümölcsöket lehet, hanem például a nyár legnépszerűbb alapanyagait, a paprikát és paradicsomot is. Ezekhez télen nem igazán lehet jó minőségben hozzájutni, befőzve viszont tartósítószer nélkül is sokáig elállnak a spájz polcán. Így hát érdemes eltenni pár üveg lecsóbefőttet, hogy a hűvösebb időszakokban is élvezhessük a nyár adta zamatokat.

Lecsóbefőtt télire, teljes recept a képre kattintva! / Fotók, recept és videó: Gerzsenyi Flóra

A lecsó télire való elrakása a hagyományos befőzési módszertől annyiban tér el, hogy ezt rövidebb ideig kell főzni, így frissebb marad, nem fő szét, és roppanós lesz a paprika. (Felhasználáskor úgyis hőkezelni fogjuk, amitől tovább puhul.) A paprikát és a paradicsomot 2:1 arányban érdemes felhasználni, zsíron vagy olajon párolni, és sóval, fűszerpaprikával ízesíteni. Sok-sok hagyma és minél többféle paprika teszi igazán gazdaggá.

Mi ehhez a lecsóalaphoz tévé-, kápia-, és hegyes erős paprikát használtunk, de kerülhet bele még akár kaliforniai, padron vagy chili is (ha nagyon csípősen szeretjük).

Ha hosszabb időre szeretnék eltárolni, akkor a sterilizált, megtöltött üvegek tetejét kenjük meg 2 nagy evőkanálnyi zsírral, így légmentesen lezárhatjuk, ha teljesen kidermedt rajta a zsír.

A lecsóbefőtt hozzávalói, teljes recept a képre kattintva! / Fotók, recept és videó: Gerzsenyi Flóra

Hozzávalók:

  • 2 kg tv paprika
  • 500 g kápia paprika
  • 5 db zöldpaprika
  • 5 közepes db vöröshagyma
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 1 kgparadicsom
  • 1 ek só
  • 1 ek füstölt pirospaprika
  • 1 ek cukor (opcionális)

Elkészítés:

Előkészítjük a zöldségeket. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot megmossuk (érett, jó lédúst válasszunk) kicsumázzuk, és nyolcadokra vágjuk. A paradicsom héját mi rajta szoktuk hagyni, persze meg lehet pucolni, de abban is értékes ízek laknak.

Rotyog a lecsóbefőtt, teljes recept a képre kattintva! / Fotók, recept és videó: Gerzsenyi Flóra

A hagymát megpucoljuk, kettévágjuk, és nem túl vékonyan felszeleteljük, majd az olajon elkezdjük dinsztelni. Megsózzuk, és tovább pároljuk, de ügyeljünk rá, ha pirulni kezd.

Megszórjuk az egészet egy kevés pirospaprikával (opcionális), és erre jöhetnek a felkarikázott paprikák. Átforgatjuk a hagymás alappal, és pár percig pároljuk félő alatt. Ügyelünk rá, hogy oda ne kapjon az alja!

Az elődinsztelt paprikához hozzáadjuk a paradicsomot, és jól elkeverjük. Lefedjük, és 10-15 percet hagyjuk összerottyanni, de ne főzzük túl, maradjon még kissé roppanós a zöldség.

Addig főzzük, amíg annyi levet ereszt, hogy ellepi a zöldséget. Kóstoljuk meg, és ízesítsük sóval és/vagy cukorral, ha szükséges.

Lecsóbefőtt télire, teljes recept a képre kattintva! / Fotók, recept és videó: Gerzsenyi Flóra

Előzőleg sterilizált üvegekbe adagoljuk (ez az adag nekünk 10-12 db 350 ml-es befőttesüvegre lett kiszámolva), a fedővel lezárjuk, fejjel lefelé fordítjuk, és hagyjuk állni 5-10 percig. Megfordítjuk, és konyharuhákba csomagolva hagyjuk teljesen kihűlni őket. A spejz polcára pakoljuk őket, ahol várakozhatnak végső beteljesülésükre.

Nézzétek meg videón is, hogy készítette Flóra:

A lecsóbefőtt teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több zamatos, nyári recept itt vár:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...