Lebetegedtél? Ezek az ételek segítenek a minél előbbi gyógyulásban

A gyógyszeres kezelés mellett soha nem árt, ha az ember rásegít egy kicsit a gyógyulásra a táplálkozással is.

Lassan itt a nagy megfázások időszaka, amikor az immunrendszert még az új típusú koronavírus nélkül is próbára teszi a hirtelen hideg, a napfényes órák számának csökkenése és a nyár vége miatti stressz. Ilyenkor megfázásra, influenzára általában azért gyógyszereket is szed az ember, de gyorsabban kigyógyulhat, ha a táplálkozását is átalakítja egy kicsit úgy, hogy segítse az immunrendszere munkáját. És ezúttal nemcsak a mézes teára és a gyömbérre gondolunk – az alábbi élelmiszerfajták is hozzájárulhatnak a szervezet ideális működéséhez betegség idején is.

Leveles zöldségek

Nem véletlen, hogy minden diéta alapja a saláta, még akkor sem, ha nem az unalmas, száraz verziónak kellene helyet kapnia benne. A leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, a spenót, mustárlevél vagy éppen a borsmustár tele vannak C-vitaminnal, mangánnal, magnéziummal, foláttal és A-provitaminnal, ezek mindegyike elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Ugyanígy található bennük bőven a polifenol nevű antioxidánsból, ami csökkenti a szervezetben található gyulladást, és ugyanúgy immunerősítő hatású.

Lazac

Lehet, hogy a lazac nem egy olyan étel, amit feltétlenül betegen ennél, de omega-3 tartalma kutatások szerint segíti a sebgyógyulást, és segíti az immunválaszt a különböző kórokozókra – magyarán segítséget nyújt az immunrendszerednek, hogy megfelelően tudja visszaverni a vírusokat és baktériumokat. A lazacban ráadásul rengeteg szelén található, aminek szintén a jó immunválaszban van szerepe, és gyulladáscsökkentő hatása is van.

via GIPHY

Bogyós gyümölcsök

Ha C-vitaminra gondolunk, általában a citrom és a narancs jut az eszünkbe, pedig más gyümölcsben is található bőven ebből az immunrendszer számára elengedhetetlen mikrotápanyagból. Nemcsak a C-vitamin, hanem egy antioxidáns-féle, az úgynevezett antocianinok is segítenek a szervezetnek az immunrendszer megfelelő működtetésében, és gyulladásgátló hatással rendelkeznek, valamint a vírusok ellen is nyújtanak bizonyos védelmet.

Szárnyashús

Nem véletlen, hogy betegen anyuka tyúkhúslevese annyira jólesik, és mindenre gyógyír: a fehérjét alkotó speciális aminosavaknak nagy szerepük van mind az immunfunkciókban, mind a sebgyógyulásban. Ilyen például a csirkében és a pulykában megtalálható glutamin és arginin, amelyek a test gyógyulásában játszanak szerepet. Előbbi a sejteket védi stressz idején, utóbbi pedig a kollagéntermelést segíti, és a sebek gyógyulásánál van jelentősége.

Keresztesvirágú zöldségek

A keresztesvirágú zöldségek a növények igazi szupersztárjai: a brokkoli, karfiol és társaik tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek erőteljesen segítik a szervezet ideális működését. Olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyeket glükozinolátoknak hívunk, és amelyeket a szervezet izotiocianátokká alakít át. Az izotiocianátok segítik az immunrendszer egészségét úgy, hogy csökkentik a szervezetben található gyulladást, és aktiválják az immunvédelmi folyamatokat.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk