Lebetegedtél? Ezek az ételek segítenek a minél előbbi gyógyulásban

A gyógyszeres kezelés mellett soha nem árt, ha az ember rásegít egy kicsit a gyógyulásra a táplálkozással is.

Lassan itt a nagy megfázások időszaka, amikor az immunrendszert még az új típusú koronavírus nélkül is próbára teszi a hirtelen hideg, a napfényes órák számának csökkenése és a nyár vége miatti stressz. Ilyenkor megfázásra, influenzára általában azért gyógyszereket is szed az ember, de gyorsabban kigyógyulhat, ha a táplálkozását is átalakítja egy kicsit úgy, hogy segítse az immunrendszere munkáját. És ezúttal nemcsak a mézes teára és a gyömbérre gondolunk – az alábbi élelmiszerfajták is hozzájárulhatnak a szervezet ideális működéséhez betegség idején is.

Leveles zöldségek

Nem véletlen, hogy minden diéta alapja a saláta, még akkor sem, ha nem az unalmas, száraz verziónak kellene helyet kapnia benne. A leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, a spenót, mustárlevél vagy éppen a borsmustár tele vannak C-vitaminnal, mangánnal, magnéziummal, foláttal és A-provitaminnal, ezek mindegyike elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Ugyanígy található bennük bőven a polifenol nevű antioxidánsból, ami csökkenti a szervezetben található gyulladást, és ugyanúgy immunerősítő hatású.

Lazac

Lehet, hogy a lazac nem egy olyan étel, amit feltétlenül betegen ennél, de omega-3 tartalma kutatások szerint segíti a sebgyógyulást, és segíti az immunválaszt a különböző kórokozókra – magyarán segítséget nyújt az immunrendszerednek, hogy megfelelően tudja visszaverni a vírusokat és baktériumokat. A lazacban ráadásul rengeteg szelén található, aminek szintén a jó immunválaszban van szerepe, és gyulladáscsökkentő hatása is van.

via GIPHY

Bogyós gyümölcsök

Ha C-vitaminra gondolunk, általában a citrom és a narancs jut az eszünkbe, pedig más gyümölcsben is található bőven ebből az immunrendszer számára elengedhetetlen mikrotápanyagból. Nemcsak a C-vitamin, hanem egy antioxidáns-féle, az úgynevezett antocianinok is segítenek a szervezetnek az immunrendszer megfelelő működtetésében, és gyulladásgátló hatással rendelkeznek, valamint a vírusok ellen is nyújtanak bizonyos védelmet.

Szárnyashús

Nem véletlen, hogy betegen anyuka tyúkhúslevese annyira jólesik, és mindenre gyógyír: a fehérjét alkotó speciális aminosavaknak nagy szerepük van mind az immunfunkciókban, mind a sebgyógyulásban. Ilyen például a csirkében és a pulykában megtalálható glutamin és arginin, amelyek a test gyógyulásában játszanak szerepet. Előbbi a sejteket védi stressz idején, utóbbi pedig a kollagéntermelést segíti, és a sebek gyógyulásánál van jelentősége.

Tyúkhúsleves Kiki konyhájából

Szerintem az egyik legszebb és legfinomabb leves. Szerencsére dédnagymamink csinált házi csigatésztát, így teljes volt az élvezet. A főtt tyúkhús néha elég száraz, ilyenkor ...

Gyömbéres-kurkumás csirkeleves

Szuper egyszerű leves, ami ízében különleges, mégsem kell hozzá semmilyen extra, beszerezhetetlen hozzávaló! Ha rapid üzemmódban szeretnénk elkészíteni, dobjuk kuktába!

Keresztesvirágú zöldségek

A keresztesvirágú zöldségek a növények igazi szupersztárjai: a brokkoli, karfiol és társaik tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek erőteljesen segítik a szervezet ideális működését. Olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyeket glükozinolátoknak hívunk, és amelyeket a szervezet izotiocianátokká alakít át. Az izotiocianátok segítik az immunrendszer egészségét úgy, hogy csökkentik a szervezetben található gyulladást, és aktiválják az immunvédelmi folyamatokat.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...