Leberkäse, avagy a császárzsemlébe való német húskenyér

Húst hússal! A leberkäse egy igazi hústömb, amit szeletelve, mustárral zsemlébe tehetünk, vagy feltétként, akár egy fasírtot kínálhatjuk, nézd, így készül!

Berlinben ettem először egy pékségben leberkäse-t. Reggelire kínáltak kávét és szendvicseket. Egy ott élő barátnőm hívta fel a figyelmem, ha még nem ismerem, akkor sürgősen be kell pótolnom a hiányosságom. Kinézetre úgy tűnt, mint egy méretes, vastag párizsiszelet császárzsömlébe tuszkolva, ahol a szendvicsbetét kétszer akkora, mint a zsemle maga. Máshogy megközelítve egy kőműves, vagy kétkezi munkás őszinte reggelijére hasonlított, amiből elegendő energiát tud meríteni a nap következő pár órájára. Nem is tudtam egyedül befalni, így ketten feleznünk kellett egy zsemlét.

Leberkäse receptért katt a képre!

Mit jelent?

Leber mint máj, käse, mint sajt, egyben pedig húscipónak vagy egybesült fasírtnak is lehet fordítani, mi mégis, valószínűleg formája miatt húskenyérnek hívjuk.

Tanakodhatnánk rajta, hogy alakult ez így, de felesleges, nem a név alapján döntjük el, hogy kedveljük, vagy sem. A legjobb, ha kipróbálja az ember, ad neki egy esélyt, mert a furcsa külső értékes belsőt takar.

Sovány sertéshús és szalonna a leberkäse alapanyagai - receptért katt a képre!

Sertéshús

A leberkäse alapját a sovány sertéshús alkotja. Tényleg a lehető legkevésbé zsíros részt válasszuk, karajt vagy lapockát, ha pénz nem számít, a sertésszűz is jó lehet. Most pedig jön újból egy ellentmondás: ehhez a sovány húshoz tegyünk hasaalja szalonnát, vagy császárhúst. Így tudjuk legalább, hogy mire számítsunk, mennyire lesz zsíros az ételünk.

Pácsó

Igen, ezt mindig cs-vel pácsónak olvastuk régen a címkéken, közben jól tagolva pác-só. Erre lesz szükségünk ahhoz, hogy szép rózsaszín maradjon a húskenyerünk, és egyneműre tudjuk majd keverni a késes aprítónkban. A sima húspuhító fűszersó is jó, de sajnos, csak a nitrites pácsó alkalmazásával lesz olyan, mint a bolti.

A pácsó és a jég a két titkos összetevő - a Leberkäse receptért katt a képre!

Trükkös jég

Vegyünk ki egy csomó jégkockát a mélyhűtőből, mérjük le, és először ezt daráljuk le az aprítógépben. A sima kis háztartási gép két ütemben tudja majd feldolgozni ezt az adagot. Fantasztikus fehér hó lesz belőle, amit azonnal tegyünk vissza felhasználásig a fagyasztóba. A húspéphez keverve kihabosítja azt, de nem ám könnyű légies habot képez, hanem jó sűrű, keményet, amit több rétegben oszlassunk el a kenyérformában. Csapkodjuk hozzá az asztalhoz párszor, hogy az esetleges légbuborékok is eltávozzanak, így marad tömbös, jól szeletelhető a húskenyér.

Tedd császárzsemlébe a leberkäse-t, vagyis a húskenyeret - receptért katt a képre!

Sütés

Amikor szépen eldolgoztuk a húspépet a formában, tegyük vissza még egy rövid időre a fagyasztóba, hogy a teteje is dermedjen. Ha nem melegedett a folyamat közben nagyon fel, akkor viszont megpróbálhatjuk egyből éles késsel átlósan bemetszeni a tetejét, ezzel adva egy kis csábot a majdani sültünknek. Közben a sütőt melegítsük elő úgy 160 fokra, alsó-felső sütésen körülbelül 70 perc alatt elkészül a leberkäse.

Kivitelezés és tálalás

Császárzsemle jár hozzá, de tulajdonképpen bármilyen bagettben, óriáskifliben is jól néz ki. Mustár szinte kötelező hozzá, lehetőleg jó sárga német mustár, de bármilyennel működik. Ezen felül jól megy a szendvicsbe még a csemege vagy ecetes uborka, a savanyúkáposzta, a majonéz és nem tilos a ketchup sem. Ha már megvan a sima leberkäse receptje, ízesítsétek, bővítsétek bátran. Tehettek az alap húskrémbe chilit, sajtot, hagymát, paprikát, szárított paradicsomot, zöldfűszereket és ezek valamely mixét, próbálkozzatok bátran!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...