Lebbencs, kolbász, paprika és szegedi halászlé - Dél-Alföldről származik minden, ami magyar?

A bográcsos hús- és halételek hazája, a hazai paprika elterjedésének kiindulópontja és a kolbász központja - gyere velünk a Dél-Alföldre! (x)  

A dél-alföldi régió Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyét foglalja magába: több, mint 18.000 négyzetkilométer puszta terület egy-egy folyóval tarkítva. Ez az ország legmelegebb, legnaposabb tája, és a magyar konyha kedvenc fűszerének, a paprikának a hazája!

A területnek jelentős része van annak a konyhának a kialakulásában, amit ma magyarosnak nevezünk. A török hódoltság alatt szinte teljesen elnéptelenedett vidékre a XVII-XVIII. század folyamán telepítettek szlovákokat és svábokat, de a kialakult konyhára főleg a törökök által az országba behozott paprika, akkori nevén törökbors volt nagy hatással.

Szegedi halászlé

A három megyében már korábban is főleg halászó, állattartó életformát folytattak, a folyószabályozások előtt a terület vízben és halban gazdag régiónak számított, nem véletlenül olyan népszerűek a bográcsban főtt halas ételek. A bogrács is évszázadok óta jellemző a vidékre - igaz, hogy a török idők előtt az apróra vágott húst főleg hagymával és fokhagymával ízesítették.

Vegyél részt a Nagy Gasztroutazásban, a Nosalty és a Suzuki közös játékában, töltsd fel a kedvenc vendéglátó helyeid és nyerj!

A gulyás, a pörkölt és a paprikás

A köztudatban a három étel úgy él, mint a magyar konyha alapja, és az Alföld szülötte - de ez azért nem teljes mértékben igaz. Tény, hogy a régióban élő, állattartással és tereléssel foglalkozó hajcsárok általában szabad tűzön készítették az ételeiket, de ezek főleg száraz tésztából - lebbencsből és tarhonyából - szalonnából, hagymából és sóból, szóval csupa tartós élelmiszerből álltak. A gulyásleves - amelyet korábban gulyásos húsnak hívtak - később, a fővárosban kapott hosszú levet, gyökérzöldségeket, és ekkoriban, a XIX. század derekán, a nemzetállamok és nemzeti identitás kialakulásának idején lett belőle nemzeti étel is. De persze a XVIII. században indult paprikatermesztésnek és a régióból induló alapoknak hatalmas szerepe van ebben. A térség egyik - és máig legismertebb - fogása a szegedi halászlé, ami szintén ugyanennek a hagyománynak és a meginduló paprikatermesztésnek köszönheti a karrierjét.

Gulyásleves

Kolbászok és szalámik hazája

Csongrádnak és Békésnek is megvan a maga híres húskészítménye - gondoljunk csak a téliszalámira vagy a csabai kolbászra. Az olasz eredetű szalámival bár több helyen próbálkoztak az országban, mégis Szeged lett a legsikeresebb. A mai országhatártól délre eső területeken elképesztő nagy mennyiségben fogyasztottak sózott, szárított halat. A halakat a Tisza egész területén fogták, de Szegeden zsigerelték, sózták és füstölték, majd szállították tovább dél felé. Így elsőre nem hangzik túl kellemesen, de a halak maradékai, a szálkák és belsőségek kitűnő sertéstápláléknak bizonyultak - ez nagyban segítette a szegedi szalámigyártás fellendülését. A csabai kolbász pedig a békési tótok és magyarok füstöltárú-kultúrájának a keveredéséből született a XIX. század végén. Különlegessége, hogy borsot egyáltalán nem használnak bele, és a többi fűszert is csak olyan mennyiségben, hogy az ne menjen a paprika rovására.

Tészták minden mennyiségben

Az, hogy a ma ismert gulyásleves nem az Alföld rónáin született, még nem jelenti azt, hogy ennek a tájegységnek ne a bográcsos ételei lennének a legmeghatározóbbak. A térség egyik legismertebb bográcsos étele az öreg, vagy más néven kemény étel, attól függően, hogy a Kőröstől északra vagy keletre vagyunk. Mindkét elnevezés tarhonyás kásaételt jelent, ami nagyon hasonlít a pásztortarhonyára, csak éppen a paprika és a paradicsom hiányzik belőle, no meg a kolbász. A tarhonya mellett a másik legismertebb tésztaféle a lebbencs volt, amit ezen a vidéken, a hajdúsággal ellentétben nem slambucnak, hanem főként öhönnek hívtak.

Pásztortarhonya

A kenyérfogyasztás is nagyon jelentős volt az Alföld déli részén, ennek megfelelően sokfélét sütöttek belőle, nemcsak búzából, de kukoricából vagy rozsból is. Szeged környékén a kalácssütésnek is hagyománya volt - guducnak nevezték az apró, édes, ünnepi kalácsokat, Békésben pedig karingónak a csiga alakban feltekert édes kelt tésztát.

További információt a Suzuki Vitaráról itt találsz!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...