Egyszerű, gyors és egészséges vacsorához a lazac mindig jó választás, most citromos vajban sütöttük ünnepivé

Teljesen megértjük, ha előre rettegsz az ünnepi menüsorok végigfőzésétől és evésétől, hiszen a klasszikus karácsonyi fogások (gondoljunk csak a töltött káposztára vagy a rántott ételekre) finomnak ugyan mondhatóak, de idő- és gyomorkímélőnek még jóindulattal sem. Mi most hoztunk egy gyors és egészségesebb verziót: készíts idén vajban sült lazacot írós-fokhagymás édesburgonyapürével és citromos spenóttal!

Ráadásul a lazac már magában is igazi ünnepi alapanyag (és itt nem csak az árára gondolok): én mindig azt mondom, hogy fantasztikusan finoman, és kis rutinnal istenien elkészíthető hazai, édesvízi halaink vannak, amiket érdemes rendszeresen felvennünk menütervezéskor az otthoni étlapunkra is, a lazac pedig legyen a különlegesebb alkalmak fogása. Nem véletlenül szenteltünk már korábban egy teljes cikket a lazactenyésztésnek és felhasználásnak, aminek találóbb címet máig sem adhattunk volna: "Lazac, a karácsonyi halételek porschéja".

Vajban sült lazac, írós-fokhagymás édesburgonyapürével és citromos spenóttal - recept a képre kattintva (recept és fotó: Hering András)

Ha úgy döntesz, hogy idén karácsonykor a lazac lesz az ünnepi asztal fénypontja, mutatok egy könnyen elkészíthető verziót, ami akár hétköznapi vacsoraként, de gyomorkímélő, egészséges ünnepi főételként is bátran elkészíthető, ha elkerülnéd a zsíros, megterhelő ételeket.

A végéredmény pedig tényleg ünnepi: vajjal és citrommal meglocsolt lazac, ropogós bőr, enyhén savanykás édesburgonyapüré (ha tudunk, tényleg szerezzünk hozzá írót!) és sok finom, enyhén fűszeres zöldség.

Hozzávalók

  • 1.5 g lazac (bőrös, filézett, szárazra törölve, sóval és borssal fűszerezve)
  • 6 ek vaj
  • 1 db citrom (héja és leve)
  • 80 g bébispenót
  • 1 nagy db cukkini ((vagy 2 kicsi), felkockázva)
  • 1 dl író (vagy normál tej is jó)
  • 3 db édesburgonya (meghámozva és apróra vágva)
  • 2 ek tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma (pépesre törve)
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint
Vajban sült lazac, írós-fokhagymás édesburgonyapürével és citromos spenóttal - recept a képre kattintva (recept és fotó: Hering András)

Elkészítés

  • Helyezzük az apró, kockákra vágott édesburgonyát egy közepes edénybe, öntsünk rá hideg vizet úgy, hogy ellepje (plusz néhány centiméter). Forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőt közepesre, és addig főzzük, amíg a burgonya villával megszurkálva érezhetően megpuhult, körülbelül 15 percig.
  • A burgonyát lecsepegtetjük, majd visszatesszük az edénybe. Adjuk hozzá a fokhagymapürét, 2 evőkanál tejfölt, 1 dl írót, a 3 evőkanál vajat, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Jól pépesítjük és félretesszük, melegen tartjuk.
  • Egy nagy serpenyőben 1 teáskanál olívaolajat hevítsünk fel. Adjuk hozzá a bébispenótot és egy kevés citromhéjat, és főzzük addig, amíg éppen meg nem fonnyad. Vegyük ki a serpenyőből, és tegyük félre. Ha már eléggé kihűlt ahhoz, hogy kezelni tudjuk, vágjuk durvára a spenótot.
  • Ugyanebben a serpenyőben hevítsünk fel még egy teáskanál olívaolajat, és adjuk hozzá a kockára vágott cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon kb. 4 percig főzzük, amíg megpuhul és barnulni kezd. Vegyük ki a serpenyőből, és tegyük félre az apróra vágott spenót mellé.
  • Ugyanabban a serpenyőben hevítsünk fel 2 teáskanál olívaolajat. Ha forró, hozzáadjuk a lazacot (bőrével lefelé). Körülbelül 3-4 percig főzzük az első oldalon, majd fordítsuk meg, és adjuk hozzá a maradék 3 evőkanál vajat és pár csepp citromlevet a serpenyőbe. Süssük még 3 percig, miközben sütés közben folyamatosan kanalazzuk a citromos vajat a lazacra. Tegyük át egy tányérra.
  • Tálaláskor mindegyik tányérra kanalazzunk édesburgonyapürét, tegyük rá a cukkinit és a spenótot, majd lazacfilével fejezzük be.
Vajban sült lazac, írós-fokhagymás édesburgonyapürével és citromos spenóttal - recept a képre kattintva(recept és fotó: Hering András)

A vajban sült lazac, írós-fokhagymás édesburgonyapürével és citromos spenóttal receptúráját ITT találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

(Recept és fotók: Hering András)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az ünnepi fogásokat is készítsd el főszerkesztőnktől, Hering Andristól:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...