Ráadásul a lazac már magában is igazi ünnepi alapanyag (és itt nem csak az árára gondolok): én mindig azt mondom, hogy fantasztikusan finoman, és kis rutinnal istenien elkészíthető hazai, édesvízi halaink vannak, amiket érdemes rendszeresen felvennünk menütervezéskor az otthoni étlapunkra is, a lazac pedig legyen a különlegesebb alkalmak fogása. Nem véletlenül szenteltünk már korábban egy teljes cikket a lazactenyésztésnek és felhasználásnak, aminek találóbb címet máig sem adhattunk volna: "Lazac, a karácsonyi halételek porschéja".
Ha úgy döntesz, hogy idén karácsonykor a lazac lesz az ünnepi asztal fénypontja, mutatok egy könnyen elkészíthető verziót, ami akár hétköznapi vacsoraként, de gyomorkímélő, egészséges ünnepi főételként is bátran elkészíthető, ha elkerülnéd a zsíros, megterhelő ételeket.
A végéredmény pedig tényleg ünnepi: vajjal és citrommal meglocsolt lazac, ropogós bőr, enyhén savanykás édesburgonyapüré (ha tudunk, tényleg szerezzünk hozzá írót!) és sok finom, enyhén fűszeres zöldség.
Hozzávalók
- 1.5 g lazac (bőrös, filézett, szárazra törölve, sóval és borssal fűszerezve)
- 6 ek vaj
- 1 db citrom (héja és leve)
- 80 g bébispenót
- 1 nagy db cukkini ((vagy 2 kicsi), felkockázva)
- 1 dl író (vagy normál tej is jó)
- 3 db édesburgonya (meghámozva és apróra vágva)
- 2 ek tejföl
- 1 gerezd fokhagyma (pépesre törve)
- só ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Helyezzük az apró, kockákra vágott édesburgonyát egy közepes edénybe, öntsünk rá hideg vizet úgy, hogy ellepje (plusz néhány centiméter). Forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőt közepesre, és addig főzzük, amíg a burgonya villával megszurkálva érezhetően megpuhult, körülbelül 15 percig.
- A burgonyát lecsepegtetjük, majd visszatesszük az edénybe. Adjuk hozzá a fokhagymapürét, 2 evőkanál tejfölt, 1 dl írót, a 3 evőkanál vajat, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Jól pépesítjük és félretesszük, melegen tartjuk.
- Egy nagy serpenyőben 1 teáskanál olívaolajat hevítsünk fel. Adjuk hozzá a bébispenótot és egy kevés citromhéjat, és főzzük addig, amíg éppen meg nem fonnyad. Vegyük ki a serpenyőből, és tegyük félre. Ha már eléggé kihűlt ahhoz, hogy kezelni tudjuk, vágjuk durvára a spenótot.
- Ugyanebben a serpenyőben hevítsünk fel még egy teáskanál olívaolajat, és adjuk hozzá a kockára vágott cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon kb. 4 percig főzzük, amíg megpuhul és barnulni kezd. Vegyük ki a serpenyőből, és tegyük félre az apróra vágott spenót mellé.
- Ugyanabban a serpenyőben hevítsünk fel 2 teáskanál olívaolajat. Ha forró, hozzáadjuk a lazacot (bőrével lefelé). Körülbelül 3-4 percig főzzük az első oldalon, majd fordítsuk meg, és adjuk hozzá a maradék 3 evőkanál vajat és pár csepp citromlevet a serpenyőbe. Süssük még 3 percig, miközben sütés közben folyamatosan kanalazzuk a citromos vajat a lazacra. Tegyük át egy tányérra.
- Tálaláskor mindegyik tányérra kanalazzunk édesburgonyapürét, tegyük rá a cukkinit és a spenótot, majd lazacfilével fejezzük be.
A vajban sült lazac, írós-fokhagymás édesburgonyapürével és citromos spenóttal receptúráját ITT találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
(Recept és fotók: Hering András)
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket az ünnepi fogásokat is készítsd el főszerkesztőnktől, Hering Andristól: