A lazac egy olyan fogás, amit tényleg szinte bárki különösebb nehézség nélkül el tud készíteni, de ahhoz, hogy igazán jó legyen, kell a rutin és az alapanyag ismerete, sok múlik a sütési időn, a hőfokon és a fűszerezésen is. Nagyjából tíz perc sütés elegendő is a lazacnak, hogy elkészüljön, de ez a tíz perc nagyon stresszes lehet, hiszen az ember próbálja eltalálni, hogy legyen ropogós és átsült, de ne legyen túl száraz, ugyanakkor ne is maradjon nyers középen.
Sabrina Ghayour legutóbbi, Simply: Easy Everyday Dishes című szakácskönyvében mutatta be a lazac elkészítésének nagyon egyszerű és ízletes módját. A recept szerint a lazacot kis kockákra kell vágni – igen, kockákra! -, majd görögjoghurt, harissa, paprika, kurkuma és lime keverékében marinálni sütés előtt, végül pedig nagyon magas hőfokon megsütni a sütőben.
Azáltal, hogy kockákra vágod a lazacot, nagyobb felületen tud megbarnulni, a krémes pác pedig dupla funkciót tölt be: fűszeres, füstös ízt ad a lazacnak, miközben egyfajta védőköpenyként garantálja, hogy a hús szaftos maradjon.
Először állítsd a sütődet a lehető legmagasabb hőmérsékletre, és hagyj elegendő időt, hogy teljesen fel tudjon forrósodni. Eközben készítsd el pácodat, majd forgasd bele jó alaposan a lazackockákat, hogy mindegyiket jól befedje a pác. Nem kell hosszú ideig pihentetned őket. Helyezd ezután a kockákat egy sütőpapírra, és tedd a sütőbe. Tíz perc elteltével már kész is a tökéletesen ropogós, fűszeres lazac.
Ha nem szereted a lazacot, ez a sütési módszer például tőkehallal is működik.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
További konyhai trükkös cikkeket itt találsz: