Lazac céklaágyon

Évekkel ezelőtt találtam ezt a szuper receptet egy női magazinban, és annyira ízlett, hogy azóta többször is elkészítettem, főleg ünnepek alkalmával.

Lazac céklaágyon recept

Természetesen hétköznapokon, átlagos hétvégéken is asztalra tehetjük, de azt meg kell hagyni, hogy az ára elég borsos, így én inkább karácsonyi menüként, vagy a vacsoravendégeim részére szoktam megfőzni. Kell hozzá ugyanis lazac, aszalt vörösáfonya és cékla.

Elsőre fura párosításnak tűnik a lazac a maga vizes ízével és a cékla enyhe "földízével", de valamiért mégis fantasztikus párost alkotnak. Ehhez jön még egy kevés citrusos-, és egy enyhén édeskés aroma: a citrom és a narancs, valamint az aszalt vörösáfonya.

Szeretem ezt a receptet, mert nem kell hozzá sok alapanyag, nagyon egyszerű, és gyorsan megvan. Röviddel a sütés előtt bepácoljuk a lazacot egy citromos-olívaolajos-kapros lébe. Míg ez pácolódik, a céklákat sütőben elősütjük, majd ráfektetjük a lazacszeleteket, végül meghintjük a narancshéjjal és az áfonyával. Nem kell sokat bíbelődi vele, na jó…talán a céklával, de ezt is túllehet élni. Azért egy kesztyűt érdemes felvenni, mielőtt nekiesnénk a pucolásnak, hiszen a cékla erőteljesen fog.

Nem csak finom, igen egészséges is!

Lazac céklaágyon recept

A lazac rózsaszínes-narancsos színben játszó húsú hal, szálkamentes, és a tonhalhoz hasonlósan sok egészségre kedvező hatást gyakorló omega-3 zsírsavat tartalmaz. Érdekesség, hogy a Skócia és Írország folyóiban élő vadlazacokat tartják a legkiválóbb ízűnek.

Konfitált lazac pezsgőhabbal

A Gusto egyik legutóbbi számában találtam ezt a pofonegyszerű, de egyszerűségében is lenyűgöző receptet, a cikk szerint Léa Linster nevéhez fűződik ez a kreáció.   Sajnos a ...

Teriyaki lazac

Érdekesség, hogy a lazacban eléggé hangsúlyos az umami íz, tehát az ötödik alapíz. Az alapvető édes, sós, keserű, savanyú íz mellett, 1908-as publikációjában említi először ...

A cékla - főleg a téli hónapokban - az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk. Jelentős a kálium, kálcium, vas, nátrium, foszfor és kén tartalma, valamint gazdag antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminban is. A népi gyógyászatban kiváló vérképzőként ismerik. A céklalé sárgarépalével keverve májtisztító, májvédő hatású, erősíti az immunrendszert. Magas folsav-tartalma miatt kismamák számára is ajánlott a fogyasztása.

Céklafasírt

Nem bírok betelni a cékla színével! Újra meg újra rácsodálkozom, hogy hogyan létezhet ilyen csodálatos szín egy zöldség belsejében. Az íze viszont megosztja az emberiséget. Aki még ...

Céklás fetakrém

Ezt az előételt Húsvétkor találtam ki, mindenki nagy örömére, gyönyörű színe nagyon látványos, és még finom is!

A helyszínt a Lecsó Főzőiskola biztosította.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...