Lássuk a kedvenc fogásainkat a magyar irodalomból!

Április 11-e, József Attila születésnapja, 1964 óta a magyar költészet napja. Ezen a napon mi is az irodalom felől közelítjük meg a terített asztalt!

De szeretnék gazdag lenni, egyszer libasültet enni" – írta a 11 éves József Attila egyik első versében. Bár a fiatal költőpalánta élete első éveiben aligha kóstolhatott libasültet vagy kuglert (mai nevén mignont), hiszen gyermekkora híresen nyomorúságos volt.

József Attila

És bár ezen a versen kívül nincs olyan műve, amely az étkezéssel foglalkozik, a magyar irodalmi alakok közül szép számmal akadtak olyanok, akik szerettek hódolni a kulináris örömöknek, sőt nemegyszer meg is örökítették műveikben az étkezés szépségét vagy egy-egy fogás ízét. Ebből szemezgettünk mára.

Libasültek, süssétek!

Libamell konfit

A konfitálás annyit jelent, hogy a húst saját zsírjában sütjük ki, mégpedig tartósítás céljából. Hiába a tartósság, nem bírtam ki, és meg kellett kóstolnom az eredményt pár nap ...

Egészben sült ropogós liba

Márton-nap környékén szokás libát enni, de egyre kevesebben állnak neki egy egész madarat megsütni. Pedig nem annyira bonyolult, csak figyelni kell rá - és ha egyszer ráéreztünk, ...

Legenda a nyúlpaprikásról

A magyar irodalom egyik legkedvesebb állattörténetében a jólelkű, mindig mosolygós, falu bolondjaként kezelt Gazsi élete álma egy igazi, finom nyúlpaprikás. Hiába vágyakozik rá azonban, mikor az uradalmi vadászat után egyszerre öt nyulat talál, a kapzsi mezőőr megtartja magának. Aztán egy véletlen folytán kunyhójába menekül egy fiatal nyúl, és Gazsi már a szájában érzi a szaftos paprikást – amikor megsajnálja a puha kis állatot, és ahelyett, hogy megfőzné, magához fogadja, eteti és itatja, míg elválaszthatatlanok nem lesznek – mindez Tersánszky-Józsi Jenő elbűvölő humorával előadva.

Így készítsd a nyulat!

Babéros nyúl

Igazi régi típusú, franciás, krémes különlegesség - tökéletes vasárnapi ebéd! www.lurpak.com/hu-hu/

Lábasban sült nyúl

Már régóta készültem megcsinálni ezt a nyulas fogást, csak vártam a pillanatot, amikor szép nyúlhúshoz jutok. Egy barátunk révén ez megtörtént, a nyúl pedig elkészült:-). A ...

A nagy zabálás

Ez is lehetne Móricz Zsigmond ismert novellájának, a Tragédiának a címe. A korántsem vidám műben a szegény napszámos Kis János, aki életében, ha kétszer evett jót, egész éjjel és egész nap arra készül, hogy a gazdája lányának esküvőjén kieszi a vagyonából Sarudyt.

Móricz Zsigmond

Keszőcéhez szokott gyomra azonban nem bírja az annyira áhított megmérettetést – a húsleves, a túrós csusza és a lencse után a töltött káposzta kifog vele, és belehal a nagy zabálásba. A nyúlfarknyi történetet ajánlatos újraolvasni a karácsonyi és húsvéti ünnepek előtt!

Egy jó menü: húsleves, töltött káposzta és túrós csusza

Tyúkhúsleves

A legklasszikusabb vasárnapi ebéd...pofonegyszerű, csak türelem kell hozzá, meg egy kis gyakorlat. Minden háznál máshogy készítik, a mienk nem szentírás, de szerintünk így a ...

Századfordulós ebéd és uzsonna

Kosztolányi regényeiben az étkezés kiemelt szerepet kap – a századfordulós polgári étkezési szokásokkal is megismerkedhet, aki megajándékozza magát azzal az örömmel, amit művei jelentenek.

Kosztolányi Dezső

Az Édes Anna uzsonnajelenetében súlyos társadalmi kérdések, két ellentétes világ véleménye jelenik meg az asztalnál, a húszas évek budapesti nagypolgárjainak délutáni falatozásához piskóta, bor, szivar és cselédekről szóló pletyka is jár. A gyilkosság előtti fogadás, a felszolgált ételek jól bemutatják, mire kellett készülnie akkoriban egy háziasszonynak, ha a ház urát előléptették. A Pacsirta vendéglői jelenetéből megtudhatjuk, hogy a századfordulós vidéki városban a nyugalmazott tisztviselő milyen pazar ebédet fogyaszthatott – ki ne enné végig a bográcsgulyás, borjúszegy, vaníliás metélt menüsort? Az Aranysárkányból pedig kiderül, hogy a kamaszok száz éve is elviselhetetlenek voltak, és rendes ebéd helyett nassoltak – hol szentjánoskenyér-magot, hol pattogatott kukoricát.

Kosztolányi-féle menüsor

Bográcsgulyás GastroHobbi módra

Amikor néhány napra bogrács közelébe jutok, legalább egyszer biztosan készítek gulyást, mert ez az egyik nagy kedvencem. A szabad tűzön való főzésnek nincs párja, az ízek, az illatok, ...

Borjúkrémes csigák

Egy baráti összejövetelre, tapas gyanánt készítettem ezeket a kis húsos csigákat. Mindenki tetszését elnyerő, kellemes borkorcsolyának bizonyultak.

A legnagyobb gourmand

Ezt a címet akkor is a Krúdy által megalkotott hedonista hajós kapná, ha Huszárik Zoltán epikus filmjelenetét nem ismerné.

Az utazó, nőcsábász és igazi ínyenc Szindbád történetét öt könyvön keresztül kísérhetjük figyelemmel – az ételleírásoknak se szeri, se száma, de ha valaki végigolvassa az egész történetet a Szindbád utazásai és ifjúsága című első könyvtől a Purgatóriumig, az utolsóig, akkor tökéletes képet kap többek között arról is, hogy milyen volt egy tisztességes, ínyenc étkezés a magyar irodalom egyik legnagyobb ínyence szerint.

Táfelspicc, akár a filmben

Táfelspicc

Ha marhahúslevest készítek, mindig megadom a módját. Többféle húst, velős csontot főzök az alaplébe. Most úgy gondoltam, kipróbálom Ferenc József kedvencét a Táfelspitz-et. ...

Disznótor az ötvenes években

Szabó Magda Disznótor című remekműve egy ősi rítus, a decemberben esedékes disznótor köré épül.

Szabó Magda

A görög tragédiák komorságát idéző műben az ételek szimbolikus jelentőséget kapnak. Két ellentétes világ – az arisztokraták és iparosok – közötti különbséget példázza az író kedvelt vagy éppen gyűlölt ételeikkel. A szegény sorból származó családfő iszonyodik a kacifántos kaszinótojástól és a tészta nélküli bejglitől, fia szalonnával csillapítja két étkezés közötti éhségét, addig felesége szardíniát és barackbefőttet vacsorázik, lánya pedig a paraszti világ ízlésétől távol eső citromos kolbászt készít. Az iskolai és munkahelyi menzáról való eltiltást is azzal indokolja a dölyfös háziasszony, hogy kulturált értelmiségi tudja, hogy mit eszik, nem főzeléken és fasírton él. Éhesen nem ajánlatos az olvasásának nekikezdeni!

Végül tojásos finomságok, akár a közelgő húsvétra

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...