Korábban elkészítettük a világon legjobban elterjedt lasagne-fajtát, Észak-Olaszország Emilia-Romagna tartományának büszkeségét, a bolognai lasagnét. Ha azonban délre haladunk a térképen, megismerhetünk egy kevésbé híres, de annál ízletesebb és töményebb változatot, Campania régiójának sajátos, húsban gazdag gyöngyszemét: a nápolyi lasagnét.
A nápolyi változat sem éppen egy gyorsan és egyszerűen összedobható étel, így, északi testvéréhez hasonlóan, ehhez is türelem kell – csak akkor lesz tökéletes állagú és ízvilágú. Érdemes már előző nap előkészíteni a hozzávalókat, hogy másnap már csak a sütőbe kelljen behelyezni. Tipikusan vasárnapi fogás, amikor leülhet a család, hogy együtt falatozzanak.
Feltehetjük a kérdést: vajon miben különbözik a két rakott étel?
Kezdjük a tésztával: amíg északon a frissen gyúrt, addig délen inkább a szárított, durumbúzából készült lasagnalapok használata jellemző. A szárított tésztát elő szokták főzni, azonban szárazon rétegezve is tökéletesen elkészíthető.
Az étel lelke is megér egy külön misét – ez nem más, mint a csodálatos nápolyi ragu, amit hosszú órákon át kell gyöngyözve főzni, hogy egy rendkívül tartalmas és sűrű szószt kapjunk. A bolognaival ellentétben ez egy sokkal paradicsomosabb mártás, ami tele van sertés- és/vagy marhahússal. Készíthetjük többféle húsból, de egy biztos, hogy a kissé zsírosabb és csontos részek adják meg a kívánt ízeket.
Mi sertésoldalast és pancettát főztünk bele egy nagy adag hagymaágyon, amit végül vörösborral locsoltunk meg, majd pároltunk vissza.
Ezt a pörköltalapot egy jó adag passzírozott paradicsommal húztuk fel, és friss kakukkfűvel bolondítottuk meg. Egyéb friss zöldfűszerrel is bátran megszórhatjuk, mint pl. bazsalikommal. A megfőtt húsokat végül felszolgálhatjuk külön friss saláta társaságában, de vissza is tehetjük a rétegek közé.
Maga a töltelék is különleges, variálhatjuk kedvünk, ízlésünk szerint!
A legjellemzőbb része a sült húsgolyók, ami általában darált marhából áll, és Pecorino Romanoval van fűszerezve, de szokás még különféle kolbászokkal, szalámikkal is társítani ezt a húskölteményt.
Sajtokból sincs hiány benne, hiszen a pecorinon kívül parmezán, mozzarella, scarmozza, ricotta és még számos más fajta gazdagíthatja, de általában az előbb említett fajták a főbb hozzávalói.
+ 1 tipp:
Végül egy hozzávaló teszi még egészen sajátossá, aminek a felhasználása szintén ízlés kérdése: ez nem más, mint a főtt tojás. Egy biztos, elrontani nem fogja, és még tartalmasabb lesz tőle az étel.
Igazán különleges és pazar fogás a nápolyi lasagne, érdemes legalább egyszer kipróbálni!
A receptért kattints IDE!