Lasagne alla napoletana, Nápoly húsban gazdag gyöngyszeme

A következő Azta'Pasta részünkben Nápoly kiváló ízvilágát hoztuk el egy kevésbé közismert, de annál különlegesebb lasagnefajtával.

Korábban elkészítettük a világon legjobban elterjedt lasagne-fajtát, Észak-Olaszország Emilia-Romagna tartományának büszkeségét, a bolognai lasagnét. Ha azonban délre haladunk a térképen, megismerhetünk egy kevésbé híres, de annál ízletesebb és töményebb változatot, Campania régiójának sajátos, húsban gazdag gyöngyszemét: a nápolyi lasagnét.

A nápolyi változat sem éppen egy gyorsan és egyszerűen összedobható étel, így, északi testvéréhez hasonlóan, ehhez is türelem kell – csak akkor lesz tökéletes állagú és ízvilágú. Érdemes már előző nap előkészíteni a hozzávalókat, hogy másnap már csak a sütőbe kelljen behelyezni. Tipikusan vasárnapi fogás, amikor leülhet a család, hogy együtt falatozzanak.

Feltehetjük a kérdést: vajon miben különbözik a két rakott étel?

Kezdjük a tésztával: amíg északon a frissen gyúrt, addig délen inkább a szárított, durumbúzából készült lasagnalapok használata jellemző. A szárított tésztát elő szokták főzni, azonban szárazon rétegezve is tökéletesen elkészíthető.

Az étel lelke is megér egy külön misét – ez nem más, mint a csodálatos nápolyi ragu, amit hosszú órákon át kell gyöngyözve főzni, hogy egy rendkívül tartalmas és sűrű szószt kapjunk. A bolognaival ellentétben ez egy sokkal paradicsomosabb mártás, ami tele van sertés- és/vagy marhahússal. Készíthetjük többféle húsból, de egy biztos, hogy a kissé zsírosabb és csontos részek adják meg a kívánt ízeket.

Mi sertésoldalast és pancettát főztünk bele egy nagy adag hagymaágyon, amit végül vörösborral locsoltunk meg, majd pároltunk vissza.

Ezt a pörköltalapot egy jó adag passzírozott paradicsommal húztuk fel, és friss kakukkfűvel bolondítottuk meg. Egyéb friss zöldfűszerrel is bátran megszórhatjuk, mint pl. bazsalikommal. A megfőtt húsokat végül felszolgálhatjuk külön friss saláta társaságában, de vissza is tehetjük a rétegek közé.

Maga a töltelék is különleges, variálhatjuk kedvünk, ízlésünk szerint!

A legjellemzőbb része a sült húsgolyók, ami általában darált marhából áll, és Pecorino Romanoval van fűszerezve, de szokás még különféle kolbászokkal, szalámikkal is társítani ezt a húskölteményt.
Sajtokból sincs hiány benne, hiszen a pecorinon kívül parmezán, mozzarella, scarmozza, ricotta és még számos más fajta gazdagíthatja, de általában az előbb említett fajták a főbb hozzávalói.

+ 1 tipp:

Végül egy hozzávaló teszi még egészen sajátossá, aminek a felhasználása szintén ízlés kérdése: ez nem más, mint a főtt tojás. Egy biztos, elrontani nem fogja, és még tartalmasabb lesz tőle az étel.

Igazán különleges és pazar fogás a nápolyi lasagne, érdemes legalább egyszer kipróbálni!
A receptért kattints IDE!

Keress még több Fiskars terméket a főzéshez itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...