Lasagne alla napoletana, Nápoly húsban gazdag gyöngyszeme

A következő Azta'Pasta részünkben Nápoly kiváló ízvilágát hoztuk el egy kevésbé közismert, de annál különlegesebb lasagnefajtával.

Korábban elkészítettük a világon legjobban elterjedt lasagne-fajtát, Észak-Olaszország Emilia-Romagna tartományának büszkeségét, a bolognai lasagnét. Ha azonban délre haladunk a térképen, megismerhetünk egy kevésbé híres, de annál ízletesebb és töményebb változatot, Campania régiójának sajátos, húsban gazdag gyöngyszemét: a nápolyi lasagnét.

A nápolyi változat sem éppen egy gyorsan és egyszerűen összedobható étel, így, északi testvéréhez hasonlóan, ehhez is türelem kell – csak akkor lesz tökéletes állagú és ízvilágú. Érdemes már előző nap előkészíteni a hozzávalókat, hogy másnap már csak a sütőbe kelljen behelyezni. Tipikusan vasárnapi fogás, amikor leülhet a család, hogy együtt falatozzanak.

Feltehetjük a kérdést: vajon miben különbözik a két rakott étel?

Kezdjük a tésztával: amíg északon a frissen gyúrt, addig délen inkább a szárított, durumbúzából készült lasagnalapok használata jellemző. A szárított tésztát elő szokták főzni, azonban szárazon rétegezve is tökéletesen elkészíthető.

Az étel lelke is megér egy külön misét – ez nem más, mint a csodálatos nápolyi ragu, amit hosszú órákon át kell gyöngyözve főzni, hogy egy rendkívül tartalmas és sűrű szószt kapjunk. A bolognaival ellentétben ez egy sokkal paradicsomosabb mártás, ami tele van sertés- és/vagy marhahússal. Készíthetjük többféle húsból, de egy biztos, hogy a kissé zsírosabb és csontos részek adják meg a kívánt ízeket.

Mi sertésoldalast és pancettát főztünk bele egy nagy adag hagymaágyon, amit végül vörösborral locsoltunk meg, majd pároltunk vissza.

Ezt a pörköltalapot egy jó adag passzírozott paradicsommal húztuk fel, és friss kakukkfűvel bolondítottuk meg. Egyéb friss zöldfűszerrel is bátran megszórhatjuk, mint pl. bazsalikommal. A megfőtt húsokat végül felszolgálhatjuk külön friss saláta társaságában, de vissza is tehetjük a rétegek közé.

Maga a töltelék is különleges, variálhatjuk kedvünk, ízlésünk szerint!

A legjellemzőbb része a sült húsgolyók, ami általában darált marhából áll, és Pecorino Romanoval van fűszerezve, de szokás még különféle kolbászokkal, szalámikkal is társítani ezt a húskölteményt.
Sajtokból sincs hiány benne, hiszen a pecorinon kívül parmezán, mozzarella, scarmozza, ricotta és még számos más fajta gazdagíthatja, de általában az előbb említett fajták a főbb hozzávalói.

+ 1 tipp:

Végül egy hozzávaló teszi még egészen sajátossá, aminek a felhasználása szintén ízlés kérdése: ez nem más, mint a főtt tojás. Egy biztos, elrontani nem fogja, és még tartalmasabb lesz tőle az étel.

Igazán különleges és pazar fogás a nápolyi lasagne, érdemes legalább egyszer kipróbálni!
A receptért kattints IDE!

Keress még több Fiskars terméket a főzéshez itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk