Július 1-től élőben kell bevallania a lángososnak, mit és mennyit ad el

Új szabályzás várható a vendéglátós szektorban, az érintettek nem igazán örülnek. Vajon hogy fogják kivitelezni?

Július 1-jétől a büféknek, éttermeknek, cukrászdáknak, kávézóknak, italboltoknak, bároknak, szórakozóhelyeknek, gyorséttermeknek valós időben kell adatokat szolgáltatniuk arról, miből mennyit adtak el - írja a Telex.

Hogy mi lesz az adatokkal?

A ingyenes, "VENDÉGEM" nevezetű szoftvert már próbálgatják a vendéglátósok megtanulni, ez alkalmas az automatikus NTAK-adatküldésre. Az adatok a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz kerülnek (NTAK), de eljutnak az adóhatóságba és a statisztikai hivatalba is.

Július 1-től élőben kell jelentenie a lángososnak, mit és mennyit ad el

Mi a cél?

Cél az átláthatóság és az ágazat fehérítése, illetve hogy a statisztikai adatok alapján jobban láthatóvá váljanak a turisztikai térségek, települések.

Vajon hogyan lehetséges ez a gyakorlatban?

A Telexnek Zsuffa Péter, a Legendás Diósdi Halsütő üzemeltetője nyilatkozott az új rendelettel kapcsolatban:

Képzelje el, hogy déli 12 és 2 között, amikor fut a ház, a kezem zsíros, vizes, olajos, az egyikkel sütöm a halat, a másikkal veszem elő a krumplit, beszaladok a raktárba, próbálom a telefonos rendeléseket is kezelni, két sütésenként át kell szűrnöm a zsiradékot, és közben valós idejű adatokat kellene pötyögnöm valami informatikai eszközön. Nem túlzok, olykor 55-60 fokban.

Az új szabályzás várhatóan július 1-jétől kerül bevezetésre, és többek közt a büfékre (lángosozókra, halsütőkre stb.) vonatkozik, a kivitelezés viszont egyelőre igen nehézkesnek tűnik.

Balatoni lángos

Régebben meg voltam győződve, hogy otthon nem lehet igazán jó lángost csinálni, aztán megkaptam ezt a receptet, kipróbáltam, és most már tudom, hogy sima ügy!

Puha kefires lángos

Miért tesznek mások tojást a kefires lángosba, ki tudja? Nem kell ehhez semmi, csak a fix langyos tejes élesztő felfuttatás és a kefir maga. Olyan könnyen és lazán pufisodik, mint semmi ...

Az adatszolgáltatási kötelezettség alól három kivétel van:

  • a munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhelyek,
  • rendezvényi (fesztivál) étkeztetés,
  • illetve a mozgó vendéglátóhely (büfékocsi).

Rajtuk kívül azonban minden étterem, büfé, cukrászda, kávézó, italbolt, bár, zenés-táncos szórakozóhely, gyorsétterem számára kötelező a regisztráció, a termékkínálat rögzítése, majd a valós idejű adatszolgáltatás. 

Nagy a káosz és a felháborodás

Sokak szerint a vendéglátásban összeomlás várható. Lesz, aki bezár, mert már nem bírja, más csökkenti a kínálatot, hogy egyszerűsítse az adminisztrációt.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...