A lángos mennybemenetele, és egyéb strandkalandozások a Balatonnál

Rossz idő ide vagy oda, Bezerics Dani társaságában nyakunkba vettük a Balaton déli partját. Budapestről indulva több helyszínen átélhettük a Paletta-ételérzést.

Szakadó esőben a Balatonra? - nem a legjobb program, de még a rossz időjárás sem állíthatott meg minket abban, hogy Bezerics Dani vezetésével bejárjuk a déli partot, és megnézzük, milyen ötletekkel rukkolt elő a balatoni vállalkozó az idei strandszezonra. Hol máshol kezdhettük volna a dél-balatoni túránkat, mint a Paletta budapesti nagykövetségén, a Tompa utcában. A IX. kerületi étterem a téli nyitás óta átment néhány változtatáson, de a finom ételek és a barátságos kiszolgálás megmaradt.

Paletta-hangulat Budapesttől Balatonboglárig - nézd meg a videónkat is:

A nyári étlapon szerepel pekingi kacsacomb orientális lecsóval, hideg kacsamájas karamellizált tormával, füstölt pontyos rizottó és az idei nyár slágerlevese: a görögdinnyés gazpacho, ami még egy esős napon is fel tudja dobni az embert. Az ételek friss alapanyagokból készülnek, így mindenki kaphat egy falatnyit a Balatonból a fővárosi bisztróban.

A Palettások már évekkel ezelőtt bebizonyították, hogy a strandkaja lehet menő is, és nem kell, hogy a balatoni nyarak a hekkről szóljanak. Ezt a fajta szellemiséget szeretnék továbbvinni Daniék franchise-partnereik révén is. IdénMuraközy Péterrel és Tóth Adorjánnal, a zamárdi Parti Bisztró tulajdonosaival fogtak össze. A helyszín tökéletes választás, hiszen több fesztivált is itt rendeznek, ráadásul, mint kiderült, a bisztróban„fürdőgatyában is értelmezhető” ételeket szolgálnak fel. A hely 90%-ban palettás konyhával működik, ami már önmagában elég lehetne a sikerhez, de ehhez még hozzájárul az is, hogy ez az egyik legszebb strand a déli parton.

A tetőteraszról gyönyörű kilátás tárul elénk, amivel talán csak az ételek tudnak versenybe szállni. A szezon újdonsága a Stick&Chips, ami keszthelyi burgonyából és különleges morzsában sült cukkiniből, sajtból, csirkemellből és balatonboglári harcsából áll. Az ételt a házilag készült isteni finom ketchup + majonéz párosa teszi abbahagyhatatlanná.

Stick&Chips

A bisztróból természetesen nem hiányozhat a Palettákból már jól ismert Bazalt burger. Idén egy kicsit változtattak a receptúrán. A bucit a balatonkeresztúri Rácz Pékségből szerzik be, a húspogácsát pedig egy fiatal marhatenyésztőtől.

Bazalt burger

A bisztróban gondoltak az édesszájúakra is, nekik Friss elnevezésű palacsintát kínálnak.„Ez a palacsinta teljesen mikrómentes” -jegyzi meg büszkén Dani. Bár a név elég árulkodó, azért elmondja, hogy a palacsinta frissen készül, nem sütik le őket előre.

Balatoni Gasztrotérkép 2018

Keresd meg a legjobb helyeket a magyar tengernél!

A desszert a lekvár miatt is különleges: Dani elmondása szerint valahol a lekvár és a gyümölcssaláta között helyezkedik el. Mindig friss alapanyagból készítik, most éppen barackból. Vigyázat, a töltelék forró és folyós, ezért elkél majd néhány szalvéta mellé!

Friss palacsinta

Bezerics Dani hisz abban, hogy kicsiben is át tudja adni a Paletta-életérzést más balatoni városokban. Idén erre látunk példákat a siófoki kempingben és a fonyódi kutyás strandon, ahol konténerekből lehet kapni a legnépszerűbb Paletta-fogások valamelyikét: pulledponty-szendvicset, dinnyés gazpachot, Kid Rock Burgetr, Stick&Chipset, Bazalt burgert, valamint az idei szezon másik újdonságát, a DOP lángost.

DOP lángos

A lángos készítésének kulisszatitkaiba a boglári Paletta Bisztróban kapunk némi betekintést. Mint kiderült, az ötlet onnan jött, hogy a Magyar Vöröskereszt megkereste Daniékat. A hamarosan nyíló, budapesti közösségi kávézójukba (Empathy Cafe&Bistro) szerettek volna valamilyen új fogást. A jótékonykodás mindig is fontos volt Daniék számára, ezért vállalták a felkérést.

Az étel megalkotásánál két fontos szempontot tartottak szem előtt: készüljön minőségi lisztből, és ne mérgezzék a vendégeket mű alapanyagokkal. A lisztet végül az Első Pesti Malomból szerezték be, a lángosra pedig csak friss, helyi alapanyagok kerülhetnek. Az ételt magyaralmási tejföl és 9 hónapos érlelésű sajt koronázza meg, némi hidegen sajtolt olívaolajjal. A légies tészta találkozása a friss feltétekkel mennyei ízélményt nyújtanak.

A lángost szeletben lehet kapni a siófoki és zamárdi büfékben, és egészben Bogláron. Az alap sajtos-tejfölös ára szeletben 400 Ft, feltéttel500 Ft. Idén tuti ez lesz az egyik legmenőbb strandkaja a Balaton déli partján.

Ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

A legjobb helyek a Balatonnál -itt egyél, igyál, ha a magyar tengerhez mész!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...