Ennyibe került egy lángos 50 évvel ezelőtt

A lángos a magyarok nagy kedvence, és ez nem egy új dolog: régen is imádtuk az olajban sütött tésztakorongokat, és egyesek még arra is emlékeznek, hogy milyen áron vettük őket évtizedekkel ezelőtt. Na, mennyi az annyi?

A lángos minden évben nagy port kavar nyár előtt, vagyis pontosabban az ára, mivel ilyenkor jönnek az első hírek arról, hogy mennyit kell majd fizetnünk egy-egy korongért a strandon. Ez valamiért mindig fájó pontja a magyarságnak, hiszen a lángos ára egyre csak emelkedik és emelkedik. De honnan jutottunk ide? Mi volt régen?

Ennyibe került egy lángos 50 évvel ezelőtt

Magyarként amúgy is nagyon szeretünk két dolgot: nosztalgiázni és az árakról búslakodni. Ha pedig ezt a két tevékenységet összeköthetjük, akkor tényleg végtelen a boldogság. A Sokszínű Vidék portálon most az 50 évvel ezelőtti lángosárak kerültek a reflektorfénybe, és bizony (valamilyen szempontból) tényleg tanulságosak.

Ugyan nincs nagyon értelme a régi árakhoz hasonlítani a mostaniakat, azért mégis sokkoló, hogy öt évtizeddel ezelőtt csupán 1 forint körül mozgott a lángos ára.

Íme, néhány archív fénykép, nosztalgiázzunk együtt!

1965-ben 1 forint volt a lángos ennél a standnál / Fotó: Fortepan/Bauer Sándor
Nagyon belenagyítva látható, hogy Cegléden 1969-ben is 1 forint körül mozgott az ár / Fotó: Fortepan/Péterffy István
1971, Bécs, külföldön már ekkor is drágább volt a magyar lángos / Fotó: Fortepan / Urbán Tamás
1972-ben, a Velencei-tónál már 1 forint 30 fillért kértek érte / Fotó: Fortepan / Kotnyek Antal

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...