Gabrielle Rivard-Hiller quebeci cukrász egy sajátos bûche de Noël variációt készített el a Munchies magazin felhívására. Ezt az egzotikusan csengő nevű süteményt idehaza is ismerjük, a sokkal kevésbé elegáns fatörzstorta néven. Ez a piskótatekercs klasszikus karácsonyi fogásnak számít Franciaországba, Svájcban, Belgiumban, de a francia hagyományait büszkén őrző kanadai Quebec-ben is.
A családi hagyományok is fontos szerepet játszanak Rivard-Hiller alkotásában, aki hat évig Martin Picard séf Au Pied de Cochon nevű éttermében dolgozott. Saját édesanyjának málnás, tejszínhabos fatörzstortáját gondolta újra, ráadásul a cukrász különleges farakástortájának tetejét a nagypapája által faragott, tökéletes, kicsike fabalta díszíti.
- Rivard-Hiller fatörzstortáját apró, málnás tojáshabbal töltött, fehércsokival bevont "gombákkal" díszítette. A "gombákat" ételfestékkel tette élethűvé.
- Az "elszenesedett"fatörzshöz hasonló piskótatekercseket juharszirupos karmamellel, juharszirupos tejszínhabbal és ugyancsak juhasziruppal ízesített cukrászkrémmel töltötte meg Rivard-Hiller.
- A cukrászfölforrósított málnapálinkával locsolta le a süteményt, majd meggyújtotta. Így egy igazi, lángoló farakást készített.
"Azért szeretem a süteményeket, amit adnak az embereknek: emlékeket. (...) A legtöbb ember legszebb emlékei süteményekhez kapcsolódnak, ízekhez és illatokhoz" - mondta Rivard-Hiller.
Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?
Teremts hagyományt! Rendezz meghitt karácsonyi brunch-ot a barátaidnak