A langalló akkor is tökéletes, ha mind más néven ismerjük

Langalló, kenyérlángos, tökipompos: hol van itt az igazság? Nos, mivel nem egy gasztroirodalmi vagy ételelnevezési magazin vagyunk, nálunk az igazság mindig a receptben rejlik. Hoztunk is egy elég ütőset.

A langalló esetében sok nézeteltérés jelentkezhet: először is a név, aztán persze ott van maga a recept is, a tészta elkészítése, a különböző feltétek kiválasztása és még sorolhatnánk. Egy dologban azonban soha nem is volt és soha nem is lesz vita: a langalló az egyik legfinomabb lepény, amit valaha kemencéből kihúztak.

A langalló receptjét ITT találod!

Még a tésztában is tejföl van

A kenyérlángos alapját egy borzasztóan egyszerű kelt tészta adja, talán ezért is olyan népszerű ez a lepény, mert nincs vele sok macera. Azért egy minimális kiegészítést csak megengedhetünk magunknak, főleg akkor, ha sokkal, de sokkal finomabb lesz tőle a kisült lepény.

A kelt tésztába tegyünk rendesen tejfölt, ettől karakteres íze és lágy állaga lesz a langalló aljának.

Ezen kívül teljesen a megszokott módon szól a recept: liszt, víz, élesztő, egy kis méz illetve olaj, és már gyúrhatjuk is a tésztát, ami a duplára kelesztés után végre elindulhat a langallólét felé egy tepsin.

Ami nem hiányozhat egy klasszikus szeletről

Elég nehéz lenne azt állítani, hogy van egy és csakis egyetlen egy kőbe vésett lista, ami a kenyérlángos feltéteit tartalmazza. Nem is kell ilyen valótlanságokat állítani, elég, ha a saját ízlésünk vagy az otthoni hagyományok szerint járunk el.

A langalló receptjét ITT találod!

A legalapvetőbb feltétek között szerepel:

  • a tejföl
  • a szalonna
  • a lila hagyma
  • a sajt

Persze ebből elvehetünk, de hozzá is tehetünk, amit csak szeretnénk: mehetne rá kolbász vagy szalámi, erős paprika is, minden-minden a saját szájízünkre van bízva.

A langalló receptjét ITT találod!

Készítsünk kenyérlángost/langallót/tökipompost!

Hozzávalók a tésztához: 1 dl víz (langyos), 25 g élesztő, 2 ek méz, 450 g finomliszt (BL-00), 2 ek olívaolaj, 150 g tejföl, 1 tk só

Hozzávalók a tejfölhöz: 250 g tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek olívaolaj, 1 tk majoranna, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 100 g trappista sajt (érlelt)

Hozzávalók a feltétekhez: 150 g mangalica szalonna (kolozsvári), 2 db lilahagyma, 100 g trappista sajt (érlelt)

Egy nagy tálba öntjük a langyos vizet, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a mézet is. Lefedve hagyjuk állni picit, amíg felfut az élesztő.

Hozzáadjuk a lisztet, a sót, az olívaolajat és a tejfölt. Alaposan összedolgozzuk, majd fényesre dagasztjuk. A felszínét érdemes kevés olajjal bekenni, majd folpack-kal lefedni és így hagyni a duplájára keleszteni (így nem fog megkeményedni a tészta felső rétege).

A megkelt tésztát belisztezett felületen 1cm vékony téglalappá nyújtjuk, és jöhetnek is rá a feltétek.

A fűszeres tejfölhöz a sajton kívül minden hozzávalót alaposan összekeverünk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot is és alaposan elkavarjuk – így kicsit jobb tartása lesz, nem fog olyan könnyedén elfolyni a tészta tetején a tejföl.

A langalló receptjét ITT találod!

A szalonnát felkockázzuk vagy csíkozzuk, a lilahagymát pedig félbevágva (fél)karikákra aprítjuk. Alaposan megpakoljuk mindkettővel a langallónkat, majd ráreszeljük a sajtot is. 190 fokos sütőben fél óra alatt készre sütjük.

A langalló teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept, fotók és videó: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több fantasztikus receptet itt találsz:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...