Tejfehérje-allergiás vagy? Figyelj!

Az orvosod megállapította, hogy allergiás vagy a tehéntejben lévő fehérjékre? Fogadd meg tanácsainkat, és változatosan, a diétát szem előtt tartva készítheted el az ételeidet!

Az egyre gyakrabban előforduló táplálékallergiás megbetegedések egyik alapfajtája a tehéntejfehérje-allergia. A betegség alap kezelési lépése a teljes mértékben tehéntejfehérje-mentes étrend, amely első látásra nem tűnik feltétlenül bonyolultnak. Amire ilyenkor külön kell figyelni, az a megfelelő kalciumpótlás.

A tehéntejfehérje-mentes étrenda gyakorlatban azt jelenti, hogy minden olyan alapanyagot, élelmiszert teljes mértékben száműznünk kell az étrendünkből, amely tehéntejfehérjét tartalmaz vagy tartalmazhat. Ezek beazonosítása egyrészt egyszerű, hiszen nem fogyasztunk tejet, tejterméket, ugyanakkor nagyon oda kell figyelni, mert egyes félkész-, késztermékeknél adalékanyagként használhatnak tejből származó anyagokat. Mindig olvassuk el a címkét!

Almás bögrés

Ennek a süteménynek az elkészítéséhez nem kell mérleg. Bögrével adagoljuk a hozzávalókat. A bögre méretétől függően alakul a tepsi mérete is. Ha  egy 2,5 dl-es teáscsészével ...

A tehéntejmentes étrendben a legszűkebb keresztmetszet a megfelelő kalciumbevitel, hiszen teljes értékű fehérjét az elegendő mennyiségű hús-, hal-, tojásfogyasztáson keresztül tudjuk biztosítani szervezetünknek.

A kieső kalcium pótlására megfelelőek lehetnek a növényi alapú tejpótló készítmények, mint például a szója-, a rizs-, a zab-, a mandula-, a diótej, illetve a szója-, zabalapú tejszín-, joghurtpótló készítmények. Ezek felhasználási lehetőségeia tejtermékekhez hasonlóan széleskörűek, keressük a kalciummal dúsított termékeket.

Természetes növényi alapú kitűnő kalciumforrásnak tekinthető a mák, a szezámmag, a dió, amelyek szerepe a tejmentes étrendben felértékelődik, keressünk a hagyományos receptek mellett új megoldásokat, bátran szórjunk diót, szezámmagot salátáinkba, reggeli müzlinkbe. Süteményeinkben a liszt egy részét helyettesíthetjük darált dióval, szezámliszttel, őrölt mákkal.

Tejmentes recepteket itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...