Mi a különbség a laktóz- illetve a laktulózteszt között?

Meglepő lehet, de teljesen mást vizsgál a két teszt. De nézzük, melyikből mi derül ki!

A puffadás nagyon gyakori panasz, sokan szeretnék tudni, hogy mi áll a kellemetlen tünet hátterében. A diagnózis megállapításához, a panaszok függvényében több vizsgálatra is szükség lehet. Ilyen a laktóz-, illetve a laktulózteszt is, melyek csak nevükben hasonlóak, azonban mindkettő teljesen eltérő betegségeket vizsgál. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, az Allergiaközpont orvosa elmagyarázza a különbségeket.

Mi a különbség a laktóz- illetve a laktulózteszt között?

Ezt vizsgáljuk: laktózintolerancia és SIBO

A laktóz és a laktulóz egyaránt diszacharid, vagyis kettős cukor. A laktóz, másnéven tejcukor lebontása a vékonybélben történik laktázenzim segítségével. Laktózintolerancia esetén a beteg laktázenzim-termelése lecsökken, emiatt nem tudja tökéletesen megemészteni az elfogyasztott tejcukrot.

A laktulózt a vékonybélben lévő enzimek nem tudják lebontani, csak a vastagbélben élő baktériumok képesek átalakítani. Problémát jelent, ha a vastagbél-baktériumok a vékonybélbe kerülnek. Ilyenkor kontaminált vékonybél szindrómáról (SIBO) beszélünk.

Hasonló tünetek

A laktózintolerancia tüneteinek súlyossága a szervezetben termelődő laktázenzim aktivitásától, illetve mennyiségétől is függ. A tünetek a laktóztartalmú ételek fogyasztását követő fél-egy óra múlva jelentkeznek: az érintettek hasfájásra, hasmenésre, intenzív bélhangokra, puffadásra panaszkodnak, és ezek a tünetek akár egész nap tarthatnak.

SIBO esetén a rossz emésztés miatt elsősorban puffadás, hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés, fokozott gázképződés, korai teltségérzés a panasz.

A betegség hosszabb fennállásakor a nem kielégítő felszívódás miatt B12-vitamin-hiány, vérszegénység, fogyás és csontritkulás jelentkezhet. Ez a különbség a két vizsgálatban

A laktózintolerancia és a SIBO diagnózisához is szükség van hidrogénkilégzési teszt elvégzésére. A vizsgálat azonos elven működik, a készülék a nem megfelelő emésztési folyamat során képződött hidrogént mutatja ki. A különbség, hogy a laktózintolerancia vizsgálata során laktózt, vagyis tejcukrot tartalmazó tesztoldatot kell fogyasztani, SIBO-gyanú esetén azonban laktulózt tartalmazó tesztoldatot szükséges a páciensnek meginnia. A laktulózvizsgálattal a vékonybélbe jutott, vastagbél-baktériumok által előidézett erjedéses folyamatok létét lehet igazolni. A laktózvizsgálattal pedig a csökkent laktázenzim-működést tudjuk kimutatni – magyarázza dr. Németh Alíz.

Az Allergiaközpont orvosa rámutatott, hogy habár a tünetek és a kivizsgálás módja is hasonló, két teljesen eltérő betegségről van szó, ennek megfelelően pedig a kezelés is különböző. A laktózintolerancia esetében laktózmentes diéta jelenti a megoldást, a SIBO kapcsán más típusú a diéta, és mellette gyógyszeres kezelésre is szükség van.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...