Kifejezetten érdekes dolog Magyarország süteménykultúrája, ugyanis léteznek annak berkeiben olyan édességek, amelyekről mindenki halott, olyanok amelyeket csak egy-két megyében ismernek és készítenek és vannak teljesen egyedi, családi receptek is. A lakodalmas barack egy furcsa metszetet jelent ebben a kavalkádban: a legtöbben ugyan ismerik, de talán még nem kóstolták. Hiszen annyira ikonikus, hogy akár a vidéki vendégeskedések és ünneplések szimbólumává lehetne avatni, mellette viszont nem találhatjuk meg akárhol, nem térhetünk be a legközelebbi cukrászdába, hogy megkóstoljuk. Ha azonban mégis borzasztóan hajt minket a kíváncsiság, akkor íme, itt a recept, készítsük el bátran, és harapjunk bele az igazi magyar barack cukros, pirosas-zöldes „húsába”.
Nézd meg galériánkban, hogyan készül a lakodalmas barack:
A lakodalmas barack készítése
A tésztához keverőüstbe öntjük a vajat, cukrot, és kihabosítjuk. Mehetnek bele a tojások sárgái, majd 2-3 adagban hozzákeverjük a lisztet is. Végül hozzáöntjük a kimért tejet. Egy masszív, de könnyedén gyúrható tésztát kapnunk. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és kb. 1-2 órát hűtőben pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A pihent tésztából 18-20 grammos gombócokat formázunk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, nekünk háromra fért el. (kb. 60 golyónk lesz, azaz 30 darab süti).
Betoljuk az előmelegített sütőbe, 3 körben 12-14 perc alatt megsütjük őket. A gombócokat ne tegyük túl közel egymáshoz, mert a sütés közben megnőnek és elterülnek picit. A sütőből kivéve hagyjuk kissé hűlni, majd egy kis hámozókés segítségével, alulról kivájjuk a tészta belsejét, így csinálva egy kis mélyedést. Ebbe kerül majd a töltelék. A golyókból kivágott tésztát egy tálban gyűjtsük össze.
Egy tálban a vajat habosra keverjük, a porcukorral és a kakaóporral. Majd hozzákeverjük a darált diót, a baracklekvárt és a rumaromát. Végül a kikapart tésztamorzsát is hozzáadjuk. Ha nagyon tömör lenne a massza, kevés tejjel lazíthatjuk. Töltsük habzsákba és töltsük meg a tészta mélyedéseit, majd két felet nyomjunk össze, így megkapjuk a barackformát.
Az aromákat külön-külön 50 ml vízzel elkeverjük, és egy kis, tiszta festőecsettel megkenjük a sütiket, egyik oldalt zöldre, a másikat narancssárágra vagy akár össze-vissza. Lényeg, hogy a két szín ne nagyon keveredjen, mert különben barnás színük lesz és ugyebár „romlott barackokat” nem akarunk.
A lakodalmas barack receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra
Még több recept Flórától: