Tészta nélkül számos kedvenc ételünket nem tudjuk elkészíteni, de a minőséget illetően sem mindegy, melyiket emeljük le a polcról. Sárdi Dani házi tésztára is tud receptet!
Tojásos házi tészta mindig legyen otthon, lehetőleg több formában: tarhonya, szélesmetélt, kocka, lebbencs és cérnametélt. Ha mindezek megvannak, akkor nyugodtak lehetünk, hiszen sokféle sós és édes ételt tudunk pillanatok alatt készíteni magunknak.
A tésztából érdemes tényleg házit szerezni, olyan nagy a különbség a jó házi és az ipari között. Márpedig a tésztás ételek főszereplője maga a tészta, és ha nem elég jó az alapanyag, akkor nehezen tudunk majd kiváló eredményt elérni.
Mi is elkészíthetjük
Tésztát egyébként házilag is készíthetünk, ha sok időnk van:
- Ehhez vegyünk 10 dkg liszthez egy tojást egy csipet sóval (vagy ennek bármilyen többszörösét) és alaposan, nagyon alaposan gyúrjuk ki. A liszt minőségétől és a tojás méretétől függően lehet, hogy kell majd egy kevés lisztet vagy egy két evőkanál vizet adnunk a tésztához.
- Ha megvagyunk, csomagoljuk be folpackkal, tegyük hűtőbe és várjunk fél órát.
- Ezután tésztanyújtó géppel vagy sodrófával nyújtsuk ki hajszálvékonyra, majd aprítsuk igényünk szerint metéltre, kockára, kisebbre, nagyobbra.
- Terítsük szét a tésztát és szárítsuk ki szellős helyen, csomagoljuk celofánzacskóba, így tényleg jó sokáig eláll. Készíthetjük frissen is, ilyenkor nagyon kevés időre kell vízbe tennünk.
Káposztás tészta recept
Kell hozzá: káposzta, só, bors, cukor, tészta (jelentősen csökkenthetjük az elkészítési időt, ha a káposztát gyalulva vesszük meg).
- Vegyünk egy kiló káposztát és gyaluljuk meg, vagy ha nincsen megfelelő gyalunk, akkor vágjuk szép vékonyra és sózzuk be fél órára (vagy a fent említett energiaspóroló lehetőség, hogy vegyünk gyalult káposztát, ezt általában piacok savanyúságosainál tehetjük meg).
- Kerítsünk egy olyan edényt, amibe egyrészt a káposzta belefér, másrészt viszont amiben majd le tudjuk pirítani a végeredményt (ez lehet egy nagy serpenyő, esetleg egy zománcos lábos).
- Zsiradékon (lehet étolaj vagy libazsír is) kezdjük el pirítani a káposztát. Ez azt jelenti, hogy nagy lángon, folyamatos kevergetés és figyelem mellett hőkezeljük. Hamarosan elkezd összeesni, kicsi levet is enged, süssük tovább.
- Közben egy másik edényben forraljunk vizet a tésztának. A káposzta eközben nagyon összeesik és szépen-lassan elkezd pirulni. Mostantól tényleg ne hagyjuk ott, nehogy odaégjen, viszont minél tovább pirítjuk, annál finomabb lesz.
Még több káposztás tészta recept itt >>