Meglepő hangot adnak ki a stresszes paradicsomok

Úgy tűnik, hogy egy növény is lehet stresszes, sőt még hangot is ad nem tetszésének, állítja egy új kutatás.

Egy friss kutatás igazán meglepő felfedezést tett a paradicsom- és dohánynövényekkel kapcsolatosan, ugyanis, mint kiderült, különleges hangokat adnak ki bizonyos helyzetekben – írja az nlc.hu.

A növények jelezni tudják, ha szomjasak

Nagyfrekvenciás pattogó és kattanó hangot bocsátanak ki

A vizsgálatok tehát megállapították, hogy bizonyos növények hangokat adnak ki, ha szomjúság miatti stresszt élnek meg, vagy amikor levágják a szárukat.

Sőt, a zajokat egyes állatok és növények is érzékelni tudják, ám az emberi hallástartományon kívül esnek ezek a növényi hangok.

Vannak állatok, amelyek hallják ezeket a hangokat, így fennáll annak a lehetősége, hogy sokan akusztikus kölcsönhatásba lépnek a növényekkel

– magyarázta Lilach Hadany, a Tel Avivi Egyetem professzora.

A növények által kreált hangokat egyébként korábban, mint földalatti rezgést rögzítették, ám ez a tanulmány az első, ami megerősítette, hogy a levegőben is terjed a hangjuk.

Mesterséges intelligencia segített a kutatás során

A vizsgálatok során a kutatók először elvonták a vizet bizonyos növényektől, vagy levágták a szárukat. Ezután egy mesterséges intelligencia segítségével megállapították, hogy mi a különbség a stressz nélküli, a szomjas és a vágott növények között. A hangfelvételekből kiderült, hogy a stresszes növények óránként 30-50 kattanást bocsátottak ki.

A stresszmentes növények azonban kevesebb hangot adtak ki.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a hangokat kommunikációra használják-e a növények, de Lilach Hadany kiemelte, hogy lehetséges, hogy más organizmusok is meghallják, és reagálnak ezekre a hangokra. A professzor szerint például egy lepke, ami le akar petézni egy növényre, vagy egy állat, ami növényt szándékozik megenni, felhasználhatja a hangokat a döntéshozatalban.

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...