Kuszkusz Hamupipőke módra

Minden nagyi örül, amikor bővül az unokák kedvenc ételeinek köre. Nálunk most a kuszkusz és a bulgur lépett előre a ranglétrán – mesébe illő módon.

Tisztázzuk először is, hogy mi fán terem a kuszkusz és a bulgur. Nem fán teremnek természetesen, inkább a gabonához van közük. A kuszkusz észak-afrikai specialitás, és eredetileg házilag készül búzadarából, lisztből, sós vízből, olajból. A hosszadalmas gyúrás, rázás, gömbölyítés után szárítják az apró tésztaszemeket, mint mi a gyúrt tésztát. Az ízesítése vidékenként változik, én először Provence-ban kóstoltam, ahol az algériai konyha hatása érezhető. Aztán sokáig nem jutottam hozzá, mert nálunk nem volt kapható, mint ahogyan a bulgur sem, ami nem más, mint tört búza (török rizsnek is nevezik), és természetesen a török és a közel-keleti népeknél kedvelt alapanyag. A búzaszemeket párolás, szárítás után összetörik kisebb vagy nagyobb darabokra. Készülhet belőle köret, saláta, nekem a tabbouleh a kedvencem.

Tabbouleh citromos csirkével

Most már nincs gond a beszerzésükkel, elhatároztam hát, hogy unokáimmal is megismertetem mindkettőt. A kuszkusszal indítottunk. Speciális edényem ugyan még nincs a készítéséhez, de működik szűrővel is, vagy simán, a forrázásos módszerrel. Azzal kezdtem, hogy megmutattam nekik a kuszkuszt. Már a nevét is viccesnek találták, azt meg különösen, mikor mondtam, olyanok, mintha kis tésztagyöngyök lennének. Beöntöttünk egy adagot a szűrőbe, a húsleves fölé helyeztük, aztán vártuk, párolódjon, puhuljon. Anna unokám tett-vett egy kicsit, majd hozzám fordult, és azt kérdezte: – Még egy kis gyöngyöt tehetek bele, nagyi? – Persze, válaszoltam, csak vigyázz a forró gőzre! Odavittem a tűzhelyhez a kisszéket, levettem a fedőt, és mondtam, gyorsan dobd bele! A gyorsasággal nem is volt gond… Kis markából kedvencei, az apró, fehér játékgyöngyök azonnal a kuszkuszszemek közé gurultak. Jaj, ne! – hagyta el a számat, aztán megadóan leemeltem a szűrőt, és mint Hamupipőke, elkezdtem a forró kuszkuszból kiválogatni a játékgyöngyöket. Csak magamnak tehettem szemrehányást, kellett nekem gyöngyözni, meg hasonlatokat keresni, egyáltalán, a magyar nyelv szépségeivel megismertetni a gyerekeket, most gyöngyöző homlokkal szedegethetem a gyöngyöket.

Édes kuszkusz 2.

Ez a recept még a makrobiotikus diétám ideje alatt született meg. Egyszerű, ízletes és pillanatok alatt elkészíthető fogás. Szirupot használva pedig teljes egészében megfelel a ...

Sült zöldséges kuszkusz

A kuszkusz nagyon kiváló alternatíva rizs vagy burgonya helyett. Ebben a receptben egy hideg sült zöldséges saláta hozzávalójaként szerepel, de  nagyon sokféleképpen felhasználható.

Így jártunk hát első közös kuszkuszunkkal, de nem tántorított el ez a kis fiaskó, mert azóta is gyakran kerül az asztalunkra – de szigorúan gyöngy nélkül!

Mari nagyi

További kuszkuszreceptekért kattints ide

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...