Így készíts mindig pergős kuszkuszt a legfinomabb tajine-hoz

Tekerd meg a kuszkuszt, mint a marokkói nők! Most megtudhatod, mitől lesz pergős állaga, hogy aztán a legszebb finomságok alá rejthessük egy észak-afrikai sütőedényben, a tajinban.

Észak-Afrika egyik legizgalmasabb városa Marrákes, avagy Marrakesh. Marokkó negyedik legnagyobb városa nem csak magával ragadó építészete, kedves, mindenben, néha túlságosan is kedves lakosai miatt csempészi be a szívünkbe azonnal magát. Amikor elérünk az első piacra, vagy csak az utcán sétálva belebotlunk egy fűszerárus csodálatos színekben pompázó kínálatába, na, ott megáll az ész! Szegény táncoló kobráikról, és láncra fogott berber majmocskáikról most nincs idő elmélkedni, nem a legjobb élet jutott nekik, hiszen valamiből a „gazdáiknak” is meg kell élniük, de egyszer visszamegyek és kiszabadítom őket!

Hétzöldséges kuszkusz - receptért kattints a képre!

Tajine

Franciául tajine, de taginként és tazsinként is megtalálhatjuk a neten, ha észak-afrikai ételkülönlegességek után kutakodunk. Ez magát ételt, és az edényt is jelenti, amiben készítik. Minden esetben kuszkusz szolgáltatja az alapot, amelyre gazdagon fűszerezett hús magában vagy zöldségekkel együtt kerül. Szerencsére lehet csak zöldséges verziót is kérni az éttermekben.

Tudtad?

A tajine fűszerkeverék könnyedén, otthon is összeállítható, az alap verzióban só, bors, paprika, római kömény, kurkuma, gyömbér, és fahéj mindenképpen szerepel, de mehet még bele többek között sáfrány és szárított rózsaszirom is.

Sodort búzadara

A kuszkusz egy berber eredetű szó, nagyjából azt jelenti, hogy „jól megsodort”. Manapság is sok helyen még kézzel sodorják minigombócokká a kissé benedvesített és lisztezett búzadarát, hogy kuszkuszt készítsenek belőle. Aztán szitálás útján választják külön a különböző méreteket, és így a felesleges liszt is lekerül róla. Az eredetileg napon szárított kuszkusz akkor tökéletes, ha főzés után nem válik kásássá, pergős szemű marad, mint a rizs. Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy Marokkóban pont olyan bűn ragacsos kuszkuszt tálalni, mint egy olasz étteremben nem al dente, hanem szétfőzött tésztát.

Kuszkusz készítés

A nálunk kapható kuszkusz termékek használati utasításában az áll, hogy öntsd nyakon egy bizonyos mennyiségű forralt vízzel, takard le, hagyd állni és utána egy kis vajjal keverve fogyaszthatod. Ez a víz mindig kevésnek bizonyul és ha után töltjük, akkor eláztatjuk a kuszkuszunkat. A végén mindenképpen vagy egy szétáztatott köretet, vagy egy többe összeragadt ételt kapunk. Arab területeken, ahonnan a kuszkusz származik, természetesen nem így készítik, hanem párolják, nem is egyszer a kuszkuszt. Gondolom, itt is ahány ház, annyi kuszkuszkészítési mód.

A receptben alkalmazott háromszor párolás után biztosan nem fog se szétmállni, se összeragadni a kuszkusz.

Tajine sütőedény híján - ezt már tényleg nem tudtam volna hova rejteni a csomagomban - ügyes megoldásokkal is nagyszerű lett a hétzöldséges kuszkuszom, nézzétek meg a képgalériát és a receptet!

A nagyadagos hétzöldséges kuszkusz receptjéért kattints a képre!

Tipp: ez az ételkülönlegesség birka- és marhahússal is elkészíthető, akkor természetesen a fűszerek után a hússal kell a pirítást-főzést kezdeni, a zöldségeket csak a legvégén, főzési idejüknek megfelelően tegyük az edénybe.

Zöldségek

Legtöbbször a tajinban párolt kuszkusz tetejét sárgarépa, fehérrépa, ami inkább az ízesebb paszternák, padlizsán, cukkini, édesburgonya vagy sütőtök díszíti, és a tetejére kerül egy jó csípős, piros színű paprika, ami nem hasonlít az ázsiai chilire, annál sokkal ducibb. Erejét viszont a magyar hegyes csípős zöldpaprikához hasonlóan adja ki, a csúcsos végébe harapva azt gondoljuk, hogy hát mi ez, ez nekik az erős? Aztán a következő harapásnál már keményebben hat, végül kimerevedik a tekintetünk, és a tarkónkról dől a víz tőle.

Egy kis számmisztika

Megfigyeltem, nagyon sok étkezésnél mindenből hetet adnak, például az egyik étteremben hétféle marokkói salátaféleséget kaptunk egy csodálatos, emeletes tálaló szetten. Próbáltam utána járni, vajon mi állhat a hetes-fétis hátterében, de azon kívül, hogy az arabok lakta területek eléggé férficentrikusak, és az eredetszám hetes, mint páratlan is eléggé férfias, nem jutottam tovább. Talán még annyi, hogy a Neptun bolygóhoz és a Halak jegyhez köthető, ha ez bárkinek mond valamit, fejtegesse tovább a fonalat, jó kuszkuszozást!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...