Kupi a spájzban? Bízd a gyerekekre (is)!

Időről-időre nálad is rendetlenséget csinálnak a "kis manók" a spájzban? Gyere, rakjunk rendet együtt! (X)

Amikor átalakítottuk a régi lakásunkat, akkor nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy legyen külön helyiség a spájznak. Viszont amikor 10 éve kertes házba költöztünk, sajnos nem voltak ehhez adottak a terek - és a költségvetés sem. Így a konyhában egy régi kredenc, egy nagy álló szekrény és számtalan polc tölti be a spájz szerepét - ami egyrészt nem néz ki túl jól, másrészt pedig néha idegbajt kapok tőle.

Amikor eljön ez az állapot, akkor veszek egy nagy levegőt, és rászánok egy hétvégi napot, hogy rendszerbe rakjam a polcokon kallódó spájztöltelékeket. Ha szerencsém van, a fiúkat is be tudom ebbe vonni, és miközben együtt pakolászunk, megismerhetik a különböző fűszereket, segíthetnek címkét írni (ezt különösen a kisebbik fiam szereti nagyon, aki most tanult meg írni), ragasztani, és egy kicsit nagyobb rálátásuk lesz arra is, hogy miből is áll a "konyha-menedzsment" a bevásárláson és a főzésen túl.

Rakjunk rendet együtt a spájzban!

A konyhai polcok rendrakásának menete persze mindig először egy még nagyobb rendetlenséggel kezdődik - hiszen ha már nekiláttunk, akkor lemossuk a polcokat, kitöröljük a fiókokat is - és ehhez mindent ki kell belőlük pakolni. Ezzel egy időben már válogatunk is - módszeresen olvassuk a címkéket, hogy mi az, amit esetleg már nem is érdemes visszatenni a szekrénybe. A szokásos feladatokon túl az alábbi videón keresztül hadd mutassak meg nektek egy-két pakolási trükköt, amit ti is kipróbálhattok a következő rendrakásnál!:

Fagyasszunk le friss fűszernövényeket!

Néhány évvel ezelőtt elmentünk a barátainkkal medvehagymát szedni, és szerencsénkre hatalmas csokrokkal jöttünk haza - annyival amennyi egy négyfős család egész éves medvehagyma-igényét kielégíti. Készítettem belőlük pesztót is, de néhány levelet olívaolajban, jégkockatartóban is lefagyasztottam - nagyon jól jöttek később, a rövid medvehagymaszezonon kívül. És bár ez klasszikusan nem a tavaszi nagytakarításhoz tartozó feladat, kiváló megoldás a hűtőben fonnyadozó pár napos friss fűszernövények megőrzésére! Ma már nem csak medvehagymát fagyasztunk frissen, hanem bazsalikomot, rozmaringot, kakukkfüvet, majorannát is - ízvilágukat így is kitűnően megőrzik, a szárított változataik sajnos meg sem közelítik ezt. Jól jönnek egész évben levesekbe, tésztaszószokba, húsos ragukba.

Rendszerezzük az őrölt fűszereinket!

Alapból szeretek fűszerboltokban fűszert vásárolni - egyrészt mert jóval nagyobb a kínálat, mint egy sima üzletben, másrészt jóval olcsóbb is. Viszont a kis zacskókat általában celluxszal vagy csipesszel lezárva tárolom - amit magam sem értek, hiszen sokkal praktikusabb, ha felcímkézett fűszertartókban tároljuk őket, és nem kell a főzés során 26 zacskót végigolvasnom, hogy az apró barna őrlemények közül melyik is a római kömény, a sima kömény vagy a koriander. Ez egyébként az egyik legnagyobb kihívás, kiválogatni a lejárt fűszereket, fel- és újracímkézni a fűszertartókat és persze nagyobb veszteség nélkül a zacskókból az üvegcsékbe juttatni a porokat, száraz növénydarabokat.

Ne dobjuk ki a száraz kenyeret, kiflit, zsemlét!

A maradékfelhasználás jegyében a halmozódó száraz kenyér-, kifli-, zsemledarabokat végre ledarálom, üvegbe teszem, a gyerekekkel felcímkéztetem. Így nem biztos, hogy olyan homogén morzsahalmot kapunk, mint a bolti morzsáknál, de én ezt kifejezetten szeretem, hiszen így rusztikusan ropogós lesz a panír kedvenc bundázott ételeinken. És még sok év után is nagyon tudok örülni, ha nem dobom ki a megszáradt kenyeret.

Ricottás-sonkás muffin

Mivel nem lehet mindig duplacsokis muffint enni, ezért kitaláltunk egy ricottás-sonkás-hagymás muffint, és a végeredmény szuper lett!

Zöldség- és gyümölcstárolás praktikusan!

Egyszer régebben vettem egy szuper nádfonatú kosárkát otthonra a hagymáknak, de legnagyobb bánatomra pár hónap után az egész kosár bepenészedett. Volt, hogy sima tálban tároltam őket, volt, hogy nyitott kosárban, de egy mély és magas polc esetén így nem igazán ideális a helykihasználás. Elsőre furcsának tűnhet, de nagyon klassz megoldás a zöldségek és a keményebb gyümölcsök tárolására a lyukacsos fém irattartó: tart is, szellőzik is, átlátható is, magasra is lehet benne pakolni a zöldségeket. Igazi főnyeremény!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Diós csokoládétorta cukormentesen

A cukorbetegeknek és a lisztérzékenyeknek sem kell lemondani egy finom tortáról. A tésztája gluténmentes, mivel lisztet nem tartalmaz, a krém pedig eritrittel készült. Persze nemcsak a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...