Ötdolláros turmix és Big Kahuna Burger, a Tarantino-univerzum kedvenc gyorskajái

Kicsit hosszabb kimaradás után ismét itt a Kultúrfelvágott, nem is akármilyen filmmel és receptekkel: a Ponyvaregény két ikonikus kajáját álmodtuk újra. A Big Kahuna Burgerhez és az ötdolláros turmixhoz a film legemlékezetesebb jelenetei tartoznak, de maguk a receptek sem megvetendők!

Biztos sokaknak feltűnt, hogy minden Tarantino-filmben van legalább egy jelenet, ami az étkezés körül forog. Gondoljunk csak Hans Landa almáspitéjére, Kaszkadőr Mike nachosozására, Hattori Hanzo szusijára, Calvin Candie hófehér tortájára, a húsos-zöldséges ragura Minnie szatócsboltjában vagy legutóbb Brad Pitt Cliff Booth zacskós sajtos makarónijára. A Kutyaszorítóban nyitójelenete egyenesen egy étkezdében játszódik (Mr. Pink révén a filmben később is helyszín lesz egy diner) és Jackie Brown is plázaebédel egyet. Azonban egyik jelenet sem olyan kultikus, mint a Ponyvaregény sajtburgeres és tejturmixos részei.

A sajtburger komoly sztoriszállal bír a történetben, kezdve azzal, hogy Vincent és Jules egy teljes autóutat társalognak végig az európai és az amerikai sajtos félfontosról (cheese royale). Amikor aztán megérkeznek célpontjukhoz, a főnöküket átvágó Bretthez, a srácnál épp egy Big Kahuna sajtburger van. A vallatással párhuzamosan Jules megtudakolja a rémült Brett-től milyen a burger, majd megkóstolja és meg is jegyzi, hogy "Ez aztán a finom burger!”.

A Big Kahuna sajtburger pontos receptjéért katt a képre

Ennek a gasztrós kérdezz-feleleknek - azon túl, hogy az abszurditás szórakoztatóvá teszi - nyugtalanító tempója és íve van: Jules kérdez, a megfélemlített Brett röviden válaszolgat. Az egyetlen alkalom, amikor hosszabban megszólal (eltalálja, miért hívják sajtos félfontosnak a burgert), láthatóan felidegesíti Jules-t, aki válaszképpen hangosan kortyolva megissza a srác Sprite-jának maradékát. A jelenet jó példa rá, hogy mint annyi minden más, az étel is a karakterizálás eszköze Tarantinónál, emellett pedig az adott étel vagy ital elfogyasztása megadja az adott jelenet lüktetését is, ami szintén többletjelentéssel bírhat.

A Big Kahuna Burger a Tarantino-univerzum kitalált gyorsétteremlánca, ami a rendező több filmjében megjelenik: a Ponyvaregény mellett a Kutyaszorítóban(ban) is feltűnik a márka, egy jelenetben Mr. Szőke kezében látható egy burger.

A hamburgerről ugyan nem tudunk meg sokkal többet, mint hogy nagyon finom, azonban az étteremlánc hawaii tematikájából kiindulva mi ananásszal megspékelve álmodtuk meg és keltettük életre.

Marhahús, sajt, ananász, paradicsom, saláta, bacon - ez a mi Big Kahuna burgerünk

A film másik híres kajajelenete a Jack Rabbit Slim’s étkezdében játszódik, ebben az 1950-es évek stílusában működő étteremben kóstolja meg Vince Vega az általa drágállott 5 dolláros tejturmixot, amit Mia Wallace rendelt. A férfi nem érti, mi kerülhet ennyibe egy egyszerű turmixon, de miután beleszürcsöl, kénytelen elismerni, hogy tényleg jó, majd nem sokkal később a filmtörténelem egyik leghíresebb táncát villantja Miával.

A híres ötdolláros vaníliás milkshake - most már otthon is elkészíthetitek, katt a képre

Érdekes apróság a  turmixos jelenetben, hogy amikor a pincér megkérdezi a nőt, hogy “Martin and Lewis vagy Amos ’n’ Andy” legyen-e a turmix, akkor arra kíváncsi, vaníliásan vagy csokisan kéri-e. A Martin and Lewis ugyanis Dean Martinra és Jerry Lewisra utal, míg az Amos ’n’ Andy egy, két fekete férfiról szóló rádió- majd tévéjáték volt. A műsor a mából nézve erősen problematikus, és ma már lehet, hogy Tarantino sem írhatná bele a filmbe ezt a sort, de többek között a szókimondó, csípős humoráért is kedveljük a rendezőt.

Egy biztos: a turmix tényleg baromi guszta a filmben, így nekünk is el kellett készíteni. A milkshake két fő alapanyaga a tej és a fagylalt, ezt mi banánnal, joghurttal és házi vaníliakivonattal tettük gazdagabbá, hogy méltó legyen a nevéhez. A tetejéről elmaradhatatlan kellék a koktélcseresznye, mert bár ízben nem sokat ad hozzá, de ettől lesz igazán amerikai élmény!

Házilag elkészítve 5 dollárból több adagot is kihozhattok

Készítsétek el ti is ezeket a vérbeli tarantinós recepteket, nemsokára pedig a rendező egy másik klasszikusának receptjével is jelentkezni fogunk!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Addig is olvassátok el korábbi Kultúrfelvágott-cikkeinket:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...