Kultúrfelvágott: regény és minisorozat ihlette Kossuth-kiflit sütöttünk

Ha már kijárási korlátozás és járványcsúcs van, legalább töltsük kellemesen a nemzeti ünnepet: mi egy szuper Kossuthkifli-recepttel sietünk a segítségetekre!

Ismét itt a március 15., a második olyan, amit karanténban tölt a lakosság nagy része. Valószínűleg az országos csatornák ezúttal is leadják a Kőszívű ember fiait, a Hídembert, esetleg az Egy magyar nábob - Kárpáthy Zoltán duót, meg valamelyik dátumilag idekevert nemzeti eposzt. Ha viszont szeretnétek valami újat, akkor süssetek egy tepsi Kossuth-kiflit, és merüljetek el Estilla, Amadé, Batykó és a többiek forradalmi kalandjaiban.

A Kossuth-kifli receptjéért katt ide!

Kossuth Pozsonyban

Kossuth Lajost senkinek nem kell bemutatni, elvégre a magyar törvényes forradalom és szabadságharc legnagyobb alakja, holtversenyben Batthyány Lajossal és Görgei Artúrral (családon belüli Görgei vs. Kossuth viták, 3-2-1…), meghatározó reformkori politkus, államférfi, akinek a nevét nettó az első osztályos március 15-i megemlékezés óta ismeri minden magyarember. A kisnemesi származású ügyvéd akkor került először a reformkori figyelem középpontjába, amikor képviselőként belekezdett az Országgyűlési Tudósítások terjesztésébe. 

De hogy egy huszárvágással a gasztonómiához kanyarodjunk: a reformkori országgyűlés (régies nevén diéta) képviselői előszeretettel látogatták Pozsonyban Palugyai Jakab vendéglőjét, a Vasforrást (a vendéglős a Kossuthkifli regényben is feltűnik), majd később a szintén általa vezetett Zöldfa Szállót. Kossuth utóbbi erkélyéről jelentette be a magyar állam újjászületését 1848. március 17-én, miután V. Ferdinánd képviseletében István nádor kinevezte Batthyány Lajost miniszterelnöknek, és megbízta a kormányalakítással.

Kossuth-kifli

Kossuthot ugyan nem tartották édesszájúnak, de a legenda szerint nagy kedvence volt a mandulás pozsonyi kifli, amit gyakran fogyasztott Palugyainál. Állítólag ezt keresztelte a vendéglős Kossuth-kiflire. A történet persze több helyen is sántít, kezdve azzal, hogy a pozsonyi kifli és a Kossuth-kifli két elég eltérő sütemény.

Mi most dióval készítettük el, a tésztába pedig egy egész citrom héja és leve is belekerült

Míg a pozsonyi kifli vajas, gyúrt tésztából készül, töltelékkel töltik, tekerik, lekenik és úgy sütik, addig a Kossuth-kifli egy végtelenül egyszerű, kevert piskótatészta, amit sütés előtt aprított dióval (vagy mandulával) szórnak meg, és félholdalakúra szaggatnak.

Valószínűbb tehát, hogy jól menő marketingfogás volt a korban Kossuthról elnevezni ételeket, gondoljunk csak a szintén a politikus nevét viselő Kossuth-rostélyosra, Kossuth-tortára vagy Kossuth-kenyérre. A bizonytalan eredet azonban semmit nem von le a sütemény nagyszerűségéből, amit pont az egyszerűsége és a mutatóssága ad. Na meg, hogy Kossuthhoz méltó módon e kettőt igazán fifikás megoldással éri el: a tésztát mezei pogácsaszaggatóval kell félholdalakúra formálni! A mendemonda szerint ugyan a mandulás volt Kossuth kedvence, ehhez képest ma a legtöbb helyen dióval készítik - így tettünk most mi is, pontos receptet itt találtok hozzá.

Egyszerű, gyors, mutatós - a pontos recept pedig csak egy kattintásnyira!

Kossuthkifli

Kossuth állítólagos kedvencének nevét viseli Fehér Béla 2012-es, Kossuthkifli címre hallgató “hazafias kalandregénye” is, ahogy a pontos műfaji besorolás hangzik. A történet a szabadságharc közepén, de már a vereség láthatárán játszódik, bő egy hét leforgása alatt.

A cselekmény startere 30 rúd beugli, amit egy régi ismerőse rendel Vödric Demeter pozsonyi cukkerbakkertől.

A levél hatására indul útnak Debrecenbe a premaritális kapcsolata miatt kitagadott Vödric Estilla és szabadságharcos szerelme, a mindenkiben kémet gyanító Swappach Amadé. Útitársként velük tart Vödricék szomszédja, a gazdag vénkisasszony Thalvizer Karola grófnő, a renegát postakocsit (mert ekkora Szemere Bertalan belügyminiszter minden postaforgalmat leállított a háborús helyzet miatt) pedig a kicsit ütődött, cserébe varázserejű jágerhornnal felszerelkezett Batykó hajtja. Hogy a cselekmény még tovább bonyolódjon, hamar a nyomukba ered a két atya: a fia (és a szabadságharc) előtt a saját haláltusáját játszó Swappach és Vödric, aki forradalompárti, hiszen “híres diós patkóját elkeresztelte Kossuthkiflinek”.

Haumann Péter, mint Vödric cukrászmester a sorozatban - kép innen.

A könyv stílusa nagyjából olyan, mint a mágikus realizmus találkozása a magyar történelmi regény műfajával, mindezt jó adag Jókai-paródiával megfűszerezve. De nem szűkölködik a szerző a gasztronómiai leírásokkal sem, maga a bejglikészítés leírása eleve megállná a helyét bármelyik gasztroesztétikai összeállításban. De ezen kívül is rengeteget esznek-isznak a történet során, már csak ezért is érdemes belevágni a kalandba.

A Kossuth-kifli receptje itt!

A regényből Rudolf Péter minisorozatot is rendezett, elég klassz szereposztással, leleményesen átadva a könyv kelekótya világát. Szóval akár a sorozatmaraton, akár a regény mellett tesszük le alkotmányos voksunkat, a hosszúvíkend ippeg adekvát potenciál rá, hogy elstartírozzunk a reformációs haddelhadd kellős közepibe.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvasd el korábbi Kultúrfelvágott-cikkeinket:

Forrásaink voltak: 1 , 2 , 3

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...