Ezeken a helyeken kóstolj különleges pizzákat — Canotto, padellino és a többiek

Mutatunk néhány olyan éttermet és pizzériát, ahol a remek alap pizzákon felül valami extrábbat is sütnek a kemencében.

Egy pizzarajongó olyan, mint Gombóc Artúr és a csoki esete: minden formában imádja a kedvencet. Persze, előfeltétel, hogy finom és minőségi legyen, de, hogy laposabb, pöttyösebb, gazdagabb, hidratáltabb, kisebb-e, az végülis mindegy. A pizzarajongó mosolya fülig szalad és sokszor él a lehetőséggel, ha valami szokatlanabb, extrább készül a kedvenc trattoriájában/pizzériájában. Mutatjuk is, hogy merre találjuk a rendkívüli pizzaváltozatokat!

Canotto: Hétköznapok, Eatalia Budapest

Első ránézésre a canotto stílusú pizza is egy nápolyi verzió, de valami mégis szembetűnő: sokkal pufibb, magasabb és szélesebb a karimája (cornicione). Az olasz szó csónakocskát jelent és lényegében egy canotto pizza tényleg olyan, mintha a felfújhatós csónakot vizsgálnánk. Igazából hiába hajaz a klasszikus nápolyira, Caserta a város, ahol tényleg elterjedt ez a változat néhány éve. Nem kell messzire menni, szintén Campania a tartomány. Itthon is többfelé sütik a canottót, de minket leginkább Sajben Csabáék nyűgöztek le a Hétköznapokban, illetve Fajta Alex mindkét pizzériájában szintén elérhető a pufi szélű pizza.

Canotto / Fotó: Facebook

Padellino: Pizzabar Pomo D’Oro

Serpenyősnek is hívhatjuk, csak éppen ez tényleg olasz válfaj, hiába asszociálnánk a chicagóira vagy a jól ismert nagy pizzaláncnál sülő serpenyősökre. A padellino Torinóból származik és hagyományosan „pucéron” sütik, vagyis amikor bekerül a kemencébe, még nincs rajta feltét, csak a vaskosabb, de meglepően könnyed tészta sül magában. A forróságból kivéve pakolják meg a szokásos, szeretett feltétekkel. Itthon eddig egyedül a Pizzabar Pomo D’Oro-ban találkoztunk vele. Izgalmas, bőven megér egy próbát!

Pizza fritta: Palkonyha, Fermento

Bő olajban befejezett pizza? Hogy mi van? Minket akarnak becsapni az olaszok, miközben nekünk van egy lángosunk? A pizza fritta egy nagyon megosztó műfaj, mert sokan csak hurrognak, hogy mégis hogy kerül a pizza a forró olajba, míg mások, akik már kóstolták… nem győzik keresni az élményt. A születési hely Nápoly, az ötletet pedig egy válság hívta elő. Jelesen a II. világháború után annyira megdrágult a mozzarella és a kemencékbe szükséges faanyag ára, hogy a pizzások kénytelenek voltak találni valami menekülőutat. Ezért döntöttek úgy, hogy maradnak a pizzánál, viszont inkább olajban sütik ki azt. A montanara a sima, kerek pizzát jelenti fritta-módra, míg hajtott, calzone formát is csinálnak Nápolyban. Itthon Palkonyán a Palkonyhában és a budapesti Fermentóban kóstolhatjuk meg ezt a remeket. Extrém, de isteni!

Pizza fritta / Fotó: Facebook

Gourmet pizza: Pizza Nella Valle, Spago

Ha úgy vesszük, nem alkot külön iskolát, de, ha más szempontból közelítjük meg, akkor mégis. Rendszerint azért a nápolyi pizzák készülnek ínyenc módra, mivel ez a jelenleg legfelkapottabb pizza, ezzel kísérleteznek és tuningolják annyira, amennyire csak tudják. A gourmet pizzák lényege, hogy extrábbnál extrább feltétekkel pakolják meg, szakítva a klasszikus margherita-marinara vonallal. Kaviár, füstölt hal, chutney, gyümölcs, ázsiai szószok, aromás zöldfűszerek? Ha azt gondoljuk, hogy ezeknek semmi keresnivalójuk egy pizzán, akkor egy ilyen szelet kóstolása után gomboljuk újra az előítéleteket. Furcsa, persze, de nagyon ízletes pizzák is születnek így. Kipróbálhatjuk például Hűvösvölgyben a Pizza Nella Valléban és ha valami tényleg unortodoxra kívánnánk rá, akkor a kaliforniai életérzést hirdető Spagóban is. A világhírű séf, Wolfgang Puck ugyanis egy sajátos lazacos-kaviáros pizzát hozott el Budapestre, a gourmet fajtából.

Gourmet Pizza / Fotó: Facebook

Deep Dish: I55

Valami, aminek nem sok köze van Olaszországhoz, mégis nagy rajongótábora van. Chicagóban készült el az első és mai napig ide kötjük a piteszerű deep disht, ami annyit jelent, hogy mély serpenyőben készül el. Kell is neki a mélység, mert egy ilyen pizza körülbelül kétszer olyan magas, mint egy amerikai típusú gyümölcsös pite. Magyarországon a fővárosban, az I55-ben készítenek ilyen variációt és rendre egész férfitársaságok ülnek körbe 1-1 ilyen fogást.

Deep Dish / Fotó: Facebook

Keleti pizza: Mozata

Ha foglalkoztunk a nyugati, amerikai pizzával, miért ne tennénk ugyanezt a műfaj keleti variációival, amik egyébként nem mondják magukat pizzának, de a közönség rájuk ragasztotta ezt a címkét. Vizsgáljuk hát meg az arab változatot például, amit sok néven ismerhetnek az ínyencek: mana'eesh, mankosha, manakish man'ousheh… a lényeg, hogy libanoni, levantei étel, amit szintén kemencében a legjobb sütni és za’atarral a legcsodálatosabb. Persze, darált hús, egyéb fűszerek és feltétek is kerülhetnek rá. Mi a Mozatában kóstoltra esküszünk.

Keleti pizza / Fotó: Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a helyeket is látogasd meg idén nyáron:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...