Egy pizzarajongó olyan, mint Gombóc Artúr és a csoki esete: minden formában imádja a kedvencet. Persze, előfeltétel, hogy finom és minőségi legyen, de, hogy laposabb, pöttyösebb, gazdagabb, hidratáltabb, kisebb-e, az végülis mindegy. A pizzarajongó mosolya fülig szalad és sokszor él a lehetőséggel, ha valami szokatlanabb, extrább készül a kedvenc trattoriájában/pizzériájában. Mutatjuk is, hogy merre találjuk a rendkívüli pizzaváltozatokat!
Canotto: Hétköznapok, Eatalia Budapest
Első ránézésre a canotto stílusú pizza is egy nápolyi verzió, de valami mégis szembetűnő: sokkal pufibb, magasabb és szélesebb a karimája (cornicione). Az olasz szó csónakocskát jelent és lényegében egy canotto pizza tényleg olyan, mintha a felfújhatós csónakot vizsgálnánk. Igazából hiába hajaz a klasszikus nápolyira, Caserta a város, ahol tényleg elterjedt ez a változat néhány éve. Nem kell messzire menni, szintén Campania a tartomány. Itthon is többfelé sütik a canottót, de minket leginkább Sajben Csabáék nyűgöztek le a Hétköznapokban, illetve Fajta Alex mindkét pizzériájában szintén elérhető a pufi szélű pizza.
Padellino: Pizzabar Pomo D’Oro
Serpenyősnek is hívhatjuk, csak éppen ez tényleg olasz válfaj, hiába asszociálnánk a chicagóira vagy a jól ismert nagy pizzaláncnál sülő serpenyősökre. A padellino Torinóból származik és hagyományosan „pucéron” sütik, vagyis amikor bekerül a kemencébe, még nincs rajta feltét, csak a vaskosabb, de meglepően könnyed tészta sül magában. A forróságból kivéve pakolják meg a szokásos, szeretett feltétekkel. Itthon eddig egyedül a Pizzabar Pomo D’Oro-ban találkoztunk vele. Izgalmas, bőven megér egy próbát!
Pizza fritta: Palkonyha, Fermento
Bő olajban befejezett pizza? Hogy mi van? Minket akarnak becsapni az olaszok, miközben nekünk van egy lángosunk? A pizza fritta egy nagyon megosztó műfaj, mert sokan csak hurrognak, hogy mégis hogy kerül a pizza a forró olajba, míg mások, akik már kóstolták… nem győzik keresni az élményt. A születési hely Nápoly, az ötletet pedig egy válság hívta elő. Jelesen a II. világháború után annyira megdrágult a mozzarella és a kemencékbe szükséges faanyag ára, hogy a pizzások kénytelenek voltak találni valami menekülőutat. Ezért döntöttek úgy, hogy maradnak a pizzánál, viszont inkább olajban sütik ki azt. A montanara a sima, kerek pizzát jelenti fritta-módra, míg hajtott, calzone formát is csinálnak Nápolyban. Itthon Palkonyán a Palkonyhában és a budapesti Fermentóban kóstolhatjuk meg ezt a remeket. Extrém, de isteni!
Gourmet pizza: Pizza Nella Valle, Spago
Ha úgy vesszük, nem alkot külön iskolát, de, ha más szempontból közelítjük meg, akkor mégis. Rendszerint azért a nápolyi pizzák készülnek ínyenc módra, mivel ez a jelenleg legfelkapottabb pizza, ezzel kísérleteznek és tuningolják annyira, amennyire csak tudják. A gourmet pizzák lényege, hogy extrábbnál extrább feltétekkel pakolják meg, szakítva a klasszikus margherita-marinara vonallal. Kaviár, füstölt hal, chutney, gyümölcs, ázsiai szószok, aromás zöldfűszerek? Ha azt gondoljuk, hogy ezeknek semmi keresnivalójuk egy pizzán, akkor egy ilyen szelet kóstolása után gomboljuk újra az előítéleteket. Furcsa, persze, de nagyon ízletes pizzák is születnek így. Kipróbálhatjuk például Hűvösvölgyben a Pizza Nella Valléban és ha valami tényleg unortodoxra kívánnánk rá, akkor a kaliforniai életérzést hirdető Spagóban is. A világhírű séf, Wolfgang Puck ugyanis egy sajátos lazacos-kaviáros pizzát hozott el Budapestre, a gourmet fajtából.
Deep Dish: I55
Valami, aminek nem sok köze van Olaszországhoz, mégis nagy rajongótábora van. Chicagóban készült el az első és mai napig ide kötjük a piteszerű deep disht, ami annyit jelent, hogy mély serpenyőben készül el. Kell is neki a mélység, mert egy ilyen pizza körülbelül kétszer olyan magas, mint egy amerikai típusú gyümölcsös pite. Magyarországon a fővárosban, az I55-ben készítenek ilyen variációt és rendre egész férfitársaságok ülnek körbe 1-1 ilyen fogást.
Keleti pizza: Mozata
Ha foglalkoztunk a nyugati, amerikai pizzával, miért ne tennénk ugyanezt a műfaj keleti variációival, amik egyébként nem mondják magukat pizzának, de a közönség rájuk ragasztotta ezt a címkét. Vizsgáljuk hát meg az arab változatot például, amit sok néven ismerhetnek az ínyencek: mana'eesh, mankosha, manakish man'ousheh… a lényeg, hogy libanoni, levantei étel, amit szintén kemencében a legjobb sütni és za’atarral a legcsodálatosabb. Persze, darált hús, egyéb fűszerek és feltétek is kerülhetnek rá. Mi a Mozatában kóstoltra esküszünk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a helyeket is látogasd meg idén nyáron: