Manapság virágzik a kávékultúra, a hagyományos espressón kívül rengeteg változat létezik, a kicsit különlegesebb tejeskávékon át az extravagánsabb tonik espressóig. Úgy tűnik azonban, hogy még jó néhány kávékülönlegesség felfedezésre és megismerésre vár, többek között a fordított kávé is.
A kupi khop egy Indonéziából származó kávéfajta, melyet tejjel lefelé fordított pohárban, üvegtányéron szolgálnak fel, és szívószállal kortyolgatják. Ezt a kávét durvára őrölt robustából készítik, melyet egy pohárban főznek le, melyet aztán fejjel lefelé fordítanak egy üveg csészealjra.
Érdekes a története
A szóbeszéd szerint az acehi halászok találták ki ezt a szokatlan tálalási módot. Elvileg ezzel tovább meleg maradt a kávé, és így megóvták a portól, a rovaroktól vagy más szennyező anyagtól.
Hogyan lehet elfogyasztani?
Mielőtt felszolgálnák a kávét, egy szívószálat csúsztatnak a pohár szája alá, ezt a helyiek is meg tudják csinálni maguknak. Ha a szívószál a helyén van, akkor óvatosan bele kell fújni, ami növeli a nyomást a pohár belsejében, és a kávé kiszivárog. A pohár alatt egy tócsa képződik, amit a szívószállal könnyedén fel lehet szippantani.
Még több kávé: