Különleges japán fogások

Amennyire távol van Magyarországtól Japán, annyira távol áll a két nemzet konyhája is. Egy teljesen más ízvilágot azonban érdekes és izgalmas feladat felfedezni!

Evőpálcikával enni gyerekjáték

A Fuji japán étteremben megrendezett májusi japán vacsoraest menüje a tavasz és nyár ízeit idézte, friss, üde és színes fogások kerültek a tányérokra. Autentikus környezetben, az étterem tatami szobájában tálaltak, a kiszolgálásban egy kedves japán hölgy, Suzuki asszony is segített, méghozzá kimonóba öltözve. Sőt érdeklődő kérdéseinkre is válaszolt, így megtudhattuk, hogy hogyan élnek az emberek Japánban, megismerhettük szokásaikat.

Japán kimonóval az autentikus hangulatért

A japán konyha többek között azért is csodálatos, mert a külcsínre is nagyon sokat adnak, hiszen az étkezés náluk már a látványnál elkezdődik, mindig a szemnek szép alkotásokra törekszenek. Az ételeket gusztusosan tálalják, az első fogástól az utolsóig érdemes volt „szemet legeltetni”. Étvágygerjesztő falatkáink között volt császárhús is, amin először meglepődtünk, mert nem gondoltuk, hogy hozzánk, magyarokhoz hasonlóan, a japánok szalonnázni is szoktak, de jóízűen elfogyasztottuk.

Anko

Anko, avagy az édes babpüré, ami a távol-keleti desszertek egyik alap és közkedvelt hozzávalója. Saját receptjeimben is nem egyszer hivatkoztam rá, mint tradicionális töltelék, de eddig ...

Okonomiyaki - japán pizza

Nevezik japán pizzának, japán káposztás palacsintának is. Jelentése "amit szeretnél". Kombinálhatjuk húsokkal, tengeri herkentyűkkel, sajtokkal. Videó egy elkészítési módról itt ...

Négytenger tekercs - sushi profiknak

A sushi kezdőknek és sushi haladóknak után, itt a felső(bb) fokú is, igazából nem bonyolult, aki idáig eljut, az már tud rizst főzni, makit / uramakit tekerni, a többi meg már csak ...

Hernyó tekercs - sushi haladóknak

A Hernyó-tekercs, vagy Caterpillar roll, az egyik igen látványos elkészítési módja a sushinak. A sushi készítés már igazi művészetté nőtte ki magát, a legvadabb kreációkat képesek ...

Vörös tonhal sushi

Köszönet Olinak, ki Japánban élt és a sushikészítés fortélyát megmutatta nekünk. A vörös tonhal szépen fogyott sashiminak is!

A sertéshús nagyon népszerű a körükben, éppen ezért a szalonnát is előszeretettel használják. Bár köztudott, hogy a japánok nagyon egészségesen étkeznek, nem vetik meg a húst, sőt, ha tehetik, minden étkezésükbe beiktatják. Az viszont igaz, hogy túlnyomó részt a hal fehér húsa ízesíti ételeiket.

Wasabi, mar mint a mustár

Ha japán konyha, akkor kötelező elem a sushi. Maki (tekercs), uramaki (kifordított tekercs) és nigiri (tojás formájú rizságyon halszelet) sorakozott a szögletes tálakon, szépen megformált wasabival és hártyavékonyra szeletelt gyömbérrel. A japán vízitorma, a wasabi, magában nagyon erős, nem is úgy kell enni, hanem a szójaszószba keverve, majd abba mártogatjuk a sushit. A gyömbér pedig fertőtlenít, illetve semlegesíti az ízeket a szájban, hogy még intenzívebben érezzük a következő falat ízét.

Négytenger tekercs - sushi profiknak

A sushi kezdőknek és sushi haladóknak után, itt a felső(bb) fokú is, igazából nem bonyolult, aki idáig eljut, az már tud rizst főzni, makit / uramakit tekerni, a többi meg már csak ...

Hernyó tekercs - sushi haladóknak

A Hernyó-tekercs, vagy Caterpillar roll, az egyik igen látványos elkészítési módja a sushinak. A sushi készítés már igazi művészetté nőtte ki magát, a legvadabb kreációkat képesek ...

Vörös tonhal sushi

Köszönet Olinak, ki Japánban élt és a sushikészítés fortélyát megmutatta nekünk. A vörös tonhal szépen fogyott sashiminak is!

Sushi-kisokos, nem csak kezdőknek >>

A miso levest nyugodtan nevezhetjük a nagy japán klasszikusnak. Az erjesztett szójababból készült leves sláger, a miénkben a levesbetét tofukocka és algacsík volt. A miso nagy előnye, hogy segíti az emésztést, éppen ezért általában az étkezés elején eszik a japánok. A tofu, vagyis a szójasajt mindig felveszi annak az ételnek az ízét, amibe teszik, tehát nem „fűszere” annak, inkább remek kiegészítője. Értékes tápanyagokat tartalmaz, bővelkedik fehérjében és kalciumban.

Miso leves

A miso (ejtsd: miszó) leves a párolt rizzsel együtt a tradícionális japán reggeli nélkülözhetetlen része. Fő alkotórészei a dashi és a miso (amelynek két fő fajtája a shiromiso és ...

Miso leves tésztával

a) Végre dolgozó nép lettem én is, így van keretem hódolni az új hobbimnak, azaz a főzésnek. b) Ha már távolkelet-fan vagyok, ideje keleti ételeket főzni. c) És mivel amúgy is minél ...

A pikáns sült csirkeszárny párolt zöldségekkel teljesen új fogás a Fuji étlapján. A csirkehús nagyon népszerű Japánban, a teriyaki bárokban isteni csirkenyársakat kapni. A szójaszósz elmaradhatatlan ízesítője volt a szárnynak, ahogyan a szezámmag is. A hús domináns ízvilágához jól illett a zöldségek lágy, természetes íze.

Hússal vagy anélkül, a japán konyha mindenképp lenyűgöző

A szójával párolt vajhal örök sláger, legalábbis a vacsoraesteken. Házi savanyúsággal kaptuk, amiben alga és uborka volt. Kiderült, hogy a japánok imádják a savanyúságot, ha tehetik, szinte mindent savanyítanak.

Ezután egy könnyű, portugál étel következett, a tempura. Sokan a japánoknak tulajdonítják a tempurát, holott a Távol-Keletre a 16. században Portugáliából került. A légies tésztaburokba rejtett falatkák között volt például padlizsán, kaliforniai paprika és spárga.

Spárga tempura

Itt még mindig tombol a spárga-szezon. Mivel heti rendszerességgel kerül az asztalra, nehéz állandóan új dolgot kitalálni rá. Már a könyökünkön jön ki a baconbe tekert, a csőben ...

Ismét egy leves következett, méghozzá a ramen. A lényege a jó adag házi tészta, és bármilyen finomság kerülhet még bele, mondjuk hús, szójacsíra, tojás. A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen, ezért is akkora sláger a ramen. A levest szinte kötelező szürcsölni, hiszen ez a tetszés jele, a szakács számára a legnagyobb dicséret.

A tálalás ugyanolyan fontos, mint maga az étel

Míg a japán előételek, főfogások, levesek igazán különlegesek, addig desszertjeik elég jellegtelenek. Az egészségesség jegyében főleg gyümölcsöt esznek zárófogás gyanánt, de nagyon kedvelik a zseléket is. Nekünk szilvalikőrrel ízesítettet kínáltak friss gyümölcsök társaságában. Letehettük a pálcikát, és végre kedvünkre kanalazhattuk.

Mushipan-gőzölt japán sütemény

A mushipan (musipán) egy pofonegyszerű és nagyon finom, házias japán sütemény, amelyhez a sütőt sem kell bekapcsolni, hiszen gőzöléssel készül. Ha szereted a különböző muffinokat, ...

A változatos menü elfogyasztása után mindenki elégedetten ült a tatami szobában, éhes biztosan senki sem maradt. Új élményekkel gazdagodva, teli hassal indultunk haza, és nyugtáztuk, hogy a Gourmet Guides vacsoraestjén ismét a jó társaság volt a köret, a desszert pedig maga a kultúra.

A legjobb japán receptjeinket itt találod >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...