Minden, amit a különböző zselatinfajtákról tudni kell

Sűríteni és zselésíteni több különböző alapanyaggal is lehetséges. Kedvenc, dekadensen rezgő desszertjeink készítéséhez kedvünkre válogathatunk a zselatinok közül. Nézzük, melyik mit tud!

A különböző zselatinfajták sok mindenben eltérhetnek egymástól. Attól kezdve, hogy milyen formában tudjuk megvenni őket, és milyen módon kell főznünk velük, egészen a vegetáriánus opciókig több lehetőségünk van, ha a különböző zselatinfajtákból szeretnénk kiválasztani a megfelelőt.

Minden, amit a különböző zselatinfajtákról tudni kell

Zselatinpor

Talán a leggyakrabban használt az összes közül, a porrá zúzott zselatin állati eredetű kollagénből készül. A haszonállatok csontjából, bőréből és ínjaiból főzik, az így kapott zselés anyagot kiszárítják, majd egészen apróra őrlik.

A port fel kell oldani egy kevés langyos vízben, utána tudjuk az éppen aktuális folyadékhoz keverni. Soha ne forraljuk, mivel ez gyengíti a zselatin erejét.

Előny: Egyenletesen eloszlik a keverékben. Színezett verziói is előfordulnak.

Hátrány: A kész zselé olykor enyhén opálos, homályos lesz.

Tejfölös torta málnával

Könnyű kis nyári desszert, egyelőre fagyasztott málnával. Kellemesen savanykás a tejföltől, az állaga pedig habkönnyű. A tésztába került marcipán ugyanakkor egy kicsit különlegessé ...

Lapzselatin

Hasonlóan állati eredetű termék, előállítása majdnem teljesen megegyezik a zselatinporéval. A különbség annyi, hogy a folyékony zselatint lapokban szárítják ki.

Mivel meleg vízben feloldódik, a kemény lapokat használat előtt hideg vízbe kell áztatni. Néhány perc alatt megpuhulnak, ekkor alaposan ki kell nyomkodni belőlük az összes vizet.

A tűzről levett lábashoz adjuk hozzá, a forralást itt is kerüljük.

Előny: Kristálytiszta, szemcséktől mentes zselét ad. Egyszerűbb adagolni, mint a port.

Hátrány: Macerásabb előkészítés. Boltokban nem mindig kapható.

Klasszikus panna cotta

A panna cotta tökéletesen hozza a szokásos olasz sztereotípiát, hogy egyszerűen, de finomat! Ez az édesség hihetetlenül könnyen elkészíthető, viszont annál inkább finomabb. ...

Agar agar

Vannak persze olyan zselésítők is, amelyek teljesen növényi alapanyagokból készülnek, így alkalmasak a vegetáriánus étrendet követők számára is. Például az agar agar is ilyen, ez ugyanis tengeri vörösmoszatokból készül.

A zselatinnal ellentétben csak akkor köt meg rendesen, ha felforraljuk. Általában porként kapható, de találkozhatunk más formáival is (pl. szelet, pehely, csík).

Előny: Vegetáriánusok is fogyaszthatják. Szobahőmérsékleten is képes megkötni. Gyorsabban megszilárdul.

Hátrány: Használat előtt forralni kell. Csak speciális boltokban kapható.

Pektin

Elsősorban befőzésnél használjuk a pektint, amikor sűrűbb lekvárt vagy dzsemet szeretnénk. Vannak egyes gyümölcsök, amelyek héja vagy húsa természetesen magas a pektinben (pl. citrusok, alma). Az iparilag gyártott pektin általában ezekből készül.

Olyan lekvárokban érdemes pektint használni, amelyek alacsony pektintartalmú gyümölcsből készülnek. Ilyenek például a bogyós gyümölcsök vagy a meggy és a cseresznye.

Előny: Növényi alapanyagokból készül.

Hátrány: Lehet némi mellékíze.

Helyettesítés

Egy evőkanál zselatinpor megfelel négy lapzselatinnak. Az agar agar – por formában – egyenlő mennyiségben helyettesíthető zselatinporral.

A pektin egy fokkal kényesebb: mivel szüksége van cukorra és savasságra (citromlére), ezért nem biztos, hogy minden ételben működik majd a csere. Édességekben, desszertekben próbáljuk kiváltani.

Pektin helyett használhatunk zselatint, azonban ebben az esetben hűtenünk kell majd a kész fogást, mivel a zselatin csak hidegben képes megkötni. Egyenlő mennyiségben használjuk a kettőt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai alapanyag-ismertető:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...