Ez a három leggyakoribb uborkafajta: erre használd őket

A nyár az uborkaszezon ideje, azonban a filmiparral szemben ez a szó itt pozitívum, az unalomhoz semmi köze. Hiszen rengeteg különböző fajtából válogathatunk, és mindegyik uborka másra képes a konyhában. Nézzük, mire!

A különböző uborkafajták nagy része valószínűleg ismeretlen számunkra. Ez olyan szempontból jó hír, hogy ha még egy ilyen szerény zöldség is képes meglepni minket, akkor biztosan nagyon sokszínűen fel tudjuk majd használni. A magyar boltokban általában három különböző uborkafajtával találkozhatunk, ezeket vizsgáljuk most meg közelebbről.

Ismerd meg a három leggyakoribb uborkafajtát, és azt, hogy mire jók

Kígyóuborka

Egész évben kapható, mégis ilyenkor nyáron a legfinomabb (és a legolcsóbb), piacon vagy termelőknél még akár a bosszantó műanyag csomagolás nélkül is találkozhatunk vele.

Vastag, sötétzöld héj és viszonylag kevés mag jellemzi a kígyóuborkát. A pucolás teljesen ízlés kérdése, ha alaposan megmossuk (a fólia ellenére is), meg is ehetjük a zöldség héját. Egyedül akkor érdemes meghámozni, ha vizuálisan rontana a kész ételen az eltérő szín.

Húsa sokkal vizesebb, mint a többi uborkáé, ettől általában sózással meg tudunk szabadulni. Mivel a legtöbbször salátába kerül, fontos, hogy ezt a lépést megtegyük, nehogy eláztassa az egészet az uborka leve.

Használjuk: salátában, szendvicsben, mártogatóshoz, köretként és ehető dekorációként.

Ne használjuk: kovászolásra, meleg ételekben.

Svéd uborkasaláta

A Svéd uborkasaláta kitűnő kísérője a szaftos húsételeknek, alkalmi, ünnepi fogásoknak. Ha valaki kedveli a savanyúságokat, ezzel a recepttel nem lő mellé. Ajándéknak is tökéletes.

Fürtös uborka

Ezt a fajtát kizárólag nyáron tudjuk elcsípni, szerencsére mindenhol fólia nélkül. Vastagabb, mint a kígyóuborka, héja pedig apró pöttyöktől érdes. Magjai nagyobbak, azonban maga a zöldség kevésbé vizes.

Ezen tulajdonságai miatt jobb salátaalap lehet a kígyóuborkához képest, kevesebb levet enged. Ha teljesen biztosra akarunk menni, hámozzuk meg és kaparjuk ki a magjait.

Ízben is sokkal erőteljesebb, nem olyan semleges-vízízű, mint a kígyóuborka. Ez azt jelenti, hogy amibe beletesszük, intenzívebb aromát kap.

Nagy magjai miatt savanyításra, kovászolásra nem alkalmas. Ezek ugyanis kellemetlen állagot vesznek fel, ha hosszú ideig savas környezetnek tesszük ki őket.

Alacsonyabb nedvességtartalma miatt főzésre is alkalmasabb: készíthetünk belőle mondjuk krémlevest.

Használjuk: leveshez, salátába, szendvicsekben.

Ne használjuk: savanyítás, kovászolás.

Uborka ital

Nem is igazán recept, inkább csak ötlet, ha már unjuk a sima vizet vagy csak egyszerűen valami frissítőre vágyunk.

Kovászolni való uborka

Az apró, egészen kemény uborka a legsokszínűbb a három fajta közül. Héja rücskös, de mégis vékony, ha kell, könnyen megszabadulhatunk tőle. Magjai aprók, nem zavaró a jelenlétük, bármit is készítünk belőle.

Ez a legkevésbé vizes uborka, hosszabb ideig képes megtartani harsány, ropogós állagát.

Alapvetően kovászolásra használjuk ezt az uborkát (nem véletlen az elnevezés), egyedül ez a zöldség képes erre a három közül. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne ehetnénk más formában is. Nyersen is ugyanolyan finom, pakoljuk salátába vagy szendvicsbe.

Egészen zsenge, friss uborkaíze lesz tőle az ételeknek. Tényleg alaposan mossuk át, hiszen gyakran földes a héja.

Használjuk: kovászolás, saláták, szendvicsek, hideg levesek.

Ne használjuk: nincs ilyen, mindenbe mehet.

Kovászosuborkás-tekercs

Egy igazi amerikai partifalat, kovászos uborkával, sonkával és sok-sok krémsajttal! 10 perc alatt elkészíthető, és ha sikerül megvárnunk, míg jól lehűl, biztosan a kerti partik új ...

Ropogós kovászos uborka

Tavaly próbálkoztam a burgonyás változattal, nekem nem jött be, mert nem lett meg az az igazi kovászos uborka íz. Idén átnyálaztam a "szakirodalmat", mindenféle receptet és jó tanácsot ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Nyári zöldségek és gyümölcsök mindenütt:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...