Kukoricát tessék!

Kukorica, tengeri, törökbúza, málé, mindegy, hogyan hívják, imádjuk. Ha nem csak főtt kukoricát ennél, olvass tovább!  

"Nekem a Balaton a riviéra" és mellé a strandokon árult főtt kukorica muszáj. Annyira magyar dolog pedig, mint a hekk. A kukorica - és vele együtt a paradicsom és a burgonya - az a zöldség, amiről mindig eszembe jut, hogy eredetileg az amerikai kontinensről származnak, és a gyarmatosítók juttatták el Európába, mára viszont teljesen beépült az európai, sőt az ázsiai gasztronómiába.

Ez a majd 2 két méter magasra megnövő lágyszárú, egynyári növény egy levelekbe burkolt, "hajas" csöves termést hoz, melyen a magok hosszú sorokba rendeződnek. Ezek a hajak a nővirágzat bibeszálai, és fogyasztásra alkalmatlanok. Annál inkább megesszük a magokat, melynek egyes fajtái akár 40% cukrot is tartalmazhatnak! A kukorica eredete bizonytalan, egyes teóriák szerint egy teozinte nevű, Közép Amerikában honos pázsitfű féléből nemesítették, és azóta is minden egyes faj nemesítésnek köszönhető. Ezek között különböző cukortartalmú fajtákat (édesebb fehér például), de színes fajtákat is találunk, mint az indián - színes - kukorica, vagy a lila (kék) kukorica.

Magas tápértékű zöldség, 100 grammjában közel 20g szénhidrát, 4 g fehérje, és 1,5 g zsír található. Sokféle formában találkozunk vele: egészben, morzsolt magjaival, darált formában kukoricadaraként, vagy porított állapotban lisztként, pattogatott kukoricaként, sőt, még kukoricaszirupot is készítenek belőle magas fruktóztartalmának köszönhetően, és étkezési keményítőként is fogyasztjuk. Alapanyagként használják alkohol gyártásnál is, például a whiskey is ebből készül, és ismerjük a kukoricasört is. Takarmányként is hasznosítják a gyengébb, rosszabb minőségű fajtákat.

A füstös kukorica salsa receptjéért kattints ide!

A gasztronómiában is sokoldalú alapanyag, hiszen édes és sós ételekben is felhasználható. Ma már nem nehéz kukoricafagylaltot találni, az egyik kedvencem pedig a kukoricás créme brulée is. Az egyesült államok déli részén kedvelt köret a kukoricás kenyér vagy muffin, amely édeskés, morzsalékos állagú tészta.

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...