Kisült a legropogósabb kukoricalepény, ami ráadásul vegán is

Ez a kukoricalepény ellentmond annak a szabálynak, miszerint a zöldségfasírtot tojás nélkül lehetetlen elkészíteni. Mindezt ráadásul elképesztően ropogós külsővel és fűszeres belsővel teszi. Nézzük a receptet!

Egy olyan kukoricalepényt hoztunk most nektek, ami több területen is áthágja a szabályokat. Vagyis inkább meghazudtolja őket: tele van zöldséggekkel, mégsem esik szét, nem tartalmaz tojást, mégis nagyon ropogósra sül, egyszerűnek tűnik, mégis isteni finom. Nézzünk először pár tippet az elkészítéshez, után pedig már sülhet is életünk legízletesebb kukoricalepénye.

A ropogós kukorica fritter receptjét ITT találod!

Elkészítési tanácsok

A következő tanácsokat érdemes megfogadni annak érdekében, hogy a zöldséglepényünk tényleg tökéletesre süljön.

  • a lisztet alaposan keverjük el a fűszerekkel, mielőtt hozzáadnánk a nedves hozzávalókat és a zöldségeket, így egyenletesen eloszlathatjuk őket a masszában
  • a zöldségeket minél vékonyabbra szeleteljük, különben nem lesz idejük megpuhulni a forró olajban
  • a kukoricát alaposan csepegtessük le, különben eláztatja majd a tésztát, és a lepények nem tudnak majd teljesen átsülni
  • a szódabikarbónát ne hagyjuk ki, mert ettől levegősebb lesz a lepények belseje, ami ahhoz is hozzájárul, hogy gyorsabban megsülnek majd
  • használjunk elég olajat, és a zsiradék legyen jó forró, hogy a hirtelen hőben azonnal sülni kezdjenek a lepények, és ne szívjanak magukba túl sok olajat
A ropogós kukorica fritter receptjét ITT találod!

Vétek lenne nem mártogatni

A fenti tippekkel a lepényünk biztosan tökéletes lesz, persze egy valamivel még tökéletesebbé tehetjük az élményt: egy friss, aromás mártogatóssal. Mi most egy olyan szószt választottunk, ami minden cseppjében tavasz: rengeteg zöldfűszerrel, fokhagymával, citrommal és joghurttal (ami lehet növényi vagy sima is) készül.

Süssünk ropogós kukoricalepényeket!

Hozzávalók a lepényhez: 200 g kukoricaliszt, 1.5 dl víz, 1 teáskanál koriandermag, 1 teáskanál római kömény, bors ízlés szerint, só ízlés szerint, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek olívaolaj, 0.5 csokor petrezselyem, 0.5 csokor koriander, 2 db újhagyma, 250 g csemegekukorica, 1 közepes db piros kaliforniai paprika, 1 nagy db sárgarépa, 2 közepes szár halványító zeller, 1 citromból nyert citromhéj, 1 kávéskanál szódabikarbóna

Hozzávalók a mártogatóshoz: 0.5 csokor menta, 0.5 csokor petrezselyem, 0.5 csokor koriander, 3 ek növényi joghurt (sima is jó), 1 fél citromból nyert citromlé, 3 ek olívaolaj, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 db fokhagyma

Egy nagy tálban keverjük simára a kukoricalisztet az őrölt koriandermaggal, római köménnyel, vízzel, olajjal, reszelt fokhagymával, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a friss, aprított petrezselymet, a koriandert és az újhagymát.

A zöldségeket vágjuk gyufaszál vékonyságúra, és a lecsepegtetett kukoricával együtt keverjük a masszához.

Melegítsünk kevés napraforgóolajat egy nagy serpenyőben. Ha forró az olaj, 1,5-2 ek-nyi tésztát kanalazzunk bele, és egyengessük el őket nagyjából köralakúra.

Kb. 2-3 percig süssük a frittereket, majd fordítsunk rajtuk, süssük további 2-3 percig. Legyenek aranybarnák és jól átsültek. A kész frittereket tegyük a papírtörlővel bélelt tányérra.

A ropogós kukorica fritter receptjét ITT találod!

Ezt a folyamatot ismételjük addig, amíg az összes tészta elfogy. Pótoljuk az olajat, ha felszívnák a zöldséglepénykék. Tálaljuk a flittereket melegen a joghurtos öntettel.

A mártogatóshoz durván tépkedjük egy késes aprítóba a friss fűszernövényeket, majd adjuk hozzá a joghurtot, a fokhagymát, az olajat és a citromlevet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Turmixoljuk le, majd öntsük kis tálakba, ezzel tálaljuk a ropogós frittereket.

Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

A ropogós kukoricalepény teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tavaszi zöldséges recept itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...