Egy kubai Amerikából

Lehet, hogy a szendvicset egy zsugabubus angol találta fel, viszont Amerika tette híressé! Most itt egy kevésbé ismert, duplahúsos darab a kubaiaktól, egyenesen Floridából!

Castro, Kennedy, Disznó-öböl, kubai válság, a tévé előtt remegő, III. világháborútól aggódó fél világ, Florida felé irányított rakéták - nagyjából ennyi jut eszünkbe az amerikai-kubai viszonyról elsőre. Pedig a kapcsolat jóval hosszabbra nyúlik vissza, és nem is volt mindig annyira békétlen, mint a miniszoknyás hatvanas években. A XIX. században még viszonylag könnyedén ment az átjárás az egymástól mindössze 150 kilométerre lévő Florida és Kuba között, és akinek nem tetszett a zsarnokoskodó spanyolok világa, az már ekkortájt is szívesen tette át a székhelyét az USA-ba.

A cubano receptjét itt találod

Kevesen tudják - egy órája még én sem tudtam - , hogy a kubai szivargyártás is nagyrészt Floridában zajlott az 1870-es években. Az állandó felkelések, kormányzati megszorítások, és úgy globálisan, a kubai közhangulat elől nagyon sok szivargyáros települt át Key Westre, majd a félsziget nyugati oldalán található Ybor-citybe. Boldogan követték őket a szivarhoz értő, a kubai hangulatból besokalló munkások, akik végül a mai szendvicsemet meghonosították Floridában.

A cubano receptjéért ide kattints

A cubano vagy cubano szendvics Kubában meglehetősen ismert étel volt, állítólag már az 1500-as években megvolt az elődje. Igen, tudom, hogy hivatalosan a kártyaasztal mellől felkelni nem akaró John Morgeau-nak köszönhetjük a szendvicset, de valójában az ókor óta fogyasztunk húst, sajtot, zöldséget két kenyérszerűség közé töltve. A kubai őslakosoknak volt saját sajtjuk, a sertéshúst is szívesen sütötték, a sonkát meg a spanyolok adták hozzá. A mustár és az uborka már a XX. század elejének vívmányai.

A cubano receptjéért ide kattints

A kubai munkások egyik leggyakoribb ebédje nem sokat változott az évtizedek alatt, bár állítólag a húszas években egy ideig szalámit tettek bele sonka helyett - ez az időközben rekordmennyiségben érkező olasz bevándorlók ízlése miatt történt. A szendvics elengedhetetlen része a kubai kenyér - lenne - , én sajnos nem tudtam beszerezni Budapesten, de ha valaki tud egy kubai pékséget, ne tartsa magában az infót! A baguettformájú, annál sokkal puhább, ezért jól préselhető kenyérféle a szigetország egyik legnépszerűbb pékáruja, így Floridában is hamar alakult néhány olyan sütöde, ahol a bevándorlók jó hazait kaphattak.

A cubano receptjét itt találod

Ma, ha valaki Floridában jár, ez az egyik olyan étel, amit szinte kötelező megkóstolni. Mivel nagy számú kubai leszármazott New York-ban is él, ott is bele lehet botlani - mondjuk amit New York-ban nem lehet megkapni, az valószínűleg nem is létezik. Az, hogy itthon nem lehet pont kubai kenyeret kapni, az ne tartson vissza senkit - egy picit puhább baguettből pont olyan finom dupla húsos, olvadós sajtos, harsanós uborkás szendvicset lehet összerakni!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...