Kuba egzotikus ízei

A kubai konyha nálunk alig ismert, de ez nem azt jelenti, nincsenek finom ételeik! Nemzeti eledelük a feketebab, és minden, ami belőle készül, kedvenc italuk pedig a rum.

A kubai ízvilágra nagy hatással volt a spanyol, afrikai, francia, amerikai és indián kultúra. A kubai a babos nemzetek egyike, akárcsak a mexikói. Chilis bab helyett itt azonban szigorúan fekete babbal kevert fehér rizst, vagyis congrit esznek. A rengeteg zöldség és gyümölcs miatt pedig nagy salátázók hírében is állnak, ám a friss zöldeket dresszing nélkül fogyasztják, maximum csak egy kis olívaolajat vagy borecetet löttyintenek rájuk. A gyökérzöldségeket azonban citromléből, olívaolajból, vörös- és fokhagymából, köményből álló mojo-szósszal eszik.

A kubaiak egyáltalán nem unják a banánt, ezerféleképpen használják. Például készítenek belőle chipset, ami, az ételtől függően, lehet nassolni való vagy köret is. A ropogós főzőbanán-csíkokat avokádókrémbe tunkolják, de fűszerezve halhoz vagy húshoz is kínálják. Krumpli helyett ők a pürét is banánból főzik, sőt még levest is készítenek ebből a gyümölcsből.

És ha már a jellegzetességeknél tartunk, muszáj megemlítenünk, hogy imádják a húsokat, főleg a sertését, süldő malacét, csirkéét. A tenger gyümölcseiből is isteni fogásokat készítenek, egyszerűen csak meggrillezik. A faszénen sült finomságok náluk szintén gyakoriak, egyesek szerint ők a barbecue szülőatyjai. Kedvenc húsaik között szerepel a cápa és a krokodil is, még inkább színesítve étkezésüket. Gulyást szintén főznek, akárcsak mi, és a hozzávalók se különböznek: marhahús, hagyma, paradicsom, zöldségek. Ez a húsétel picadillo néven fut. Tipikus kubai fogás még az ajiaco, ami nem más, mint húsleves zöldségekkel.

Egzotikus gyümölcsleves

Az úgy történt, hogy túlságosan is kapós volt a karácsonyi húsleves. Így az ünnep utolsó napján már azon gondolkodhattam, hogy mivel pótolhatnám, ami elég különleges, mégis ...

Plantain avagy főzőbanán

A főzőbanán a trópuson nagyon elterjedt étel, főleg a szegények körében. Egy barátnőm, Kata készítette el ezt az ételt nekem reggelire, ő egy afrikai sráctól tanulta itt Londonban! ...

Természetesen ők is szeretik az édes ízeket, a forró és hűsítő desszerteket. Mexikói hatás is érzékelhető az édességeknél, hiszen ott favorit a fánkszerű, olajban sült tészta mézzel alaposan meglocsolva, de még nagy sláger a jéghideg sorbet, főleg frissítő citromból. A kubai fagylalt állítólag mesés, kár kihagyni! Mivel sok az egzotikus gyümölcsük – papaja, guava, mangó, narancs –, a fagyik ízvilága is nagyon változatos. Spanyol örökség a flan, vagyis a karamellás puding. A kubaiak étkezési szokásai eltérnek a miénktől, náluk nincsen előétel, főétel és desszert hármas, minden egyszerre érkezik az asztalra.

Bárpult-tipp: Az étkezés szerves része a jófajta kubai rum és a belőle készült isteni koktélok. Talán a két legismertebb a Cuba Libre és a Mojito. Állítólag a kubaiak Cuba Librével kínálták az amerikaiakat, amikor 1898-ban a spanyol gyarmatosítók felett győzelmet arattak. A Mojito története még izgalmasabb, hiszen ez az a koktél, amely Hemingway-nek is a kedvence volt. A rum a kubai kávéból sem hiányozhat, a helyiek ezzel fűszerezik ugyanis feketéjüket. Cukornádból alkoholmentes ital is készül, a guarapo a belőle préselt friss lé. Fura íze miatt nem mindenki kedveli. Ha sör, akkor helyi és világos.

A kubai konyha sok érdekességet tartogat a számunkra, egyediségét fekvésének, színes kultúrájának és legnagyobb meglepetésünkre, Castrónak is köszönheti. Fidel azzal, hogy államosította a közétkeztetést, a lakásokba „szorította vissza” a gasztroélményeket. Ez nemhogy rombolta, inkább építette Kuba kulináris fejlődését, létrehozva a most annyira divatos lakáséttermeket. Bőség ugyan nem volt ezekben az időkben, ám leleményes megoldások annál inkább. A termelési és elosztási válság idején például a parkok más értelmet nyertek, termőfölddé alakították azokat, zöldséget termesztettek ezeken a területeken.

Az emberek ugyan szegénységben éltek, de ott segítettek a másiknak, ahol tudtak. A paladarókat, vagyis lakáséttermeket ugyan a kényszer szülte, néhány virágzásnak indult. Ez természetesen Castrónak nem tetszett, ezért szabályozásokkal és ellenőrzésekkel próbálta megfékezni elterjedésüket. Raúl Castro idejében azonban fellazultak a szabályok, és a lakáséttermek szépen elkezdtek szaporodni. A paladarók szakácsai nagyon kreatív emberek, a kubai ízek nagy mágusai a mai napig.

Kubai citromos sertéssült

Recept a TV paprikából. Az eredeti neve: Kubai citromos sertésszűz. De én karajból készítettem. Agyagedényben sütöttem 30 percig lefedve, majd 10 percet fedő nélkül sült. (Kb. 1 ...

Kubai saláta

Mikor a lányom érettségizett, az volt a kívánsága, hogy ne menjünk el egy szokványos érettségizős éttermi családi ebédre, hanem maradjunk itthon, és ide hívjuk a vendégeket. ...

Kubai káposztasaláta

A receptet egy régi "Fakanál" recepttárból néztem ki, nem egy szokványos ízhatás. Az illata, mikor megcsináltam igen csak ínycsiklandó volt. A lányaim is azt mondták erre a salira, hogy ...

A Gourmet Guides következő ízutazása Kubába vezet, méghozzá a La Bodeguita Del Medióba, Hemingway kedvenc éttermébe, a vacsoraestről itt találsz információkat!

Gyere velünk Mexikóba! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...