A friss, nyári zöldségek kavalkádjában szívesen főzünk könnyen elkészíthető, gyors és laktató krémleveseket, melyeket igazán jól fel tud dobni néhány ropogós kenyérkocka. A kruton vagy crouton francia eredetű szó, héjat jelent, a klasszikus kenyérkockákat pedig természetesen bagettből készítették, mely vajjal vagy kis olajjal volt megpirítva. Remek maradékmentő, textúrája még izgalmasabbá teszi az ételeket, ha pedig megfogadjuk a híres Gordon Ramsay tanácsát, egészen biztosan kihozhatjuk a kenyérdarabkákból a maximumot.
Gordon Ramsay egyik, pénztárcabarát recepteket bemutató műsorában arról beszélt, hogy a kockáka felvágott kenyeret érdemes sütés előtt egy kis tejbe áztatni.
Elismeri, hogy ez furcsán hangozhat, de biztosít arról, hogy segít hidratálni a kenyeret, és a tej kellemes "krémes textúrát" ad neki.
3:40-től láthatjuk a krutonkészítés furcsa módszerét. Nem kell sok tejet használni, ahogy a videóból látszik, nagyjából egy deci is elég lesz a kenyérnek. Pár percig, amíg az olaj felforrósodik a serpenyőben, simán hagyhatjuk a tejben a kenyérkockákat.
Miután a kenyér megszívta magát, Ramsay óvatosan kinyomkodja, hogy a felesleges folyadékot lecsöpögtesse, majd a darabokat egy forró serpenyőbe teszi egy kis olívaolajjal. A tökéletes ropogást úgy éri el, hogy néhány percig sütögeti a kenyeret, amíg az aranyszínű és ropogós nem lesz. A krutont magában vagy például cézársalátához is fogyaszthatjuk, Ramsay itt fokhagymából, szardellából és petrezselyemből készült sűrű mártással sült báránybifsztekhez adja őket.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
- Gordon Ramsay új étterme a legnagyobb séf előtt tiszteleg
- 5 alapelv, amit az örök kritikus Gordon Ramsay tanított nekünk
- Kicsit agresszív, de okos trükkel süti Gordon Ramsay a palacsintát
.