Annak ellenére, hogy a fent felsorolt étkek mind milyen különbözőek, alapjukat mégis ugyanaz a krumplis massza adja. A nemzetek konyháin átívelő tésztagombóc, ami lisztből, főtt burgonyából és néha hozzáadott tojásból áll, ugyan nem egy borzasztóan bonyolult receptúra, mégis gyakran dönthet úgy, hogy elkezd makacskodni. Ilyenkor ragad, szétmállik, nem fő meg rendesen: az alábbi tippekkel szerencsére kikerülhetünk minden galibát.
Nézd meg galériánkban, mitől lesz tökéletes a gombócok és gnocchik krumplis masszája!
Így lesz tökély a nudlik, gnocchik, gombócok krumplis masszája
Használj megfelelő krumplit
A nagymamák kollektív mondása szerint „gombóchoz mindig öreg krumpli kell”, és nekik azért lehet hinni, használjunk hát mindig ilyen fajtát: „lisztesebb”, magasabb keményítőtartalmú, könnyen puhára főzhető burgonyákat. Az sem baj, ha kicsit ráncosak már, úgyis át lesznek törve.
Melegen törd át
A massza egységes állagához elengedhetetlen, hogy a burgonyát alaposan áttörjük – ezt a legkönnyebben akkor tehetjük meg, ha a krumplikockák még melegek. Ugyan a nyeles, kézi nyomó is elvégzi a munkát, de a legjobban mégis az összenyomható, karos krumplinyomóval járunk.
Kihűtve gyúrj belőle masszát
Nem szabad azonban ajtóstul rárontanunk a masszára: igen, a burgonyát melegen kell áttörnünk, de utána érdemes megvárni, míg a főtt zöldség kihűl. Ha ugyanis melegen keverjük el a többi alapanyaggal, sokkal ragadósabb, nehezebben kezelhető gombócot fogunk kapni. Várjuk meg, míg kihűl, és csak akkor folytassuk a munkát.
Dolgozd meg, de ne túl
Ugyan nem célunk, hogy borzasztóan erős gluténszerkezetet adjunk a tésztának, mégis meg kell egy kicsit dolgoznunk a masszát. Lisztezett felületen gyúrjuk, míg össze nem áll, majd további 2-3 percig. De innen tényleg ne tovább, különben megfőzve nagyon rágós, gumis lesz a nudlink.
Pihentesd egy kicsit
Éppen azért, hogy a tésztagombóc kicsit „visszalazuljon”, adjunk neki egy 15-20 perces pihenőt a formázás és kifőzés előtt. Tegyük egy tálba, fedjük le konyharuhával, fóliával vagy tányérral, és ha megvolt a pihentetés, csak akkor lássunk hozzá a végső lépésekhez.
Ha megvan az elmélet, jöhet a gyakorlat:
Burgonyás sült nudli sült savanyúkáposztával és baconnel
Azért érdemes előfőzni, mert: 1. könnyebb lefagyasztani– ha nekifogunk a nudlikészítésnek, általában elég sokat csinálunk, így néhány adagot le is lehet fagyasztani. Az előfőzött ...
Gnocchi ai funghi, az őszi gombás gnocchi
Ez a villával pödört tésztagombócka a nocchio vagy a nocca szóból származik, és míg az előbbi fabütyköt/facsomót, addig az utóbbi ujjpercet jelent – mindkettő a gombócka kerek, ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a konyhai tippeket is fogadd meg: