Miért enne az ember nyáron krumplit, ha helyette ehet inkább padlizsánt, paradicsomot, paprikát, cukkinit, zöldbabot és –borsót, friss, zamatos és harsány idényzöldségeket? Hiszen ez utóbbiak sokkal izgalmasabban használhatók, ráadásul nem is nehezítik el annyira a gyomrot, mint a burgonya. Érthető, ha nem vágyunk az olyan súlyos, téliesnek mondható ételekre, mint a paprikás krumpli, pásztortarhonya, rakott krumpli és társaik – de nem is merül ki feltétlenül ennyiben a gumózöldség tudománya. Elkészíthetjük nyáriasan is, csak kövessük az alábbi tanácsokat.
Nézd meg galériánkban a krumpli nyárias, könnyed elkészítési módjait!
Így készítsd a krumplit nyáron, hogy ne nehezítsen el
Minimalizáld a zsírt
Lássuk be, gyakran nem is maga a krumpli nehezít el minket bizonyos ételekben, hanem az elkészítéséhez felhasznált borzasztó mennyiségű zsiradék. Nyáron amúgy is érdemesebb ezek mennyiségét csökkenteni az ételeinkben: ha a krumpliról van szó, válasszuk a kevés olajjal, vajjal, zsírral készülő leveseket, főzelékeket, köreteket. Az utánuk maradó űrt persze kitölthetjük mással: joghurttal, kefirrel, olajos magkrémekkel.
Kombináld a technikákat
A zsír minimalizálása kissé letéríthet majd minket a megszokott útról: de ne ijedjünk meg ettől, inkább fogadjuk el, és adjunk esélyt új, formabontó és izgalmas konyhai technikáknak. Érdemes lehet kipróbálni a főzés-sütés kombinálását különböző burgonyás ételeknél: tekintve, hogy az első lépés egyáltalán nem igényel zsiradékot, garantáltan könnyedebb fogások születhetnek így, miközben az állag és az íz terén sem kell kompromisszumot kötnünk.
Fűszerezd-frissítsd
De nemcsak az elkészítés terén újíthatunk, hanem az ízek porondján is. Vessünk be olyan klasszikus nyári, könnyed ízesítőket, mint a citrusok (akár citrom, sőt, lime is passzolhat), friss zöldfűszerek (itt tényleg bármelyiket kipróbálhatjuk, elég nehéz mellényúlni). Mindenbe kerülhet belőlük a levestől kezdve, a salátán át, egészen a főzelékig.
Főételben párosítsd mással
Ha nem köretként, hanem főfogásként szeretnénk tálalni a burgonyát, mindenképpen társítsunk mellé más zöldségeket. Így a gumókból is kevesebb kell majd, tehát nem fogják annyira elnyomni a gyomrunk, mellette pedig élvezhetjük egyéb alapanyagok jótékony hatásait is. Essen a választásunk az alábbi szezonális hősök egyikére: zöldbab, padlizsán, borsó, paprika, paradicsom, stb.
Receptek a kísérletezéshez:
Hideg lazac és fűszeres újburgonya kapros joghurttal és paprikaolajjal
A hideg lazac és fűszeres újburgonya kapros joghurttal és paprikaolajjal üde nyári receptjében nem kell hosszú perceket állni a tűzhely felett, a lazac itt lassú sütéssel készül el ...
Nyárias újkrumplifőzelék
Az újburgonyaszezon leghagyományosabb, mégis egyik leglaktatóbb fogása a krumplifőzelék. Ha még nem próbáltad ezt az ízvilágot, mindenképp teszteld le, hiszen a kapor és a joghurt ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több nyárias ötlet és recept vár rád: