„Krumplipüréből is lehet cukiságot készíteni” – Salamon Csillával beszélgettünk első receptkönyvéről

Gyakori látogatóinknak aligha kell bemutatni Salamon Csillát és kreatív ételeit. A bázakerettyei szakáccsal beszélgettünk főzésről, és hamarosan megjelenő szakácskönyvéről.

Salamon Csilla 2011. június 1-jén regisztrált a Nosalty-ra, eleinte azért, hogy megméretesse magát a többi szakács között. Hat év alatt 1000 receptet regisztrált az oldalunkon. Nagy vágya volt, hogy ezek közül néhányat egy saját könyvbe gyűjtsön. Csilla álma most valóra vált, önerőből adja ki első szakácskönyvét, és meg sem áll a következőig…

Salamon Csilla

Mikor lett szerelem a főzésből?

Nálunk az egész család szeret főzni. Anyukám mellett sokat kuktáskodtam, ebből lett hobbi, majd szenvedély.

Milyen visszajelzéseket kapott, voltak kritikusai?

Sok pozitív visszajelzést kaptam, de voltak negatívak is. Ezek még jobban ösztönöztek, hogy már csak azért is megmutatom, mit tudok. A családom is támogat a főzésben, de ők a legnagyobb kritikusaim is. Látják, hogy mennyire szeretem ezt csinálni.

Csilla egytálételei:

Hat év alatt ezer receptet töltött fel a Nosalty-ra, éves bontásban ez nagyjából 166 recept. Hogy jutott ideje a főzésre?

Általában hétvégenként sütök-főzök, a recepteket pedig éjszakánként írom. Közalkalmazott vagyok, mellette itt van a háztartás is, a veteményessel. A kevés idő ellenére próbálok mindig újat főzni, ritkán esszük ugyanazt az ételt.

Tudatosan visz ennyi kreativitást a receptjeibe?

Mindig úgy főzök, hogy próbálok belecsempészni egy kis cukiságot, pont ezért vannak a katicabogarat és virágoskertet formázó ételek. Krumplipüréből is lehet cukiságot készíteni. Nem egyszer csináltam már valamilyen állatkát belőle, vagy akár fasírozottból, én egy vidám természetű ember vagyok. Emellett mindig arra törekedtem, hogy magyaros, parasztos ételek kerüljenek az asztalra, csak nagyon alap fűszereket használok a fogások készítésekor.

Csilla kreatív receptjei:

Nosalty-s receptjeiből hamarosan megjelenik első szakácskönyve. Mikor jött az elhatározás, hogy belevág?

Dédelgetett álmom volt, amikor az ételeket elkezdtem nagyban készíteni, hogy szeretnék egy saját receptkönyvet kiadni. A 900. recept környékén határoztam el, hogy az 1000. Nosalty-ra feltöltött receptem után kiadatom a receptkönyvemet. Az események nagyon gyorsan zajlottak. Augusztusban sikerült feltöltenem az 1000. receptemet, a következő héten már a kiadónál voltunk.

Ezen héten pedig már könyvbemutató…

Igen, és azt mondom: ez az első könyvem, de nem az utolsó. Már a következőre gyúrok!

Milyen receptek lesznek a szakácskönyvben?

119 recept került a könyvbe, három fejezetbe gyűjtve: Egytálételek, Kreatív ételek és Torták, sütemények.

Mit fog kezdeni a könyvvel járó hírnévvel?

Eddig a saját kis konyhámban szerettem főzni, és nem akartam kivinni onnan az ételkészítést. Viszont, ha egyszer már felkötöttem a kolompot, akkor nem engedek belőle, el fogom fogadni a felkéréseket, ha lesz erre igény.

Csilla süteményei:

Mi inspirálja abban, hogy minden nap főzzön? Jut mellette idő másra is?

A gondoskodás, és hogy saját magam örömömet lelem benne. A főzés mellett énekelek a horvát kórusban.

Salamon Csilla szakácskönyvét november 17-én, pénteken 17 órakor mutatják be a letenyei Művelődési Ház tánctermében. A könyvet egyelőre a csilla.salamon@freemail.hu e-mailcímen lehet megrendelni.

Csilla receptjeit itt találod!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Legújabb receptek

Sütőben sütött currys irdalt hekk

Ha finom, ropogós hekket szeretnénk, akkor ez az étel remek választás. Nem kell olajban megsütni, hisz így is épp olyan nyálcsorgató sült halat kapunk.... :-))

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...